spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Cum se vrea îngenunchierea firmei Safir, doar cu un deget (audio)

- Advertisement -

TUPEU… Asistatul social de la Barlad, care ii asteapta pe reprezentantii firmei Safir la negocieri

Iată cu ce se ocupă asistaţii sociali de la Bârlad

UN DEGET La finele sãptãmânii trecute, zeci de familii de rromi din Bârlad au primit pachete cu alimente pentru week-end. La fel a primit si familia lui Ion Epure, care a pus în frigider cinci pungi de carne tocatã cu eticheta firmei Safir. La un moment dat, cineva din familia Epure sustine cã a decis sã pregãteascã mâncare, asa cã au fost dezghetate pungile cu carne si femeile s-au apucat sã frãmânte carnea. De aici, lucrurile o iau razna. Rromii din Bârlad sustin cã, în timp ce era amestecatã carnea, au gãsit o bucatã de deget în lighean, o falangã cu tot cu unghie. Au anuntat Politia, primãria si, un binevoitor, s-a gândit sã le spunã sã cheme si presa. Asa se face cã la casa familiei Epure au bãtut reporterii. Acestia au încercat sã-i facã pe rromi sã vorbeascã, arãtându-le niste bani. “Au venit de la ziar si ne-au dat 500 de lei”, sustine unul din rromii din Bârlad. Tupeisti, rromii au cerut bani si de la reporterii de la Vremea Nouã, demonstrând cã, pentru câtiva lei, ar vinde pe oricine si ar spune orice minciunã posibilã. Echipe de la Protectia Consumatorilor, de la Politie, Inspectoratul Teritorial de Muncã si Directia Sanitar-Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor au cutreierat ieri halele firmei Safir, au verificat documente si au stat de vorbã cu toti cei 150 de angajati. “Niciun salariat de la Safir nu are degete tãiate. Pãrerea mea este cã totul este o lucrãturã, un fake, dar trebuie ca Politia sã-si facã datoria si vom afla adevãrul”, spune o sursã din interiorul DSVSA Vaslui. O informatie-bombã este analizatã de anchetatorii din acest caz: se bãnuieste cã degetul ar apartine unui boschetar din Bârlad, care stã prin canale, omul fiind cãutat acum de politisti. Familia Epure este bãnuitã de politisti cã a pus degetul boschetarului în carnea tocatã, pentru a scoate bani de la firma vasluianã, nefiind exclus sã fie si alte grupuri de interese în spate, care doresc sã scoatã firma Safir de pe piatã.

La abatorul si liniile de productie ale firmei Safir a fost mare agitatie, ieri. Au venit echipe de la ITM, de la Directia Sanitar Veterinarã, de la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor. De când existã, firma Safir nu a avut niciodatã vreun accident de muncã, în care un angajat sã-si fi pierdut vreun deget. Tehnologia este atât de avansatã, încât oamenii care lucreazã în aceastã unitate nu-si pot tãia degetele, decât dacã nu sunt atenti unde îsi aseazã mâinile, probabil. În rest, totul este tehnologizat, computerizat si cu mare atentie la normele de protectia muncii. Cei 150 de angajati ai firmei Safir au fost chemati la unitate, chiar si cei care erau liberi, fiind inspectati, pe rând, atât de inspectorii Directiei Sanitar-Veterinare, cât si de cei de la Inspectoratul de Muncã. Cum era de asteptat, niciun angajat de la Safir nu are degete lipsã, ceea ce a adâncit si mai mult misterul pungii cu carne tocatã, despre care rromii din familia Epure au sustinut cã avea în interior resturile unui deget, o falangã. Conform unor informatii din interior, având datele de identificare ale pungii despre care familia Epure sustine cã avea un deget uman, cei de la Safir au vizionat casetele de la linia de ambalare din ziua în care s-a pregãtit acel pachet, dorind sã vadã dacã nu cumva vreun angajat ar fi încercat sã introducã în carne, în pungi, resturile unui deget uman. Nimic, totul este în regulã, au spus sefii firmei Safir. Si atunci, cum de a apãrut acel deget în pachetul de carne tocatã?

