spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-apr.-2024

UPDATE: Sclavi la patronul italian! (foto)

- Advertisement -

UPDATE

S-a terminat greva la Husana!

Se pare cã cei din conducerea societãtii de încãltãminte au înteles mesajul oamenilor si, dis de dimineatã, au venit cu promisiunea cã le vor da înapoi cei 25% din salariu, care le-au fost tãiatI anterior. De asemenea, bonurile de masã, le-au spus reprezentatii unitãtii, vor fi si ele integral acordate. Înduplecati, oamenii au intrat în sectii în cursul diminetii, dupa câteva discutii tensionate. “Dacã nu se tin de cuvânt, noi iesim iarãsi la proteste”, au spus muncitorii. Ca sa fie convingatori, cei din conducerea unitatii le-au si dat, pe loc, o parte din bani. Vom reveni cu amanunte.

Muncitorilor de la Husana le-a ajuns cutitul la os!

DISPERARE Cu o leafã de mizerie, 500 de lei pe lunã, poate si mai putin decât atât, plus câteva bonuri de masã, date mai mult în silã, atâta timp cât numãrul lor este “tãiat”, lunã de lunã, ca pedeapsã frecventã a angajatilor, cei aproape 300 de oameni de la SC Husana au ajuns la capãtul rãbdãrii! Închisi cu lacãtul în curtea fabricii, care, odinioarã, era unul dintre motivele de mândrie ale industriei orasului, multimea a iesit ieri sã-si arate, public, umilinta. Degeaba, însã! Conducerea nu le-a dat mai multã importantã ca de obicei, iar reprezentati ai ITM-ului sau ai altor institutii de stat, care ar avea obligatia de a le asculta necazul, n-au catadicsit sã ajungã la ei. Noroc cu presa, care mãcar i-a ascultat. Vorbesc îndârit despre tot ceea ce îi doare: muncã multã, uneori chiar si sâmbãta, pentru salarii de cel mult 500 de lei, conditii grele de lucru, fãrã nicio mãsurã de protectie care sã le apere sãnãtatea de toxicitatea substantelor cu care trebuie sã lucreze; frica de a-si cere drepturile, umilinta de a tãcea, de fiecare datã când responsabilii fabricii le spun, cu arogantã, “dacã nu vã convine, plecati”!

În fond, chiar dacã au iesit în curtea fabricii sã îsi spunã necazul, îndârjiti de faptul cã, înainte cu o zi, au luat lichidarea de câte cel mult 200 de lei, oamenilor tot le e fricã. Unii, mai curajosi, vin lângã gard si spun ce gândesc, însã altii stau mai retrasi, gândindu-se, cel mai probabil, cã, neavând nicio sansã pentru un alt loc de muncã, tot în aceastã fabricã va trebui sã lucreze. “De asta profitã ei! Ne-au prins cã pentru un loc de muncã acceptãm multe si, încet-încet, ne-au luat toate drepturile. Da, ne e fricã. Suntem pusi la treabã si cine vorbeste, i se spune “pleacã!”. Ca sã vedeti ce fel sunt, vã spun cã doar când vine patronul din Italia ne dã la toalete hârtie igienicã si sãpun, în rest, ne lasã ca pe ultimii oameni”, spune unul dintre protestastari, cu vãditã jenã. O femeie aratã un fluturas de salariu, pe care scrie salariu net de 502 lei, cu un avans deus pe card, de 300 de lei. “Am copii si ei, am rate, am o casã la care trebuie sã plãtesc utilitãti. Consumãm si noi apã, curent, o butelie. Dar cu ce? Nimãnui nu-i pasã. De ce a mai dat Guvernul lege ca minimul pe economie sã fie de 900 de lei, dacã noi abia luãm 500 de lei în mânã? Nu vne nimeni sã îI controleze pe astia”, spun oamenii.

“Copiii vin si mã întreabã: “mamã, ce ne-ai adus?”

O femeie, care se plânge cã face naveta de la tarã, la fel ca multi dintre angajati, are ochii în lacrimi când spune cã, seara, când se întoarce la copiii ei, micutii o întreabã: “Mamã, ce ne-ai adus?”, iar ea nu are nimic în geantã. “Copiii nu stiu cã muncesti pe degeaba. Ei îti cer. Vin sI întreabã, “mamã, ce ne-ai adus?” si mi se rupe sufletul cã nu am ce le da. Iau 500 de lei pe lunã, iar 80 de lei dau pe navetã”, spune ea. La fel, fiecare dintre protestatari are câte o poveste tristã. “Chiar dacã nu ai copii, tot nu trebuie ca cneva sã te umleascã, sã îsi batã joc de tine. Ei se fac bogati, iar noi murim de foame”, au spus altii.

Liderul de sindicat habar nu are de necazurile oamenilor, iar conducerea de la Husana comandã pizza la birou!

Protestatarii de la Husana erau singuri ieri, în curtea fabricii. Liderul de sindicat, cel care, teoretic, ar fi trebuit sã fie primul ce îndeamnã la mobilizare, demult nu mai este vãzut printre ei. Pe statele de platã însã, figureazã cu normã întreagã! “Liderul de sindicat se numeste Lucian Ciochinã, iar el este mânã în mânã cu conducerea. Stã acasã si ia salariu si bonuri. Lui îi dã tot ce trebuie conducerea, pentru ca noi, prostii, sã nu facem gãlãgie. De asta ne si temem, cã nu are cine ne apãra sI pe noi. Dar nu plecãm de aici. Stãm pânã se rezolvã cumva”, se încurajeazã unii pe altii protestatarii. “Cineva din conducere a venit si ne-a spus cã intrãm în sectii, cã ne mai dã 25%. Vorbe goale! Vor doar sã livreze mâine marfa si atât. Nici capul nu îi doare de noi. Un pic mai înainte, când noi eram aici si ne suneam necazul, tocmai ce li s-a adus comanda de pizza, la poarta 2. Acum mãnâncã pizza, în timp ce noi stãm lihniti de foame aici. E bine oare asa? Oare chiar nu se îngrijeste nimeni în tara asta si de dreptatea la niste necãjiti ca noi?”, au întrebat oameni. Pãreau hotãrâti îsi continue lupta. “Sã venitI si mâjne la noi. Cã tot aici ne gãsiti”, au spus ei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.