spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

“Domnul profesor Constantin Poianã a plecat într-o altã „poianã”, sã-si întâlneascã colegii” (video)

- Advertisement -

Profesorii din judetul Vaslui, în doliu

E doliu în învãtãmântul din judetul Vaslui. Marti, la prânz, profesorul Constantin Poianã va fi condus pe ultimul drum de sute de fosti colegi, elevi sau fosti elevi, care îi vor aduce un ultim omagiu pentru toatã activitatea depusã. Este un moment trist pentru dascãlii vasluieni, pentru cã unul dintre cei care si-au pus viata în slujba învãtãmântului de pe aceste meleaguri pleacã în vesnicie, desi, poate, ar mai fi avut multe de spus. “Dl. profesor Poianã era un om devotat meseriei, ne era mereu alãturi la toate actiunile pe care le fãceam. Ne-a tot întrebat când scoatem monografia Inspectoratului Scolar Judetean, iar când am reusit sã publicãm monografia, Domnia sa era în spital. Când s-a externat, a venit la Inspectorat, unde i-am pus la dispozitie un exemplar, cu tot respectul pe care i l-am purtat. Un om exceptional”, spune Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar general al judetului Vaslui.

Constantin Poianã va fi condus, mâine, pe ultimul drum. Regretat de toti profesorii din judet, ca om care a avut mereu vocatia lucrului bine fãcut, fostul profesor Poianã a stiut mereu sã îmbine vorba bunã cu severitatea unui profesor devotat meseriei. A fost un exemplu de devotament pentru toti cei care l-au cunoscut, omul care stia cã unitatea pe care o conduce trebuie sã ajungã mereu în frunte, indiferent de scolile pe care le-a condus cu profesionalism si abnegatie, de-a lungul anilor. “Eu regret nespus disparitia sa la vârsta asta. Constantin Poianã a fost unul dintre cei care au contribuit efectiv la dezvoltarea învãtãmântului în judetul Vaslui, cât timp a fost director, fiind chiar si un om de echilibru în ceea ce priveste relatiile dintre colegi. A fost un om care a pus tot sufletul si priceperea sa în a construi relatii, dar si când a fost vorba de constructie, la modul propriu, a construit multe obiective scolare în activitatea dumnealui. Pe unde a trecut, a lãsat numai lucruri bune, îl regretãm cu totii, cei care l-am cunoscut. Dumnezeu sã-l odihneascã în pace!”, a spus prof. Ionel Armeanu Stefãnicã, fostul inspector scolar general al judetului, acum director executiv al DGASPC Vaslui.

Corneliu Bichinet: “Se va întâlni, într-o altã <<poianã>>, cu fostii lui colegi de scoalã”

Pentru prof. Corneliu Bichinet, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, vestea disparitiei fostului coleg a cãzut ca un trãznet. “Regret mult de tot, l-am cunoscut pe profesorul Poianã încã din vremea copilãriei, deoarece tatãl meu era director de scoalã generalã, iar dl. Poianã a fost în mai multe rânduri inspectorul scolar al tatãlui meu. S-a comportat întotdeauna civilizat, a fost un om al scolii, devotat elevilor si, mai ales, constructiilor, în memoria mea rãmânând ca unul dintre cei care au pus bazele taberei care se prãbuseste acum, Poiana Cãprioarei. Acum, probabil, Constantin Poianã – cel putin, sufletul lui – merge în altã <<poianã>>. Acolo unde se va întâlni cu atâtia oameni ai scolii si culturii vasluiene, care s-au prãpãdit în ultimii ani. Dumnezeu sã-l odihneascã!”, a spus Bichinet. Fost inspector scolar general, prof. Florin Ciurariu, deputat PNL, îsi aminteste cu plãcere de personalitatea celui plecat în vesnicie. “Le transmit condoleante tuturor celor care l-au cunoscut si l-au respectat si iubit pe profesorul Poianã. A fost un om foarte dedicat scolii, mai ales cã a ales Scoala 4 din Vaslui, pe care a dus-o la cel mai înalt nivel, cât timp a fost director acolo, a dus-o în topul scolilor din judetul Vaslui. Acesta a fost dl. Poianã. Îi plãcea performanta si era dedicat total scolii, pe care o iubea foarte mult. Si-a respectat meseria. Regret disparitia sa”, a spus Ciurariu.