Organele de control, pe urmele degetului de boschetar

Trebuie spus cã firma Safir nu are relatii comerciale directe cu primãria Bârlad. Carnea care s-a dat asistatilor social, în cursul zilei de vineri, a fost cumpãratã de firma de distributie Berlin, sãptãmâna trecutã. Cei de la Berlin au revândut marfa cãtre primãria Bârlad. Anchetatorii verificã si varianta ca un angajat de la Berlin sã fi strecurat acel deget în pachetul de carne tocatã, desi este putin probabil sã se întâmple o astfel de faptã. Asearã târziu, am primit o informatie-bombã, pe care politistii din Bârlad o au în atentie: ligheanul cu carne, cu tot cu deget care au fost duse la un congelator al Politiei – ar apartine unui boschetar din oras, ce si-a tãiat degetul de bunã voie, la îndemnul membrilor familiei Epure. Rromii doreau sã obtinã bani de la patronii firmei Safir, asa cã au înscenat totul, sustin surse din interiorul anchetei. “Cred cã totul este un fake, iar acest caz trebuie tratat cu responsabilitate. Am fãcut verificãri la firma Safir, am stat de vorbã cu angajatii, am verificat toate situatiile si documentele legate de procesul de productie pentru ziua respectivã (conform unor informatii, carnea tocatã a fost cumpãratã de Berlin undeva la începutul lunii august, pentru ca sã fie revândutã la primãrie în ziua de 6 august, n.r.). Nu este nimic în neregulã. Toti salariatii de la Safir au toate degetele la mâini, inclusiv cei care au plecat de acolo în ultimele luni, pentru cã am verificat pe absolut toti care au lucrat în firmã. Noi am discutat cu Politia si vor face verificãri dacã în carnea tocatã din lighean sunt, Doamne fereste, urme de ADN uman, astfel cã se vor trimite la Bucuresti probe din tocãturã”, spune o sursã din cadrul DSVSA Vaslui, la adãpostul anonimatului.

Rromii din familia Epure au cerut bani multi de la ziarul care a lansat pe piatã aceastã informatie

În paralel cu ancheta politiei, organele de control au sechestrat tot lotul din ziua în care carnea tocatã a fost ambalatã, în jur de 2,1 tone, din depozitele Safir. Cei de la Politia Bârlad au mai strâns si ei în jur de 500 de kilograme de carne tocatã de la Berlin, toatã marfa fiind dusã în congelatoare, pânã la finalizarea anchetei. Pentru a vedea cum stau lucrurile în familia care a reclamat prezenta unui deget uman în carnea tocatã, reporterii VRN au mers ieri la casa rromilor din Bârlad. La casa familiei Ion Enache, de pe strada Poradim, din Cotul Negru, am fost întâmpinati de un cetãtean, care a precizat cã se numeste Epure. Omul a sustinut cã este adevãrat ceea ce s-a întâmplat, mai precis cã fratele sãu a gãsit un deget uman într-o pungã de carne tocatã de pui, care avea eticheta de “Deliciosul de Vaslui”. Când s-a dumirit cã vrem sã aflãm detalii despre subiect, acesta l-a chemat pe fratele sãu, Ion Epure, care a început sã se rãsteascã la reporterii nostri, spunând cã el nu dã interviuri… pe degeaba! Ne-a arãtat cu nonsalantã un pumn de bani, bancnote de 50 de lei, pe care a afirmat cã i-a primit de la ziaristii care au fost prima datã la el, adicã luni. Iatã discutia pe care reporterii VRN au înregistrat-o cu Ion Epure.

Rep: Chiar sunt curioasã, v-a dat vreun ziar atâtia bani? Ion Epure: Da, da doamnã, pe cuvânt, uitati doamnã, numãrãm.

Rep: Ia numãrati-i, cã sunt curioasã, eu atâta iau salar!

Ion Epure: Uitati: 1,2,3,4, 5 milioane si restul (mai avea câtiva bani de 1 leu, n.r.) sã beau si eu o bere!

Rep: Care ziar, cel de ieri unde a apãrut articolul?

Ion Epure: Da doamnã! N-ai vãzut? Înainte sã vii matale a fost omul si mi-a dat: “Na, bãi, partea ta!”

Rep: V-a plãtit sã realizeze reportajul?

Ion Epure: Da! A venit la mine si i-am zis cã nu-i dau nimic, mergeti la politie, eu nu vã spun nimic. Si pac!, a venit!

Rep: Eu mai mult de 10 lei sau 20 de lei n-am de unde sã vã dau, cã atâta am în portofel, 30 de lei. Dacã aveti fotografii cu carnea si degetul, as dori si eu!

Ion Epure: Doamnã, nu vã supãrati, da’ asta se cam plãteste! Asta-i rar! Ne-a târât peste tot, pe la politie, trebuie sã plãtiti! Nu trebuie sã plãtiti dumneavoastrã, sã plãteascã ziarul sau patronul. Una-i sã-i dai ceva la om…

Rep: Uitati, ãstia sunt toti banii mei, 30 de lei…

Ion Epure: Da, 20 de lei”

Atât a cerut Ion Epure, 20 de lei, omul fiind aprobat si de sotia sa. Si, uite asa, ne-am ales cu “probele” – fotografiile fãcute cu telefonul de unul din fratii lui Ion Epure, în ziua de sâmbãtã, 8 august.

