spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.1 C
Vaslui
13-mai-2024

Sãptãmâna Protectiei Civile: sfaturi în caz de cutremur si activitãti de prevenire a dezastrelor (VIDEO)

- Advertisement -

ACTIUNI…În fiecare an, pe 28 februarie, sãrbãtorim Ziua Protectiei Civile din România. În urmã cu 91 de ani, prin Înaltul decret nr.468 din 28 februarie 1933, a fost aprobat Regulamentul Apãrãrii Pasive Contra Atacurilor Aeriene, ca o necesitate a protejãrii populatiei civile, rezultatã în urma efectelor ale Primului Rãzboi Mondial. Anul acesta, Ziua Protectiei Civile s-a transformat în „Sãpãtmâna Protectiei Civile”. Timp de 7 zile, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui, cu spijinul autoritãtilor locale si judetene, vor desfãsura o serie de evenimente care au debutat, ieri, cu verificarea sistemelor de alarmare. De asemenea, în tot acest interval de timp vor avea loc expozitii de tehnicã si echipamente, mai ales a celor achizitionate anul trecut, cursuri de prim-ajutor pentru toti cei interesati, Ziua Portilor Deschise la subunitãtile din judet, concursuri sportive derulate între militarii ISU Vaslui (minifotbal si sah – n.r.), exercitii de descarcerare si de prim-ajutor cu personalul profesionist în cazul accidentelor în care sunt implicate autocamioane sau în cazul salvãrilor de sub dãrâmãturi. Activitãtile se vor încheia pe 4 martie, atunci când, la nivel judetean, va avea loc un amplu exercitiu de simulare a interventiilor în caz de cutremur. De asemenea, colonelul Cãtãlin Oloeriu dã o serie de sfaturi în ceea ce priveste comportamentul populatiei în caz de cutremur pentru ca sansele de supravietuire sã fie cât mai mari si aruncã si o provocare vasluienilor. „Pe 4 martie, de la 10.00, timp de 1 minut sã ne comportãm ca în cazul unui cutremur major. Sã ne adãpostim si sã nu facem nimic», spune acesta. Cei care vor sã participe la aceastã provocare pot încãrca apoi fotografii pe pagina de Facebook a ISU Vaslui.

Protectia Civilã este o componentã a sistemului securitãtii nationale si reprezintã un ansamblu integrat de activitãti specifice, mãsuri si sarcini oragnizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar si de informare publicã. Este caracterizatã prin actiuni planificate, organizate si realizate confom legislatiei în vigoare, în scopul prevenirii si reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejãrii populatiei, bunurilor sau mediului împotriva efectelor negative. „Chiar dacã, la nivel judetean, nu existã riscuri majore privind, de exemplu, contaminãri radiologice, Vasluiul este un judet cu risc ridicat de producere a unor dezastre chimice. Si aici trebuie sã luãm în calcul, mai ales, ruta folositã de soferii de peste Prut, la volanul unor cisterne care pot transporta diferite substante chimice periculoase si care, obositi, pot produce accidente cu efecte devastatoare pentru oameni si mediu. De aceea, suntem pregãtiti, în permanentã, sã intervenim în astfel de situatii”, spune colonelul Oloeriu. De asemenea, tot seful ISU Vaslui vorbeste despre activitãtile pe care si le-au propus sã le desfãsoare, la nivel judetean, în sãptãmâna 28 februarie – 4 martie, perioadã denumitã generic „Sãptãmâna Protectiei Civile”. Activitãtile au debutat, ieri, cu verificarea sistemelor de alarmare, la nivel judetean. Asa am putut afla faptul cã, în localitãtile în care nu existã sirene, fie cã vorbim de sisteme electrice sau electronice de alarmare, sunt înlocuite cu clopotele bisericilor. „În evidenta noastrã sunt si acei clopotari care, în cazul unui dezastru anuntat, vor trage clopotele bisericilor, diferit fatã de ce se întâmplã atunci când suint implicate treburile bisericesti. Si tot în localitãtile în care nu existã sirene, politistii au un rol aparte. Acestia pot patrula cu autospecialele si înstiintarea populatiei este fãcutã, în acest caz, verbal», mai spune Oloeriu.

Activitãtile care se vor desfãsura în Sãptãmâna Protectiei Civile

În cadrul activitãtilor propuse, tot ieri, au avut loc exercitii de evacuare în caz de cutremur în mai multe unitãti scolare din judet. Exercitiile au rolul de a prezenta elevilor si cadrelor didactice modul corect de actiune înainte, pe timpul si dupã producerea unui seism, dar si tehnicile de acordare a primului ajutor. Si tot în aceastã perioadã, în diferite puncte ale judetului, considerate puncte cu aflux ridicat de persoane, vor functiona punte de informare preventivã. Nu au fost uitate nici lãcasurile de cult, acolo unde ofiterii ISU vor desfãsura actiuni de informare preventivã cu privire la regulile ce trebuiesc respectate în biserici si mãnãstiri. De asemenea, în fiecare zi, copiii si adultii sunt asteptati sã pãseascã în interiorul subunitãtilor de pompieri din judetul Vaslui pentru a vedea echipamentele si tehnica de interventie.

Avertisment privind comportamentul populatiei în caz de cutremur

Cutremurul reprezintã acel dezastru natural pe care nimeni nu îl poate prezice când va avea loc si care poate fi prezis cu aproximativ 30 de secunde înainte de a începe. La nivelul tãrii noastre, unul dintre cele mai dezastruoase cutremure a fost cel din 1977, când au fost înregistrate peste 5.000 de decese din rândul populatiei. De aceea, colonelul Oloeriu trage un semnal de alarmã si ne învatã cum trebuie sã ne comportãm înainte de producerea unui asemenea dezastru, în timpul producerii lui si imediat dupã. «În astfel de situatii existã patru pasi care, dacã îi vom respecta, vom avea cele mai mari sanse de supravietuire. În primul rând, în momentul producerii unui cutremur, este bine sã ne înfrânãm instinctul de a o lua la fugã pe scãri si de a pãrãsi locuinta. Este bine ca, fiecare dintre noi, sã identificãm, în propriile locuinte, atât punctele vulnerabile (mobilã suspendatã, oglinzi, geamuri exterioare – n.r.), cât si punctele solide din locuinte, acolo unde ne putem adãposti (grinzile de sustinere ale clãdirii – n.r.). De asemenea, dupã producerea unui cutremur, nu trebuie sã aprindem lumina în locuintã, mai ales dacã acesta a avut loc noaptea. În primul rând trebuie sã verificãm eventualele scurgeri de gaze. Api este important sã avem, în propria locuintã, cele necesare supravietuirii pentru 72 de ore. Noi, pompierii militari, intervenim atunci când este cazul dar, nimeni sã nu se astepte cã vom ajunge în minute sau ore la fiecare», spune colonelul Oloeriu. De asemenea, acesta spune cã, la nivelul judetului Vaslui, mai putin de 10% dintre clãdiri au fost expertizate pentru a fi încadrate într-un grad de risc seismic si acest lucru revine autoritãtilor locale. În plus, seful ISU aruncã si o provocare vasluienilor si le cere ca, pe 4 martie, atunci când va avea loc un exercitiu de interventie în caz de cutremur, sã ne comportãm ca în cazul unui cutremur real. «Adicã, timp de 1 minut sã nu facem nimic sau doar sã ne adãpostim. Cei care doresc, pot imortaliza acest lucru si pot trimite fotografiile pe pagina de Facebook a ISU Vaslui”, mai spune Oloeriu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.