spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Sentință amânată pentru medicii și asistentele de la „New Central Med”

- Advertisement -
Elena Duță Nițescu

ÎN AȘTEPTARE… Chiar dacă ar fi trebuit să-și primească pedepsele la sfârșitul anului trecut, medicii și asistentele de la clinica «Central Med» au răsuflat ușurați. Și asta după ce magistrații Tribunalului Vaslui au amânat, cu două săptămâni, pronunțarea în dosarul de corupție în care mai mulți medici și asistente medicale au fost acuzați de fals material în înscrisuri oficiale. Cercetarea a început în 2016, după ce anchetatorii au aflat că angajații clinicii New Central Med SRL Bacău și medici din Vaslui și Bacău eliberau fișe medicale pentru școlile de șoferi chiar și persoanelor care nu aveau dreptul de a conduce. În dosar sunt trimiși în judecată 17 medici și asistente în frunte cu Elena Duță Nițescu, patroana clinicii băcăuane cu punct de lucru la Vaslui. Scandalul a izbucnit după ce fostul președinte al Colegiului Medicilor Vaslui, medicul Mioara Dașcău, a acuzat faptul că fișele medicale sunt eliberate fără ca medicii să-i consulte pe viitorii șoferi. Astfel că au primit aviz de „apt pentru a conduce” persoane care sufereau de afecțiuni grave, incompatibile cu șofatul. Cea care ar fi pus la cale întreaga afacere, patroana clinicii New Central Med Bacău, Elena Duță Nițescu, este condamnată într-un alt dosar de dare de mită după ce a încercat să ofere 450 de lei și un parfum de 69 de euro către conducerea Direcției de Sănătate Publică Vaslui, pentru obținerea avizelor necesare deschiderii punctului de lucru al clinicii la Vaslui.

Judecarea dosarului în care 17 medici și asistente din Vaslui și Bacău au fost trimiși în judecată pentru fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată a ajuns la final. Cu toate acestea, la sfârșit de an, inculpații au putut răsufla ușurați după ce magistrații tribunalului Vaslui au decis amânarea pronunțării sentinței cu două săptămâni. Totul a început în 2016, când anchetatorii au descins în sediul clinicii New Central Med, patronat de Elena Duță Nițescu, o femeie de afaceri din Bacău. Aveau informații că fișele medicale pentru școlile de șoferi erau eliberate fără un examen medical prealabil al candidaților. Astfel că au putut susține examenul de conducere și cei care sufereau de epilepsie, o boală care nu permite ca bolnavul să posede permis auto. Scandalul fișelor auto false a izbucnit după ce fostul președintele al Colegiului Medicilor Vaslui a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, reclamând măsluirea fișelor medicale pentru viitorii șoferi. Medicul Mioara Dașcău acuza atunci că sunt foarte multe cazuri în care medicii nici nu-i văd pe cei cărora le eliberează documente medicale din care reiese că sunt apți pentru a conduce vehicule, deși persoanele respective suferă de afecțiuni grave, incompatibile cu șofatul. În plângerea înaintată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, pe lângă sesizarea stării de fapt, președintele Colegiului Medicilor Vaslui a indicat și numele unei clinici, unde mai mulți pacienți cu boli grave ar fi primit avizul pentru conducere: este vorba de Clinica New Central Med. Potrivit legii, fișa medicală trebuie completată și parafată prima dată de către medicul de familie și abia apoi de medicii specialiști, și asta pentru că medicul de familie este cel care cunoaște istoricul medical al pacientului. „Mersul în clinică pentru întocmirea dosarului în cazul persoanelor care urmează să dea examen pentru permisul auto a ajuns să fie o formalitate. Nu se respectă traseul corect al fișei candidatului. Primul care știe istoricul medical al pacientului și care ar trebui să pună viza pe fișa medicală este medicul de familie”, afirma, atunci, președintele Colegiului Medicilor Vaslui. Potrivit medicului Mioara Dașcău, cei mai mulți dintre absolvenții școlilor de șoferi mergeau la clinica privată, achitau o taxă și primeau fișa auto cu toate parafele necesare, fără a fi examinați de medicii specialiști. „M-am confruntat cu pacienți cu afecțiuni grave care au obținut parafele pe fișele medicale, deși boala lor este un pericol pentru condus. Pacient cu sindrom Sprengel, cu vertebre sudate, care nici nu se poate mișca, dar avea avizele celorlalți specialiști că este apt pentru conducere sau cu tumori cerebrale, cu metastaze, cu epilepsie”, povestea medicul Dașcău.

Reprezentanții clinicii New Central Med au negat acuzațiile

DECLARAȚII… În mijlocul scandalului provocat de fișele medicale false, reprezentanții clinicii New Central Med au negat cu vehemență acuzațiile. Au spus doar că sunt hărțuiți și că totul nu este decât o invenție a fostului președinte al Colegiului Medicilor Vaslui. „Această doamnă ne hărțuiește de trei săptămâni. Ne-a sunat să ne întrebe cu ce drept i-am dat aviz unui bolnav de cancer. Noi nu putem să discriminăm pe nimeni. Medicul specialist hotărăște dacă este apt pentru condus, nu președintele Colegiului Medicilor, care nu are nicio competență în acest proces. Medicii noștri sunt responsabili și răspund pentru ceea ce fac. Ca medic de familie, ea trebuie să elibereze aceste adeverințe gratis, nu contra cost, așa cum procedează cu pacienții”, a declarat, după izbucnirea scandalului, Elena Nițescu Duță, reprezentant New Central Med.

Elena Duță este condamnată și într-un dosar de mită

PENALĂ… Patroana clinicii medicale a mai fost trimisă în judecată într-un alt dosar, fiind acuzată că a încercat să cumpere influența conducerii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, cu un parfum și o sumă de bani, pentru eliberarea avizelor necesare funcționării clinicii. Pentru a obține o autorizație de la instituție, Elena Nițescu Duță și psihologul Mihaela Cazacu au oferit 450 de lei și un parfum în valoare de 69 de euro. Mita a fost refuzată și cazul a ajuns în atenția polițiștilor. După finalizarea cercetărilor, dosarul a ajuns în instanță. Psihologul a fost acuzat de complicitate, iar afacerista băcăoană de cumpărare de influență și dare de mită. Dosarul a fost unul interesant și controversat, mai ales că, în timp ce Mihaela Cazacu a recunoscut fapta și a beneficiat de acordul de recunoaștere, femeia de afaceri din Bacău a ținut morțiș să demonstreze că ea este nevinovată. Totul s-ar fi întâmplat în 2013, când Elena Duță Nițescu, managerul clinicii New Central Med, și Mihaela Cazacu, psiholog vasluian, ar fi făcut acest lucru. Un an mai târziu, clinica avea să fie protagonista unui megascandal, după ce președintele Colegiului Medicilor Vaslui a reclamat, la Parchet, faptul că acea clinică medicală eliberează viitorilor șoferi fișe medicale, contra cost, fără niciun fel de control medical. La finalul dosarului, Elena Duță Nițescu s-a ales cu 11 luni de închisoare dar judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei. Rămâne de văzut acum ce vor spune magistrații în dosarul a cărui pronunțare a fost amânată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.