spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

150 de ani de învãtãmânt la Ivãnesti (foto)

- Advertisement -

ANIVERSARE…La Ivãnesti, scoala din sat a îmbrãcat haine de sãrbãtoare. Peste aceastã unitate de învãtãmânt au trecut 150 de ani, iar de pe bãncile scolii, în timp, s-au ridicat oameni de valoare. Printre ei si profesorul, Ionel Miron, membru al Academiei Oamenilor de Stiintã, patronul spiritual al acestei scoli, care a fost invitatul de onoare al acestei aniversãri. Evenimentul a fost organizat de directorul scolii, Anca Flavia Rosu cu sprijinul primarului, Vasile Novac.

Momente emotionante la Scoala gimnazialã “Ionel Miron” din Ivãnesti. Fostii si actualii dascãli, elevii, fosti elevi si-au dat întâlnire pentru a sãrbãtori 150 de ani de existentã a scolii lor. Înfiintatã în 1864, Scoala din Ivãnesti a pornit cu douã clase, unde învãtau elevii claselor primare. Acum, în cele douã sãli functioneazã biblioteca comunalã si sala de sport care sunt în perfectã stare. De atunci, vechii scoli i s-au adãugat câteva sãli de clasã, iar în anii ’80 se construieste alãturi o scoala nouã. Astãzi, în scoala veche învatã elevii din ciclul primar si functioneazã grãdinita. Inspectorul scolar general, Gabriela Plãcintã, a rãmas surprinsã de ce gãsit aici: “Sunt pentru prima datã la Ivãnesti si sunt foarte încântatã de scoalã. Mai ales de cea veche care s-a conservat foarte bine. Credeti-mã cã vizitând sãlile de curs si vãzând elevii cu privirile dezghetate si avide dupã informatii, am avut sentimentul cã sunt într-o scoalã din oras. Bravo celor de aici si le adresez, acum la ceas aniversar, un gând bun si putere de muncã în continuare” . Aceasta a înmânat profesorului Ionel Miron, reputatul om de stiintã, care a dat si numele scolii, prima monografie a scolilor din judetul Vaslui, în semn de pretuire pentru activitatea sa stiintificã si pentru deschiderea care a avut-o pentru elevii din judet. “Stiu cã i-ati inspirat pe multi tineri care au trecut pragul statiunii de cercetare de la Potoci, loc unde dvs. ati activat atâta timp. Stiu de asemenea ce eforturi ati fãcut ca multi elevi din aceastã zonã sã vinã în vizitã la lacul Bicaz si sã aibã acces la o institutie de cercetare.Pentru aceasta, vã dãruiesc primul exemplar al acestei monografii. Este singurul,celelalte urmeazã sã vadã lumina tiparului un pic mai târziu” a mai spus aceasta.

Amintiri, emotii si un pic de istorie

Aceasta frumoasã initiativã, de a sãrbãtori 150 de existentã a scolii, alãturi de fostii dascãli, elevi, dar si de cei actuali i-a apartinut directorului coordotaor al scolii, Anca Flavia Rosu, care a avut inspiratia sã nu opreascã orele de curs pentru aceste momente de sãrbãtoare. Asa cã, invitatii au avut ocazia sã-i vadã pe micii învãtãcei la lucru. Cele mai emotionante momente au fost cele ale revederii dintre fostii elevi si dascãlii lor. Invitatul de marcã a fost profesorul Ionel Miron, patronul spiritual al scolii, care a declarat: “Nu aveam cum sã lipsesc la acest moment istoric, mai ales cã acum, aceastã scoalã îmi poatã numele. Mã onoreazã, dar si mã obligã. Am fost elev aici, chiar am si predat un an, iar pe unde pasii m-au purtat în lunga mea carierã, tot timpul am raportat totul la ceea ce am învãtat aici”. Având în vedere cã sãrbãtoarea scolii a fost în preajma zilei de 1 Decembrie, toti invitatii au fost prezenti la depunerea de coroane la monumentul eroilor din centrul comunei, în memoria eroilor cãzuti în primul rãzboi mondial, eveniment fãrã de care Marea Unire nu s-ar fi putut înfãptui. S-a jucat si Hora Unirii pe acordurile fanfarei de la Valea Mare,care spre surpriza audientei a interpretat în premierã, imnul national.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.