spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.7 C
Vaslui
13-mai-2024

Simirad vrea sa-i impute 550.000 lei unui director

- Advertisement -

Raportul unui control de audit efectuat la Muzeul Literaturii arata o „gaura” de jumatate de milion de lei. Doua treimi din suma ar reprezenta doar salarii si alte drepturi banesti incasate ilegal. Consilierii judeteni PSD sustin ca auditul este doar o arma folosita de presedintele CJ pentru a scapa de directorul muzeului. nici reprezentantii PSD si nici Dan Jumara nu au prezentat insa contraargumente pina acum.

Consiliul Judetean este bintuit de un nou scandal. Sefii CJ se pregatesc sa impute conducerii Muzeului Literaturii Romane (MLR) aproape 550.000 de lei. Banii reprezinta cheltuieli privind salariile, achizitiile publice si taxele de cazare neincasate in perioada 2007-2011. Datele provin din raportul preliminar de la auditul efectuat in perioada august – octombrie la institutia din subordinea CJ. Dan Jumara, directorul MLR, sustine ca legea auditului public intern nu ii permite sa faca nici un comentariu pe marginea raportului si nu intelege cum de datele amintite au ajuns in mass-media. Consilierii PSD sustin ca auditul este planul sefilor CJ de a-l indeparta din functie pe Dan Jumara.

Bani cheltuiti suspect: 197.000 lei

Una dintre constatarile auditorilor CJ a fost faptul ca obiectivele MLR nu sint prinse intr-un program de urmarire a comportarii in exploatare pentru a cunoaste momentul cind sint necesare lucrari de reparatie. Astfel, la Muzeul „Mihai Eminescu”, acoperisul este spart, din cauza ca dupa 1989 nu s-a efectuat nici o reparatie majora, existind riscul afectarii exponatelor din cauza apei. Totodata, o suma mare este platita pe incalzirea imobilului. Numai in primele noua luni au fost efectuate plati de circa 28.000 de lei. Indicatia auditorilor este de a se efectua un audit energetic. Auditorii au descoperit si ca la Muzeele „George Topirceanu” si „Otilia Cazimir” nu au fost efectuate reparatii dupa 1990, cele doua obiective avind probleme inclusiv de structura. Nici Muzeul „Mihail Sadoveanu” nu a beneficiat de vreo interventie serioasa in ultimele doua decenii. Printre problemele semnalate se numara cele legate de turn, unde scara interioara prezinta fisuri, iar anexele muzeului prezinta urme de degradare. Auditorii vor recalcula si valoarea unor stilpi metalici care au fost montati pentru a sprijini scara interioara si care au costat aproape 28.000 de lei. Acestia sustin ca ar fi probleme si in legatura cu montarea a trei garduri din plasa de sirma care au costat MLR 43.000 de lei si a doua containere, achizitionate pentru depozitarea obiectelor in situatii de urgenta, pentru care au fost achitati 36.000 de lei, o suma mare in opinia CJ, si care nu au fost utilizate. Probleme legate de valoarea facturilor la energie electrica si partial de structura au fost semnalate si la Casa Dosoftei. In plus, la Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mircesti ar fi probleme legate de intretinerea mausoleului, a acoperisului si a picturii religioase. In plus, in Corpul A al Muzeului „Nicolae Gane” a fost platita energia termica desi nu era utilizat. O alta problema a fost legata de un proiect in valoare de aproape zece milioane de lei si pentru care s-a platit unei firme circa 34.000 de lei in vederea realizarii cererii de finantare. Cu toate acestea, proiectul, care prevedea sistematizarea pe verticala a sediului MLR, nu a fost depus niciodata.

Leafa dublata in doi ani

La capitolul drepturi salariale sint amintite mai multe persoane, care ar trebui sa restituie aproape 330.000 de lei. Astfel, lui Dan Jumara i se reproseaza ca si-ar fi marit singur leafa, fara a avea acceptul CJ. Astfel, suma a crescut de la circa 3.000 de lei, cit incasa in 2007, moment in care a preluat sefia MLR, la 5.700 de lei in 2009. Acestuia i se imputa 65.000 de lei, incasati in 25 luni.

In auditul efectuat de CJ se arata si ca ar fi fost unele nereguli si in legatura cu modul in care au fost efectuate unele plati in cadrul unui proiect PHARE cistigat de MLR. Circa 81.000 de lei le sint imputati lui Dan Jumara, Maria Caras, Iulian Pruteanu, Aurica Dvoracic si Roxana Toia pentru ca ar fi facut parte si din unitatea de implementare a proiectului. In raport se arata ca ar exista un posibil conflict de interese din cauza ca posturile nu ar fi fost prinse in statul de functii si ca nu ar fi existat o evidenta clara a programului de lucru.

