spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
10.6 C
Vaslui
12-mai-2024

Senat: Proiectul care modifica modul de promovare a judecătorilor ÎCCJ, respins

- Advertisement -

Senatul a respins în şedinţa de plen de miercuri un proiect de lege iniţiat de Guvern privind modificarea modului de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Senatorii au respins raportul de adoptare întocmit de Comisia juridică din Senat, cu 50 de voturi pentru, 26 de voturi împotrivă şi două abţineri.

Senatorii au respins şi proiectul de lege, în forma înaintată de Guvern, cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă şi o abţinere.

Prin noul proiect de lege, care aduce modificări legii care reglementează statutul judecătorilor şi al procurorilor, precum şi legii privind organizarea judiciară, ar fi fost impuse criterii mai stricte în alegerea judecătorilor care acced la ÎCCJ.

Principiile de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fuseseră convenite de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiţiei şi de Înalta Curte, astfel încât un magistrat care vrea să promoveze în acest ultim for trebuie să aibă cel puţin 15 ani vechime totală în magistratură şi cel puţin cinci ani vechime la o Curte de Apel.

Astfel, vechimea minimă necesară pentru cei care doreau să promoveze la ÎCCJ rămâne de 12 ani.

De asemenea, judecătorul candidat ar fi trebuit să obţină la evaluarea precedentă numirii sale calificativul ‘foarte bine’. Aceste evaluări s-ar fi realizat din trei în trei ani.

Totodată, ar fi fost necesar ca judecătorul să nu fi fost sancţionat în decursul carierei sale până la acel moment.

Una dintre noutăţile aduse de proiectul de modificare a legislaţiei din domeniu ar fi fost şi aceea că judecătorii care vor să intre în Curtea supremă ar fi fost nevoiţi să treacă printr-un concurs constând într-un examen scris. La aceasta se adaugă şi prezentarea candidatului în plenul CSM, urmând ca acest for să ia decizia finală a numirii.

Concursul ar fi fost organizat de CSM cu o comisie formată din profesori universitari, magistraţi de la ÎCCJ şi, de asemenea, un examinator care să aibă cel puţin gradul de magistrat de Curte de Apel, desemnat de Institutul Naţional al Magistraturii.

Camera decizională în cazul acestui proiect de lege este Senatul.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.