spot_img
spot_imgspot_img
19.3 C
Vaslui
29-mai-2024

UPDATE: Iarna îsi intrã în drepturi: drumarii la datorie, soferii indisciplinati!

- Advertisement -

UPDATE:

Autobuz blocat la Deleni


O masinã micã nu a reusit sã urce pe drumul dintre satul Zizinca si Deleni, în pantã, blocând autobuzul care circula pe rura Vaslui – Deleni. Primarul comunei Deleni spune cã s-a intervenit de urgentã si masina a fost deblocatã. Pe drum s-a împrãstiat material antiderapant si circulatia se desfãsoarã normal, în conditii de iarnã.
“Sunt unii care nu sunt pregãtiti, nici cu cauciucuri de iarnã, nici cu lanturi, iar acesta a fost un asemenea caz. Noi suntem pregãtiti, avem un buldoescavator, cu lanturi, cu motorinã, gata sã intervinã. La Deleni s-a depus zãpada ceva maim ult, 10 cm, în rest este de 5 cm. Dar nici anul trecut nu am avut probleme si nici anul acesta nu vom avea”, a spus primarul Vasile Zanfir.

Autobuz blocat la Deleni
O masinã micã nu a reusit sã urce pe drumul dintre satul Zizinca si Deleni, în pantã, blocând autobuzul care circula pe rura Vaslui – Deleni. Primarul comunei Deleni spune cã s-a intervenit de urgentã si masina a fost deblocatã. Pe drum s-a împrãstiat material antiderapant si circulatia se desfãsoarã normal, în conditii de iarnã.“Sunt unii care nu sunt pregãtiti, nici cu cauciucuri de iarnã, nici cu lanturi, iar acesta a fost un asemenea caz. Noi suntem pregãtiti, avem un buldoescavator, cu lanturi, cu motorinã, gata sã intervinã. La Deleni s-a depus zãpada ceva maim ult, 10 cm, în rest este de 5 cm. Dar nici anul trecut nu am avut probleme si nici anul acesta nu vom avea”, a spus primarul Vasile Zanfir.

UPDATE:

Tir prins nepregãtit

Un tir a rãmas blocat de dimineatã la Tãtãrãni, soferul abãtându-se de la ruta stabilitã pentru a-si vizita pãrintii. Zãpada l-a prins total negregãtit, fãrã lanturi, si a avut dificultãti la urcarea unui deal.

Dupã ce s-a dotat corespunzãtor, Primãria l-a ajutat cu prundis pentru a reusit sã beblocheze autocamionul de mare tonaj.

“Suntem pregãtiti”

Primãrita din Tãtãrãni Doina Antohi spune cã este pregãtitã atât cu oameni, cât si cu zgurã si utilaje de deszãpezire pe care le-a închiriat.

“Avem închiriate o lamã si o frezã si vom intervene pe drumurile noastre. Cei de la judet au venit pânã în deal la Tãtãrãni, iar de acolo trebuie sã intervenim noi, pentru cã sunt ale nostre.

Deocamdatã nu putem interveni pentru cã stratul de zãpadã este destul de subtire, iar pe alocuri nu este deloc”, a spus Doina Antohi.

Societatea Lucrãri Drumuri si Poduri a Consiliului Judetean (CJ) Vaslui a ajuns pânã la Tãtãrãni cu material antiderapant, pe drumul judetean, aducând zgurã si pentru a fi folositã pe drumurile comunale.

“Au adus zgurã si ne-au lãsat-o, iar când va fi nevoie o vom împrãstia noi, la lopatã, dacã va fi cazul, pe drumurile noastre”, a mai spus Doina Antohi.

“Suntem pe pozitii”

“Nu sunt drumuri judetene blocate în acest moment, pe drumurile judetene se circulã în conditii de iarnã, adicã mai greu. Suntem prezenti pe toate sectoarele de drum în pantã pe care am avut probleme iernile trecute din cauza acumulãrii de zãpadã în nãmeti. Se lucreazã la împrãstierea de material antiderapant pe sectoarele Tanacu, Tãtãrãni, Ciocani, Pogana, Osesti, Hoceni, Cantemir sI Bogdana, unde am intervenit cu un tractor cu lamã”, a spus Vasile Mihalachi, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui.

“Bine ar fi sã se aseze vreo 20-30 cm, cã noi ne descurcãm”

“Suntem mobilizati. Am învãtat din anii trecuti si acum am avertizat oamenii, pe cei de la magazine sã aducã provizii pentru 2-3 zile, cã acum e iarnã si nu se stricã si oamenii vor putea circula pe drumurile comunale, în caz cã cele judetene vor avea probleme. Anul trecut am avut drumul blocat pentru o zi”, a spus primarul din Tãnacu Dãnut Dumitriu.

Primarul spune cã anul acesta i-a avertizat si pe cei cu animale sã nu le mai lase pe câmp, într-unul din anii trecuti un cioban rãmânând blocat vreme de patru zile cu 40 de oi pe un deal.

“Am învãtat si din greselile de anul trecut. Suntem mobilizeti si am luat toate mãsurile de precautie, spun eu. Avem un tractor cu lamã, cam bãtrân, ce-i drept, dar în caz de nevoie închiriem de la oamenii de aici din sat, care au utilaje. Asa am fãcut si anii trecuti si ne-am descurcat”, a mai spus primarul.

“Bin ear fi sã ningã, sã se aseze zãpada de vreo 20-30 de centrimetri, pentru cã este nevoie de apã. Anul acesta s-a semãnat târziu si este nevoie. Noi o sã ne descurcãm”, a fost concluzia primarului.