Auditorii au mai constatat ca Florin Cintic si Liviu Papuc ar fi incasat in aproape cinci ani o suma totala de peste 178.000 de lei. Cei doi ar fi trebuit sa desfasoare o activitate in cadrul Compartimentului Documentare si Cercetare al MLR, dar, conform auditorilor, nu ar fi adus dovezi palpabile ale muncii prestate.

„Acest raport este in faza preliminara. Cind va deveni definitiv, probabil vom fi anuntati. Atit eu, cit si domnul Papuc, am avut un contract cu jumatate de norma pe durata nedeterminata cu muzeul. Pe cale de consecinta, contractul nu avea o tinta determinata. Este o confuzie intentionata facuta de domnul Catarau (Ioan Catarau – auditorul care a efectuat controlul, n.r.). Obligatiile noastre se refereau la cercetarea fondului de arhiva al altor fonduri, publicarea lor in «Dacia literara» si eventual descoperirea unor lucruri senzationale. Avem carti si studii publicate care atesta activitatea noastra stiintifica. Noi am depus un memoriu cu activitatea pe care am desfasurat-o. Acesta a fost supus aprobarii Consiliului Stiintific, condus de profesorul Ioan Caprosu, care l-a avizat. Fiecare isi poate da cu parerea, dar domnul Catarau in acest caz si-a depasit atributiile. Asistam in mod flagrant la o incalcare a legii privind secretul de serviciu. Catarau este pasibil de o ancheta penala. Daca observatiile lui, care nu are nici calificarea stiintifica si nici morala, vor fi asumate si aprobate de plenul CJ, ii voi da in judecata”, ne-a declarat Florin Cintic.

„Simirad doreste sa-l anihileze pe Jumara”

Alti 4.400 de lei i s-ar imputa lui Cristinel Bujor, fostele custode al Muzeului „C. Negruzzi” din Trifesti, care ar fi fost promovat in aceasta functie, desi nu avea liceul finalizat. In opinia auditorilor, acest lucru ar fi interzis de legile in vigoare.

Circa 20.000 de lei sint imputati din cauza taxelor pe camerele de cazare. MLR are cinci camere de cazare pentru oaspeti, dar nu a mentinut o evidenta stricta in ceea ce priveste persoanele care au fost cazate. Suma reprezinta plata pe noptile in care au fost cazate diverse persoane pe perioada primului semestru al acestui an.

O alta problema constata se refera la neactualizarea valorilor obiectelor aflate in patrimoniu, evidenta acestora tinindu-se in baza situatiei existente la infiintarea MLR. Astfel, daca ceasul de aur al lui Mihai Eminescu fusese evaluat initial la 1.700 de lei, dupa denominare acesta a ajuns sa coste doar 0,17 lei. Conform auditorilor CJ, MLR ar fi trebuit sa reactualizeze valorile celor circa 114.000 de obiecte de inventar. Conform reprezentantilor CJ, singura sesizare de pina in prezent ar fi fost facuta la Politie in legatura cu posibilitatea existentei unui conflict de interese in care s-a aflat Dan Jumara, in privinta gestionarii fondurilor MLR.

Dan Jumara sustine ca legea auditului nu ii permite sa faca nici o declaratie in legatura cu acuzele care ii sint aduse. „Compartimentul de Audit de la CJ a prezentat un proiect de raport. Avem la dispozitie 15 zile pentru a formula obiectiuni, iar apoi vor mai fi 10 zile, timp in care auditorii decid ce decizie iau in legatura cu obiectiuni. Urmeaza apoi o sedinta de conciliere. Din cite stiu, documentele de audit sint secrete de serviciu. Pina nu se prezinta intr-o forma finala, nu am permisiunea legala sa fac comentarii pe marginea raportului. Nici auditorii nu au voie”, a declarat Dan Jumara. Decizia finala a auditorilor poate fi atacata si in instanta.
Consilierii judeteni PSD sustin ca reprezentantii CJ au incalcat legea cind au facut publice amanunte din raportul amintit. „Presedintele CJ are atributii doar pe ce inseamna pe aparatul propriu executiv. Domnia sa nu are atributii in legatura cu numirea sau sanctionarea directorilor institutiilor din subordinea CJ. Acest lucru este exclusiv de competenta consilierilor judeteni. Ceea ce se intimpla acum la MLR face parte din artileria grea cu care domnul Simirad doreste sa-l anihileze pe domnul Jumara si e o reactie la faptul ca la ultima sedinta CJ s-a votat raminerea in functie a domnului Jumara”, a declarat Cristian Stanciu, liderul grupului de consilieri judeteni PSD.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.