spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Cine-i vinovat cã bârlãdenii plãtesc prostiile lui Titi?

- Advertisement -

INCREDIBIL Lista persoanelor fizice si juridice din Bârlad care au cumpãrat, în perioada 2007 – 2011 (pânã în 13 august) terenuri de la Primãria Bârlad fãrã a plãti TVA, este … lungã si secretã. Încercãrile noastre de a obtine mãcar lista cu persoanele juridice, beneficiare a mãgãriilor fãcute împreunã cu fostul primar, Titi Constantinescu, s-au lovit de usi închise. Cã este ceva de ascuns, asta e clar, dar cã bârlãdenii vor plãti din bugetul orasului, adicã din banii lor, 40 de miliarde de lei pânã în 2018, TVA-ul neîncasat de cumpãrãtori, este deja realitate cruntã. Surpriza a venit când am încercat sã stabilim, împreunã cu specialistii Primãriei Bârlad, cine se face vinovat de aceastã mare gresealã: nimeni, deocamdatã! Debitul impus de ANAF trebuie plãtit, altfel rãmânea orasul cu bugetul blocat si totusi nimeni nu ne rãspunde la întrebarea: cine-i vinovat? De ce nu se recupereazã debitul de la proprietarii terenurilor vândute? Suspans total… Fostul primar Titi Constantinescu este bucuros cã a plecat, lãsând în urmã o datorie apãsãtoare pentru bârlãdeni. Ba mai mult, nu scoate niciun sunet despre aceastã incredibilã ticãlosie!

Pe 12 mai a avut loc termenul în dosarul 650/45/2013, la Curtea de Apel Iasi, dosar în care Primãria Bârlad se judecã cu ANAF Vrancea si DGAFP Vaslui, pentru a fi anulatã decizia de impunere, în sumã de aproape 40 de miliarde de lei vechi. Suma este imputatã UAT Bârlad de cãtre finantisti, care au descoperit cã, în perioada 2007 – 2011, Primãria Bârlad, în cârdãsie cu CLM Bârlad, a vândut terenurile orasului cãtre persoane juridice si fizice, fãrã a percepe TVA. Evident cã, atât cât le stã în putintã, juristii Primãriei Bârlad tergiverseazã procesul. Acesta a primit un nou termen, pe 9 iunie. “Pentru ca pãrtile sã ia cunostintã de raportul de expertizã în vederea formulãrii de obiectiuni; pentru ca reclamanta sã achite diferenta de onorariu expert si sã completeze cu înscrisurile necesare solutionãrii cauzei; pentru a se pune în vedere expertului consultant sã se prezinte la termen, amânã cauza la 9 iunie 2015”, se mentioneazã pe site-ul CA Iasi.

Secretomanie si prostie!

Am încercat sã cãutãm în Primãria Bârlad pe cineva care sã ne ajute sã întelegem cine sunt cei care se fac vinovati de faptul cã aproape patru ani de zile, Titi si CLM Bârlad au vândut în draci terenuri, fãrã a percepe TVA. Ghiciti ce! N-am reusit sã aflãm! “Pãi, nici n-o sã aflati, pentru cã sunt mai multe compartimente din primãrie care nu si-au fãcut treaba. Mai întâi, cine a fãcut evaluarea terenului – d-l Lucian Volintiru, de la Urbanism, care a stabilit cu expertii valoarea terenurilor. Apoi, cei din Consiliul Local, care au aprobat proiectele de hotãrâre initiate de primarul Constantin Constantinescu, care prevedeau vânzarea de teren fãrã TVA, apoi contabilitatea care emitea facturi în care nu era prevãzut TVA tocmai la terenuri! Sunt un cumul de greseli inexplicabile, mai ales pentru contabilii Primãriei, care sunt foarte vigilenti când e vorba de banii pe care-i încaseazã, nu? Si apoi, Curtea de Conturi Vaslui, care a fãcut controale si n-a depistat aceastã uriasã mãgãrie… Sunt multe de cãutat aici”, a spus unul din salariatii primãriei, care a dorit sã-i pãstrãm anonimatul. Si am început sã cãutãm … vinovatii. As! Ce credeti? Lucian Volintiru e în concediu, domnul primar Marin Bunea nu stie despre ce-i vorba, lista cu cei care au cumpãrat fãrã TVA teren este lungã, are sute de persoane, nu se poate scoate … Ba chiar si la CLM Bârlad, unde am solicitat la jurista acestui for sã ne dea un referat privind propunerea din sedinta ordinarã din luna aprilie, care prevedea esalonarea datoriei si explica pe larg de unde vine impunerea fãcutã de ANAF Vrancea de aproape 40 de miliarde de lei vechi, n-am reusit sã o gãsim! Numai usi închise!

