spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
07-mai-2024

Urmele măcelarilor ilegali

- Advertisement -

Zeci de leşuri de cabaline au fost descoperite, ieri, într-o lizieră situată pe malul Siretului în apropierea comunei Homocea. Cazul este investigat de comisarii Gărzii de Mediu care bănuie că resturile de animale provin de la un abator ilegal din zonă. Cadavrele reprezintă un pericol atât pentru oameni cât şi pentru animalele vii.

Resturile de animale au fost observate de oamenii din zonă într-o lizieră de pe malul apei, în aria protejată Lunca Siretului. Au fost anunţaţi comisarii Gărzii de Mediu dar şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vrancea. Pe câmp erau aruncate capete, copite, piei şi organe interne de la zeci de cai.
Primarul comunei Corbiţa, Emil Tacu, spune că imaginea era dezolantă. „Erau pe partea dreaptă la coborârea pe Dealul Munteanului, aruncate la 20 de metri de şosea. Am văzut schelete, coaste, şira spinării şi oase aruncate peste tot“, ne-a declarat Emil Tacu.
Comisarii Gărzii de Mediu au stabilit că resturile de animale sunt recente iar în zonă au mai fost descoperite şi alte cadavre mai vechi. Verificările continuă până la descoperirea celor care au aruncat resturile iar sancţiunile se ridică la 80.000 de lei. Potrivit comisa-rilor, riscul de boli este destul de ridicat.
„Cu siguranţă mediul este afectat de această acţiune, mai ales că este vorba de carne şi sunt foarte multe bacterii care pot genera boli. Deja nu mai poate fi vorba de sancţiune ci de o infracţiune. Din ce ne-am dat noi seama ar fi vorba cam de resturile a 12 animale. Este o practică veche în această zonă. Cred că pe undeva este vreun abator ilegal, altfel nu-mi explic de unde apar. La faţa locului erau foarte mulţi câini care întind resturile de animale şi atunci pericolul de boli este destul de ridicat. În primul rând vrem să identificăm proprietarii terenului pentru a putea lua primele măsuri“, a spus Aurel Cristian, directorul coordonator al Gărzii de Mediu Vrancea, precizând că au mai fost descoperite asemenea cazuri.

Sacrificarea ilegală de animale, un fenomen greu de stăpânit

Conform primelor supoziţii, resturile de animale ar putea proveni de la un abator ilegal din Homocea. Primarul acestei localităţi, Neculai Ionescu, spune că fenomenul este foarte greu de controlat şi că a solicitat la Prefectură suplimentarea oamenilor de pază şi ordine în comună.
„Am rugat poliţia să-i însoţească pe cei de la Garda de Mediu şi să stabilească vinovaţii. Cetăţenii din comună ştiu că nu au voie să arunce resturile de animale decât în locuri special amenajate, la incineratoare. Este o problemă stringentă şi trebuie rezolvată. Noi am cerut şi la Prefectură înfiinţarea unui post de poliţie pentru paza în comună“, ne-a declarat Neculai Ionescu.

Pericol pentru oameni

Directorul APM, Adrian Colin, spune că resturile pot reprezenta un pericol atât pentru animalele vii cât şi pentru oameni. „De aici se pot contracta boli infecţioase. În zonă sunt şi resturi de animale din vechi, dar şi aceste capete noi. Zona trebuie împrejmuită şi decontaminată pentru a nu se declanşa un focar de infecţii“, ne-a declarat Adrian Colin.

Homocea, comuna abatoarelor ilegale

La jumătatea lunii decembrie 2010, mai multe persoane din comunele Ploscuţeni şi Homocea au ajuns după gratii, fiind suspectate de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelă-ciune cu privire la calitatea mărfurilor. Aceştia au fost acuzaţi că vindeau carne de cal pe care o înregistrau în acte ca fiind de vită. Aproape 30 tone de carne de cal au ajuns prin această metodă pe rafturile magazinelor şi în fabricile de produse de carne din Bucureşti, dar şi din judeţele Constanţa, Prahova şi Alba. Surse din rândul anchetatorilor spuneau că deşi carnea de vită era de fapt de cal, uneori aceasta mai provenea şi de la animale moarte.
Prejudiciul adus bugetului de stat de către măcelarii ilegal a fost calculat la aproximativ 200 mii lei. De asemenea, aceştia vor răspunde şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi înşelă-ciune cu privire la calitatea mărfurilor. Anchetatorii spun că la domiciliile celor patru suspecţi au fost găsite organe de animale dar şi animale vii care urmau să fie sacrificate. Cabalinele erau tăiate direct în grajduri în condiţii mizere. Carnea era pusă direct pe jos sau în recipiente murdare. Animalele erau achiziţionate fără documente, de la persoane fizice.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.