spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
11-mai-2024

Vești bune pentru constructorii vasluieni: contractele publice, indexate cu creșterea prețului materialelor de construcții

- Advertisement -

PROMISIUNEA DIN AL 12-LEA CEAS… Situația în domeniul contrucțiilor este scăpată de sub control în toată țara, după ce materialele s-au scumpit de la o zi la alta. Prețul fierului a crescut cu 50%, termoizolațiile cu 60%, iar lemnul finisat cu 250%. Pe fondul acestor majorări, aproape toți constructorii din județul Vaslui au întâmpinat mari probleme în a-și duce la bun sfârșit contractele semnate cu autoritățile publice locale, unele șantiere fiind abandonate din lipsă de fonduri. Pentru a veni în sprijinul acestora, coaliția de guvernare a decis îmbunătățirea legislației în contextul creșterii prețurilor la materialele de construcții, astfel încât valoarea contractului să fie actualizată în funcție de aceste creșteri, a anunțat Ludovic Orban. La rândul său, premierul Florin Cîțu spune că așteaptă propuneri de la Ministerul Dezvoltării. Discuțiile vin după ce constructorii au anunțat că evaluează posibilitatea suspendării temporare a derulării contractelor, în contextul escaladării prețurilor la materialele de construcții.

„Am discutat un subiect foarte important și trebuie menționat pentru că trebuie să știe autoritățile locale, constructorii. Știți foarte bine că, nu numai în România, în Europa ne confruntăm cu un val de creștere a prețului materialelor de construcții și am luat decizia să îmbunătățim legislația astfel încât să permitem actualizarea valorii contractului în funcție de creșterile efective ale prețului materialelor de construcții”, a spus Orban, după ședința coaliției care a avut loc la Guvern. El a precizat că s-a format un grup de lucru și în două-trei săptămâni va fi pregătită o modificare a legislației. „Este vorba de modalitatea de indexare a valorii contractelor ca urmare a creșterii prețului la materialele de construcție și aici este vorba de niște creșteri fără precedent atât la fier beton, la lemn, la cupru, la agregate, balast și toate celelalte materiale de construcții pentru că altfel există riscul ca foarte mulți constructori să nu poată să-și finalizeze obiectivele de investiții fără un mecanism corect de indexare a valorii contractelor”, a susținut liderul PNL. „Se caută o soluție pentru a putea prelua la ministerul Dezvoltării suplimentările de costuri care au apărut din cauza creșterii prețului la materialele de construcții și cu forța de muncă”, a mai precizat Orban.

Cîțu: „Aștept o propunere”

Premierul s-a arătat deschis și propunerii privind renegocierea contractelor prin PNDL, după ce primarii s-au plâns că a crescut prețul materialelor de construcție și nu le ajung banii pentru finalizarea proiectelor. „Aștept o propunere. Prețul materialelor de construcție a crescut. Ministerul Dezvoltării a transmis că vine cu un memorandum și cu o soluție în Guvern. Vom vedea”, a declarat Cîțu. Creșterile de preț la materialele de con­struc­ții au început să se resimtă încă de la sfâr­șitul anului 2020. Profesioniștii din do­me­niu spun că urmează un colaps imobiliar, da­că în următoarea perioadă nu se întâmplă ceva astfel încât constructorii să poată prelua aceas­tă creștere de prețuri împreună cu beneficiarii. Încă de la începutul anului, companiile din construcții spuneau că au intrat în 2021 sub impactul scumpirilor de materii prime, ceea ce pune evoluția acestui sector sub semnul întrebării. Oțelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcții, a trecut prin majorări de preț considerabile, îngreunând activitatea celor din domeniu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.