“Asteptãm hotãrârea judecãtoreascã”

Singurul cu care am vorbit cât de cât, adicã a fost mai deschis putin fatã de solicitãrile noastre a fost Constantin Ciobanu, directorul executiv al Primãriei Bârlad. “Este vorba de prevederile Codului Fiscal de atunci, unde se prevedea cã primãriile nu percep TVA la vânzãri, nefiind plãtitoare de TVA. Dar undeva mai jos, era o exceptie de la aceastã prevedere, exceptie de care s-a folosit ANAF si ne-a impus suma respectivã. Noi am contestat de atunci decizia de impunere, sã vedem ce o sã hotãrascã judecãtorii de la Curtea de Apel Iasi, unde se judecã procesul”, a spus Constantin Ciobanu. “Abia dupã ce se va judeca, dacã vom fi gãsiti noi buni de platã, ne vom îndrepta si noi cãtre cei care se fac vinovati si vom solicita recuperarea debitului”, a mai spus Constantin Ciobanu. Dar cine-i vinovat? Nu se stie încã…. În loc ca bârlãdenii, din banii lor sã primeascã strãzi asfaltate, curate, investitii pentru un trai mai civilizat, ei plãtesc acum pentru prostiile si afacerile lui Titi & PSD Bârlad: datorii la ANAF, la bancã … etc

Remember: Titi si CLM Bârlad, ticãlosi pânã-n mãduva oaselor!

Vã reamintim ce au votat pe 30 aprilie, toti cei 21 de consilieri bârlãdeni, fãrã prea mult tam-tam, ca probabil lumea sã nu afle mãgãriile lãsate în urmã de fostul primar Constantin Constantinescu, girate de un CLM plin de pesedisti care au votat doar la comandã. Bârlãdenii vor plãti pânã în 2018 o datorie la ANAF, fãcutã de fostul primar care a vândut terenuri în municipiu, fãrã a percepe TVA la cei care au cumpãrat. Potlogãria s-a consumat între 2007 si 2011, pânã când a avut loc o inspectie fiscalã efectuatã de ANAF – DGFP Vaslui, în luna noiembrie 2011. Inspectorii ANAF au constatat cã Primãria Bârlad, în perioada 2007 – 2011 (luna iulie), a înregistrat venituri din vânzarea de terenuri apartinând domeniului privat al municipiului si nu a fost înregistrat în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã. Pe scurt, s-au vândut terenurile Bârladului de cãtre Titi, fãrã a se percepe TVA de la cumpãrãtori. Suma imputatã atunci de ANAF Primãriei Bârlad a fost de 4.405.769 lei. La data respectivã, Unitatea Adminitrativ-Teritorialã Bârlad a contestat raportul ANAF la Ministerul Finantelor Publice, care a desfiintat decizia inspectorilor fiscali din Vaslui si a desemnat sã efectueze o nouã verificare DGAF Vrancea. Inspectia fiscalã s-a desfãsurat în 2013 si, surprizã! Si inspectorii fiscali vrânceni au spus acelasi lucru: Titi si CLM Bârlad au vândut terenurile orasului fãrã a percepe TVA! Suma imputatã a fost însã mai micã, de doar 2.863.242 lei. Si aceastã decizie de imputare a fost contestatã de UAT Bârlad, dar de data aceasta nu s-a mai admis contestatia. Titi nu s-a lãsat si a pornit un proces la Curtea de Apel Iasi, unde se aflã pe rol D 650/45/2013, termenul de judecatã fiind pe 9 iunie a.c.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.