spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
15.8 C
Vaslui
11-mai-2024

„România la întâlnire cu Centenarul” – un amplu proiect al Scolii „Iorgu Radu” din Bârlad

- Advertisement -

EXPOZITIE Marti, 28 noiembrie, la ora 17.00 va avea loc la Cercul Militar din Bârlad vernisarea expozitiei de creatii plastice a elevilor intitulatã „România la întâlnirea cu Centenarul”, editia I, 2017. Manifestarea reprezintã una din activitãtile amplului proiect prin care Scoala Gimnazialã “Iorgu Radu” Bârlad si instiutiile partenere îsi propun marcarea Centenarului Primului Rãzboi Mondial si a Marii Uniri, dar si a Zilei Nationale. Coordonatorul proiectului este prof. Marcel Proca – vicepresedinte al Societãtii de Stiinte Istorice – Filiala Bârlad.

În cadrul acestei expozitii vor expune elevii de la scolile bârlãdene (partenere în proiect si nu numai) remarcându-se aportul Liceului Pedagogic “Ioan Popescu” Bârlad si al Scolii de Arte “N. N. Tonitza”. Expozitia va fi prezentatã de profesorii Ghitã Cristian si profesorul Marcel Proca, acesta din urmã încadrând manifestarea în contextul istoric. Pe parcursul activitãtii se vor acorda diplome de participare elevilor expozanti, profesorilor îndrumãtori si institutiilor care s-au implicat în derularea de pânã acum a proiectului. Manifestarea se va încheia printr-un moment artistic la care îsi vor aduce contributia elevi ai scolii Gimnaziale “Iorgu Radu” din Bârlad si grupul folk coordonat de profesorul Constantin Corneliu Plesu cu elevi de la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu” si Scoala Gimnazialã “Episcop Iacov Antonovici”.

„Dorim o participare cât mai largã din rândul comunitãtii educationale unul din obiectivele proiectului fiind formarea la cât mai multi elevi a capacitãtii de reprezentare stiintificã si creativã a proceselor istorice si în special cele legate de semnificatia si simbolistica Centenarului. De asemenea, ne propunem o crestere a nivelului de culturã istoricã a elevilor, a capacitãtii lor de investigare, documentare, de interpretare criticã a mãrturiilor de epocã, astfel încât ei sã fie capabili sã perceapã realitãtile trecutului si sã le transpunã în formã stiintificã/literarã/artisticã/I.T. Ca o continuare fireascã, a demersului nostru de celebrare a Centenarului, urmãtoarele editii ale acestui ciclu expozitional ,,România la întâlnirea cu Centenarul” vor avea loc pe 17 mai (Ziua eroilor) si 28 noiembrie 2018 în aceeasi locatie. În mãsura în care activitãtile noastre vor avea efectul scontat ne propunem traditionalizarea acestor manifestãri.”, a precizat prof. Marcel Proca, coordonatorul proiectului.

Pe un alt palier proiectul se desfãsoarã si prin continuarea itinerãrii expozitiei “BÂRLADUL – CAPITALã MILITARÃ (noiembrie 1916 – martie 1917)” la institutiile partenere: Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”, Scoala Gimnazialã “Manolache Costache Epureanu”, Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni, Palatul Comunal etc.

„Totodatã va avea loc lansarea campaniei de donatii de cãrti, intitulatã “LA CEAS ANIVERSAR – O CARTE PENTRU BASARABIA”, în beneficiul unitãtilor de învãtãmânt din Cahul – Basarabia, sub lozinca: <<Citim împreunã! Sãrbãtorim împreunã!>>. Aceastã activitate se va desfãsura pânã pe 27 martie 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. De asemenea, sperãm sã înregistrãm o intensificare a legãturilor educationale si culturale cu aceastã localitate printr-o serie de proiecte comune transfrontaliere.”, a mai precizat prof. Marcel Proca.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.