A murit împãcat cã a primit un exemplar din monografia ISJ Vaslui!

Având în vedere cã a fost prezent în atât de multe institutii de învãtãmânt, pe care le-a condus cu pricepere si dãruire, profesorul Poianã a pus umãrul si la crearea monografiei Inspectoratului Scolar Judetean, ca unul dintre dascãlii de exceptie ai învãtãmântului vasluian. “L-am cunoscut pe dl. profesor Poianã, nu foarte mult, dar cred cã era în activitate atunci când ne-am cunoscut. Sã stiti cã era un exceptional, îmi pare nespus de rãu pentru cã ne-a pãrãsit, însã a lãsat în urmã lucruri foarte frumoase. Eu l-am perceput ca fiind un profesor foarte exigent, la fel de exigent cum era si ca director. Cred cã, pe undeva, din acest punct de vedere ne asemãnãm. A fost un profesor de înaltã tinutã si, chiar dacã se pensionase, venea la toate actiunile Casei Corpului Didactic, fie cã era vorba de Ziua Învãtãtorului, Ziua Educatorului sau alte actiuni, atât de devotat era scolii pe care a slujit-o atât de multi ani. Eu tin minte cã, prin vara trecutã, mã tot întreba când am sã scot monografia Inspectoratului Scolar Judetean. Când am reusit, în sfârsit, sã scot aceastã lucrare, Domnia sa era în spital. Când s-a externat, a venit la Inspectoratul Scolar, unde un coleg de-al meu i-a înmânat un exemplar din monografie, cu un mesaj de respect si multumire pentru tot ceea ce a fãcut, cât timp a fost în activitate. Sunt multe lucruri care au rãmas din urma sa”, a spus prof. Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar general al judetului.

Fostii colegi din Consiliul Local si Consiliul Judetean îi vor aduce un ultim omagiu

Profesorul a fãcut pasi mari cãtre liniste, dupã o carierã didacticã în care si-a legat viata cu folos si cu suflet de scoalã. Nãscut la 25 septembrie 1941, la Bucuresti, prof. Poianã a urmat Facultatea de filologie a universitãtii iesene. În 1963, este repartizat la scoala din Muntenii de Sus si, în aceeasi zi, este numit director al scolii. Va deveni unul dintre cei mai longevivi directori de scoli, numele lui legându-se de scoli precum Scoala pentru Surzi Vaslui, Liceul “Ion Mincu” Vaslui, Scoala nr. 7 Vaslui si Scoala nr. 4 “Elena Cuza” Vaslui. Cu perseverentã si tenacitate, cu dãruire si rigoare exemplarã, prof. Poianã a fost directorul care a schimbat profund si incontestabil statutul, imaginea si pozitia acestor scoli în ierarhia învãtãmântului vasluian. Reper de valoare profesionalã, profesorul Constantin Poianã îsi urmeazã si chemarea de dascãl de limba românã, aplecându-se cu competentã si pasiune cãtre elevii sãi, pe care si-i apropie cu cãldurã domoalã, în spatele cãreia se ascund mereu intransigenta si responsabilitatea. A fost metodist si director al Casei Corpului Didactic Vaslui, implicându-se în activitatea de cercetare stiintificã, concretizatã în programe scolare si articole de specialitate. A pus umãrul serios la lansarea în circuitul turistic scolar a taberei fanion a judetului, Poiana Cãprioarei. În cei 43 de activitate didacticã, din care 21 ca director de scoalã si 22 în functii de îndrumare si control, profesorul Poianã s-a bucurat de aprecierea elevilor, a pãrintilor si nu numai. A primit în douã rânduri, din partea Ministerului Învãtãmântului titlul de “Profesor evidentiat”. Comunitatea, la rândul sãu, i-a respectat si recunoscut meritele, fiind ales în trei rânduri consilier local, 1996-2000; 2000-2004, independent; 2004-2008; si consilier judetean în perioada 2012-2016.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.