spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
11-mai-2024

Turneul „Pianul Cãlãtor” al marelui pianist Horia Mihail ajunge din nou la Bârlad! | VIDEO

- Advertisement -

NOROCOSI… Bârlãdenii melomani, care iubesc muzica clasicã si pe pianistul exceptional Horia Mihail, sunt încântati sã afle cã acesta revine pe 19 mai, la orele 19.30, la Pavilionul „Marcel Guguianu”, cu un turneu national norocos, al 13-lea din seria evenimentelor ce poartã numele „Pianul Cãlãtor”, încã din 2011. Anul acesta, cei care vor veni în sãlile de concert vor asculta recitaluri parcurse de un fir rosu – inspiratia folcloricã din cele mai neasteptate colturi ale Europei. Turneul National Pianul Cãlãtor, editia a XIII-a, a început, de aceastã datã, international, cu un concert la Londra, care a avut loc pe data de 4 mai. Dupã concertul din capitala Marii Britanii, pianistul Horia Mihail îsi continuã traseul în tarã, trecând, în acest an, prin Deva, Brasov, Iasi, Roman, Bârlad, Caracal, cu un concert final la Bucuresti, la Sala Radio. Intrarea la acest deosebit concert va fi liberã!

Sunt orase, cum este si Bârladul, în care Horia Mihail a cântat de multe ori în acesti ani, publicul asteptând turneul an de an cu interes, mai ales cã fiecare editie are o altã temã. Cea de anul acesta, „O editie cu noroc”, cum îi spune artistul, este inspiratã din… folclor.

„De peste un deceniu, Pianul Cãlãtor ajunge în orasele din România. De-a lungul timpului, am încercat sã prezint publicului programe cât mai interesante. Dacã la început a fost Franz Liszt, de-a lungul anilor am ales o muzicã cât se poate de variatã si interesantã: de la clasicii Mozart si Beethoven, la romanticul Chopin, de la vals, la miniaturi care îndeobste sunt prezentate ca bis. Pentru aceastã editie am ales compozitii inspirate de folclor. Dacã publicul nostru este familiarizat cu influentele folclorului românesc, m-am gândit sã propun o scurtã cãlãtorie europeanã, pornind din Banat cu o destinatie aflatã tocmai în cealaltã parte a continentului si o revenire acasã la teme muntenesti sau moldovenesti. Sunt convins cã cei ce vor alege sã participe la acest al treisprezecelea Pian Cãlãtor se vor bucura de un program variat, extrem de interesant”, a precizat Horia Mihail

În ultimii 13 ani, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tarã însotit de pianul cãlãtor sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns, sustinând peste 200 de concerte. Acum, cele 5 piane cãlãtoare puse la dispozitie de Radio România, sunt încredintate comunitãtilor din Caracal, Deva, Alba Iulia, Tulcea si Roman. Programul porneste de la celebrele Dansuri românesti de Bartok si va continua cu alte compozitii inspirate din folclor din creatia lui Schubert, Chopin, Grieg, Glinka, Dvorak, Ravel, Brahms, Brediceanu si Dan Dediu.

La Bârlad, concertul cu nr. 13, care este anuntat de Horia Mihail ca fiind unul extraordinar, va avea loc pe 19 mai, ora 20.30, la Pavilionul „Marcel Guguianu”.

Horia Mihail, un pianist de exceptie, un prieten al Bârladului

Era greu de prevãzut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gãsitã în cãrtile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însotit de pianul sãu Erard, într-o zonã în care acest instrument încã nu ajunsese, cãlãtorind pe teritoriul a ceea ce avea sã devinã mai târziu o parte din  România. În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tarã însotit de pianul cãlãtor sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns, sustinând peste 200 de concerte. Printre cele 12 concerte sustinute în cadrul proiectului „Pianul cãlãtor”, la Bârlad Horia a fost de zece ori, sustinând concerte exceptionale. Bârladul n-a primit niciun pian cãlãtor, deoarece aici la Pavilionul Guguianu existã deja un pian foarte bun, la care au cântat zeci de pianisti de renume national  si international. Turneul „Pianul cãlãtor” a pornit în 2011, în anul bicentenarului Franz Liszt, cu un program Liszt, primul pian pus la dispozitie de Radio România fiind lãsat la Medias, în folosinta comunitãtii locale.

Pianistul Horia Mihail a debutat în orasul sãu natal Brasov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 1000 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti si cu Orchestra Nationalã Radio.  Dupã 14 ani de studii în România cu prof. Stela Dragulin, la Brasov si prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzicã din Bucuresti, Mihail a urmat cursurile Universitãtii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obtinând diplomele de absolvire si de masterat în 1995, dupã o perioada de trei ani. Dupã ce a functionat o perioadã de trei ani ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov în toamna anului 2002 ca solist al Filarmonicii si membru al deja cunoscutei formatii „Romanian Piano Trio” alãturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Rãzvan Suma cu care a sustinut concerte de mare succes în tarã si strãinãtate. Proiectele în care artistul a fost implicat în continuare în fiecare an ce a urmat, printre alte proiecte solo si camerale, sunt „Pianul cãlãtor”, „Duelul viorilor”, alãturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru, „Flautul de aur/ Flautul fermecat”, alãturi de flautistul Ion Bogdan Stefãnescu si „Vioara lui George Enescu la sate”.   Cu toate aceste proiecte, Horia Mihail a ajuns si la Bârlad, unde iubitorii muzicii clasice au avut plãcerea sã-i asculte pe acesti mari artisti, Horia Mihail si partenerii sãi de proiecte, cu care au încântat nu numai România.  Îl vom revedea cu mare drag si bucurie, pe 19 mai, la orele 20.30, la Pavilionul „Marcel Guguianu”. Gratis!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.