spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

România, țara cu puțini șomeri, dar cu mulți oameni fără ocupație

- Advertisement -

Piața muncii din România este o mare necunoscută atât pentru autorități, cât și pentru specialiști. Cifrele sunt adeseori contradictorii, datele oficiale nu corespund decât parțial realității demografice, iar discrepanțele sunt foarte mari de la o regiune la alta sau între urban și rural.

Oficial, o ducem bine: rata șomajului din România, de 6,9% în aprilie, potrivit datelor INS, este una dintre cele mai mici din Europa (unde media este de 9,7%) și a revenit la nivelul anului 2009, imediat după începutul crizei economice, când valul de concedieri nu făcuse încă ravagii în economia locală.

Sunt practic doar 628.000 de persoane fără serviciu, în timp ce numărul salariaților din economie a urcat din nou peste pragul de 4,5 milioane angajați, în martie 2015, și a revenit și el la valori pe care nu le mai atinsese din iulie-august 2009: „Am atins din nou nivelul pre-austeritate”, se laudă premierul Victor Ponta pe Facebook.

Dacă luăm în calcul rata șomajului anunțată de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), care se raportează strict la oamenii care se înscriu în evidențele birourilor de șomaj, România stă și mai bine: sunt doar 485.000 de oameni fără serviciu, iar rata șomajului e apropiată de cea din perioada de boom economic, 5,3%.

Sunt două realități esențiale pe care statisticile INS și ANOFM nu iau în calcul atunci când anunță rate ale șomajului atât de mici: cele 3 milioane de români plecați la muncă în străinătate (dacă îi scădem pe aceștia, baza de calcul se schimbă semnificativ) și populația din mediul rural, majoritar neocupată (dar care apare ca fiind implicată în activitățile agricole, ceea ce este fals).

Greu de angajat în România, chiar dacă sunt multe joburi libere

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/romania-ara-omerilor-pe-termen-lung_1712834.html
Follow us: @realitatea on Twitter

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.