spot_img
spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
19-mai-2024

Istoricii de la “Emil Racovitã”

- Advertisement -

Doi elevi de la Liceul Teoretic “Emil Racovitã” din Vaslui vor reprezenta judetul Vaslui la Olimpiada nationalã de Istorie care va avea loc în perioada 6-10 aprilie la Oradea, în judetul Bihor. Adrian Dublea, elev în clasa a IX-a, si Bianca Andreea Hurjui sunt cei doi adolescenti care calcã pe urmele lui Nicolae Iorga.

Elevii nu au ales întâmplãtor sã concureze la aceastã disciplinã, ambii urmeazã un profil uman, specializarea Stiinte Sociale. Despre ei profesorii îndrumãtori au doar cuvinte de laudã. “Bianca Hurjui este o elevã bunã care a participat la asememea competitii încã din clasa a IX-a. Nu este primul succes, are foarte multe premii la istorie. Are o pasiune pentru aceastã disciplinã care se trage din familie. Cu trei sãptãmâni înainte de etapa nationalã a Olimpiadei de Istorie va sta acasã sã învete, oricum ea a început sã se pregãteascã intens încã din momentul în care a aflat de calificare. Este un copil care dã dovadã de hotãrâre, perseverentã. Mi-a promis cã nu se va opri aici, este decisã sã facã o figurã bunã.”, a declarat Ionela Lepãrdã, prof. de istorie care i-a cãlãuzit pasii Andreei Hurjui. Despre colegul ei mai mic, profesorul îndrumãtor Ciprian Râsescu vorbeste foarte frumos. “La faza localã s-a clasat pe primul loc, lucru care s-a întâmplat si la etapa judeteanã, unde a luat nota 9.70. Am fãcut pregãtire în fiecare sãptãmânã la scoalã iar cu o sãptãmânã înainte de faza judeteanã ne-am întâlnit zilnic, am rezolvat subiectele din anii anteriori. Este un bãiat serios, cuminte, muncitor, consecvent.”, a declarat prof. Ciprian Râsescu.

“Am ales istoria deoarece am vrut sã încerc ceva nou”

Adrian este bobocul de la “Emil Racovitã” care a obtinut cel mai bun rezultat la clasa a IX-a. Este un luptãtor si nu are de gând sã se întoarcã fãrã o diplomã de la Oradea. “Este prima datã când particip la Olimpiada de Istorie, în clasele V-VIII am mers la alte concursuri, dar nu am ajuns asa departe la nici unul. Am ales istoria deoarece am vrut sã încerc ceva nou, sã scap de monotonia de la scoalã, a fost o provocare pentru mine si am vrut sã vãd dacã fac fatã. Nu pot sã zic cã am materii preferate, merg cu plãcere la toate orele si mã pregãtesc în egalã mãsurã pentru toate disciplinele. Sã nu credeti cã un olimpic nu are timp liber, eu gãsesc tot timpul câte o portitã sã fac miscare, îmi place în general sã fac sport, dar mã axez pe fotbal. Îndemn toti colegii mei sã participe la cât mai multe olimpiade si concursuri pentru cã nu au nimic de pierdut, sã munceascã foarte mult si sã aibã încredere în ei. Sub îndrumarea unui profesor bun nimic nu este imposibil.”, a declarat Adrian Dublea.

“Exercitiul este cheia succesului”

Bianca Andreea Hurjui este elevã în clasa a XII-a, specializarea Stiinte Sociale. Visul ei este sã urmeze cursurile Facultãtii de Stiinte Politice si Administrative din cadrul Universitãtii din Bucuresti si se pregãteste intens pentru admitere. Sustine cã nu are emotii pentru examenul de Bacalaureat care bate la usã si cu atât mai putin pentru etapa nationalã a Olimpiadei de Istorie. A înteles din timpuriu rolul voluntariatului în societate si s-a înscris încã din clasa a IX-a în organizatia “Tineri pentru tineri”. “Am fost întotdeauna pasionatã de istorie, am considerat-o ca pe o poveste si am învãtat-o ca atare. Am participat la Olimpiada de Istorie în fiecare an, mai putin în clasa a XI-a, când am avut o problemã de sãnãtate, dar acesta este cel mai bun rezultat de pânã acum. De altfel, am participat la toate concursurile de istorie de care am auzit, printre care <<Rezistenta anticomunistã>> si <<Noi alegem viitorul Europei>>. Ca sã reusesti trebuie sã muncesti mult, sã fii perseverent, trebuie sã ai rãbdare, dar cel mai important este sã îti fixezi un tel încã din primul moment. Exercitiul este cheia succesului!”, a declara Bianca Andreea Hurjui. (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.