DRUMURI SI SOFERI Codul galben transmis de autoritãti pentru ninsori si viscol a intrat în vigoare si în judetul Vaslui de astãzi dimineatã, de la primele ore. Deja pe drumurile judetene, din cauza soferilor indisciplinati au si apãrut primele incidente în trafic: un autocamion a intrat întro casã la Todiresti, iar douã autoturisme s-au ciocnit frontal la Buhãiesti. Cauza: lipsa echipamentelor de iarnã si neatentia în conducere, vitezã neadecvatã pentru drumurile acoperite cu zãpadã. La aceste momente drumurile judetului Vaslui sunt acoperite cu un strat de zãpadã de pânã la 5 cm, utilajele de deszãpezire sunt la datorie, politia patruleazã asigurându-se cã soferii din trafic sunt echipati corespunzãtor. Se circulã normal, în conditii de iarnã si în continuare ninge. Meteorologii au transmis valabilitatea codului galben pânã mâine la orele 14.00.

Codul galben transmis de meteorologi pentru judetul Vaslui este în vigoare de la primele ore ale diminetii. A nins în tot judetul, astfel cã drumurile au fost acoperite cu un strat de zãpadã, de pânã la 5 cm, fãrã a fi perturbat traficul. Autoritãtile locale, drumariii judeteni si cei nationali sunt la datorie. În judetul Vaslui se circulã în conditii de iarnã, politia patruleazã si este la datorie, singurii indisciplinati fiind soferii care pleacã la drum fãrã cauciucuri de iarnã, fãrã material antiderapant si fãrã lanturi. S-au semnalat si douã incidente în trafic: la Todiresti, pe DN 15 D un atocamion s-a “înfipt” întro casã, derapând la intrarea întro curba periculoasã, iar la Buhãiesti douã autoturisme s-au ciocnit frontal, întro altã curbã periculoasã, tot din cauza derapajului si a vitezei. “Un autoturism Dacia, condus din directia Vaslui spre Negresti a pãtruns pe contrasens la o curbã la dreapta si s-a ciocnit frontal cu un autoturism marca Volvo care circula din sens opus, regulamentar. Din accident a rezultat accidentarea usoarã a unui copil de 9 ani, aflat în autoturismul Dacia, care a fost transportat cu Ambulanta la Spitalul Judetean Vaslui pentru investigatii.”, a precizat Mihaela Straub, purtãtor de cuvânt al IPJ Vaslui. Ing. Adrian Cotigã, care rãspunde de drumurile judetene a precizat cã în aceste momente nu sunt probleme pe niciun fel de DJ. “Se actioneazã cu material antiderapant în zonele de pantã si rampã, utilajele sunt pregãtite de interventie dacã se va impune acest lucru. Zãpada nu este mare, doar un strat de 5 cm care se taseazã, nefiind viscol. Conducãtorii auto sunt sfãtuiti sã fie echipati cu lanturi cauciucuri d eiarnã, material antiderapant (nisip) si mai ales sã circule cu anternãie”, a spus Adrian Cotigã.

La Husi, normalitate

Stratul de zãpadã de 1 – 2 centimetri, care deja s-a asezat în zona municipiului Husi, face ca traficul sã se desfãsoare în conditii de iarnã, cu un plus de prudentã în deplasare, din partea soferilor. Deocamdatã, pe DN 24 B, Crasna – Husi – Albita, se circulã normal, neînregistrându-se blocaje sau masini stationate. Rãmâne problematicã zona de la intrarea în municipiul Husi, unde panta de la Dobrina le dã mereu bãtãi de cap soferilor. De altfel, responsabilii de la “Drumurile Nationale” spun cã au actionat cu material antiderapant. În continuare, în zona municipiului Husi, ninge, iar, în interiorul orasului, utilajele SPLS actioneazã în vederea curãtãrii strãzilor.

“Responsabilii din Autogãri sã avertizeze cãlãtorii cã existã cod galben!”

Ing. Ovidiu Laicu, directorul executiv al DRDP Iasi precizeazã cã în aceste momente nu sunt drumuri nationale impracticabile în judetul Vaslui si se circulã în conditii bune, de iarnã. “Avem în aceste momente în judetul Vaslui, carosabilul acoperit cu un strat de 1-2 cm de zãpadã. Se actioneazã cu lamele pentru curãtare si cu material antioderapant, în special sare. Avem în teren cinci utilaje unimoguri (cu o singurã lamã) si 21 de ATB-uri (cu douã lame), care împrãstie si sare. Problema o constituie soferii indisciplinati care nu au cauciucuri de iarnã, nu au lanturi si blocheazã traficul mai ales în pante, pentru cã nu pot urca. Si sunt foarte intrigat de faptul cã, desi s-a anuntat cod galben, transportatorii interjudeteni si chiar judeteni nu au pus niciun avertisment în Autogãri, prin care sã sfãtuiascã pe cãlãtori sã îsi ia mãsuri – apã, mâncare, deoarece codul galben implicã întârzieri la destinatii, din cauza drumurile îngrunate de zãpadã si a utilajelor care îsi fac datoria curãtind zãpada. Politia este la datorie, nu sunt probleme în aceste momente, doar câteva sute de soferi inconstienti care n-au fost lãsati sã circule cum îi taie capul, fãrã echipamente de iarnã”, a spus ing. Ovidiu Laicu, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Iasi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.