“Sã ne despãgubeascã Safir! Jandarmii au luat degetul în gurã”

DECLARATIE SOC…Ion Epure a precizat în amãnunt, apoi, care a fost filmul istoriei cu carnea si falanga din carnea tocatã, neuitând însã sã precizeze, la final, cã vrea despãgubiri! “A luat femeia mea de la cantina de ajutor social din Bârlad, vineri (7 august – n.r.r), carne tocatã de pui si salamuri. Asta se dã vinerea, pentru sâmbãtã si duminicã, cã nu este program la cantinã. Eu aveam niste mate de la magazin la cutie si am zis sã fac niste cârnati. Am tocat salamurile, am pus si cele cinci pungi cu carne de pui tocatã aduse de nevastã, am pus mirodenii, usturoi, mãrar, ardei si când am dat sã amestec, am dat de ceva, am zis cã-i sfârc. Când am dat sã-l scot, am vãzut unghia! Când am vãzut, am început sã tremur! I-am spus cã am gãsit un deget de om. Am început sã tip la sora mea si am chemat, prin 112, politia. Au venit prima datã doi jandarmi, au fãcut poze, au luat degetul ãla în gurã, nu stiu ce-au fãcut cu el si apoi au fãcut poze pe aici, pe la poartã, si au plecat. Noi am pãstrat carnea, desi ei ne-au spus sã o aruncãm. Au mai venit apoi încã o datã, a doua zi, sã ia probe din carnea aia si ce sã vã mai spun? Copiii s-au îmbolnãvit, au apucat de au mâncat din carnea aia si s-au îmbolnãvit de stomac. Cred cã copii ãstia s-au socat, cred cã toatã viata lor nu mai mãnâncã carne tocatã. Smecherul ãsta de la Vaslui, cu carnea lui cu tot, de unde face toate felurile de carne tocatã… era în termen de valabilitate, cred cã trebuie sã facã o despãgubire, cã asa ne-a zis si politia. Sã plãteascã, cã trebuie niste material aicea, cã au rãmas copiii flãmânzi, mãcar dacã stiam nu tocam salamurile alea, cã au rãmas copiii flãmânzi. Sã facã ceva, o despãgubire, ca om asa! Eu acuma mai mãnânc carne tocatã din aia? N-am bani sã-i dau în judecatã, ar trebui sã vinã sã ne dea despãgubiri! Ce, eu am bani de judecatã?” a spus Ion Epure.

Politia Bârlad asteaptã rezultatul de la DSP si Protectia Consumatorului!

OFICIAL…Comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad, a precizat cã s-a înregistrat o plângere referitor la un caz cu o falangã gãsitã într-o pungã cu carne tocatã de pui. “A venit sâmbãtã, 8 august, la politie, un cetãtean care a afirmat cã într-o pungã cu carne tocatã a descoperit o falangã (un deget uman – n.r.). Noi am informat Oficiul pentru Protectia Consumatorului si Directia pentru Sãnãtate Publicã Vaslui, pentru a face verificãri”, a precizat Chelaru. Surse din rândul anchetatorilor ne-au precizat cã falanga a fost amprentatã si trimisã pentru obtinerea rezultatelor ADN, pentru a fi identificat apartinãtorul.

Carnea tocatã de pui, cumpãratã de Primãria Bârlad de la SC Berlin SRL!

Carnea tocatã de pui, care a ajuns în ziua de 7 august la Cantina de Ajutor Social din Bârlad, de unde s-au împãrtit pachetele cãtre asistatii social, cei care iau masa acolo, a fost cumpãratã de la SC Berlin SRL. “Carnea a fost adusã de la SC Berlin SRL, pe 6 august, iar pe 7 august s-a distribuit asistatilor de la cantinã. Carnea a fost cumpãratã de noi de la SC Berlin SRL, dar ambalarea si etichetarea apartine societãtii Safir de la Vaslui, Berlin doar o distribuie”, a spus Daniela Clãtinici, sefa pietei din Bârlad, care aprovizioneazã si Cantina de Ajutor Social, din cadrul Primãriei Bârlad.

Firma Safir verificatã si de Protectia Consumatorului

CERCETÃRI…Comisariatul pentru Protectia Consumatorului Vaslui a demarat propria anchetã, ca urmare a semnalãrii Politiei Bârlad. Într-un comunicat primit la redactie se aratã faptul cã actiunea de control verificã prezumtia gãsirii unui corp strãin (o bucatã dintr-un deget uman – n.r.) într-un produs alimentar. “În urma controlului efectuat s-a constatat cã operatorul economic s-a autosesizat si cã demarase procedurile de cercetare administrativã, precum si procedurile de retragere si oprire de la comercialziare a întregului lot prezumat a fi neconform, pânã la finalizarea cercetãrilor efectuate de organele abilitate cu investigarea fenomenului de depesare si identificare a genomului uman”, se aratã în comunicatul de presã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.