spot_img
spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
19-mai-2024

Stranierii au devenit mai mofturosi, dar investesc tot fãrã cap

- Advertisement -

CRIZÃ…Venirea “stranierilor” acasã în august a animat activitatea economicã a judetului, însã comerciantii spun cã recesiunea economicã le-a pus arici în buzunare celor care îsi câstigã existenta în strãinãtate. Pânã acum, “stranierii” au cumpãrat mai putine materiale pentru constructii, produse electrocasnice si telefoane mobile fatã de anii trecuti. Cei mai multi dintre ei au renuntat sã îsi mai rezolve problemele dentare în favoarea caselor pe care le ridicã. Ziarul Vremea Nouã a fãcut o analizã a ceea ce au fãcut “stranierii” în vacanta de august.

S-au dus anii în care “stranierii” aruncau cu valuta în stânga si dreapta, fãrã sã se gândeascã. Criza a lovit si tãrâmul “fãgãduintei”, Italia, iar efectele se vãd în consumul pe care l-au fãcut „stranierii” în aceastã lunã de vacantã. Vasluienii s-au întors acasã pentru a continua investitiile din tarã. La depozitele de materiale de constructii „italienii” au ridicat vânzãrile, însã nu ca în anii trecuti. “Suntem la mijlocul lunii august, încã nu putem trage concluzii. Ceea ce putem spune e cã vasluienii întorsi din strãinãtate continuã sã investeascã cel mai mult în case. Au cumpãrat foarte mult ciment, fier, boltari, în general materiale necesare casei. Au vânat reducerile, discount-urile, e si normal sã fie asa. În orice caz, s-a simtit venirea lor prin consumul pe care l-au determinat. Luna august e luna de vârf pentru noi. Veniturile au crescut si cu 200-250 %. Cu ce câstigãm luna asta scoatem pierderile din perioada de iarnã, când vânzãrile nu merg asa bine. Ar fi pãcat sã spunem cã ne merge rãu. Pentru a onora toate comenzile, ne-am mai cumpãrat cinci masini, dar chiar si asa tot nu reusim sã facem fatã “, ne-a declarat Neculai Micu, patronul firmei de materiale de constructii, Redcon 1. Comparativ însã cu luna august a anilor precedenti, la toate depozitele de constructie din oras se constatã o scãdere a încasãrilor.

Vânzãrile merg bine la electrocasnice si mai putin bine la telefoane

Si în magazinele de electronice si electrocasnice vânzãrile merg foarte bine, dar se fac cu mare atentie. “Stranierii” analizeazã oferta, fac calcule si le comparã cu preturile din tara adoptivã. „Comparativ cu lunile trecute, vânzãrile de luna aceasta merg mai bine. Vorbim de o crestere de pânã la 50% pe anumite categorii de produse, ceea ce înseamnã foarte mult. Se cautã în principal masinile de spãlat, aparatele frigorifice, aragazurile. S-au vândut foarte bine si televizoarele LED. Au crescut vânzãrile, dar odatã cu ele si pretentiile. <<Stranierii>> vor sã mergem cu ei acasã sã le si montãm ce au cumpãrat. Ne-au zis cã asa e în strãinãtate” ne-a spus Ciprian, directorul unui magazin de electrocasnice din Vaslui. La magazinele de telefoane mobile, “stranierii” nu au mai fãcut cumpãrãturi ca în alti ani. Telefoanele scumpe pe care le achizitionau cu ani în urma sunt o amintire, asa cum sunt si zilele în care îsi încãrcau cartelele cu sume mai mari. “Vânzãrile merg mai prost anul acesta. Altã datã îsi reîncãrcau cartelele cu 16 sau 20 de euro, acum o fac cu pânã la 7 euro. Telefoanele pe care le cumpãrã sunt de 350 – 500 de lei. Când am încercat sã le prezint câteva accesorii, m-au refuzat spunându-mi cã nu sunt bani pentru asa ceva. Oricum, se simte cã au venit acasã”, ne-a declarat Ioana, reprezentanta unui magazin de telefonie mobila. La rândul lor, „italienii” cu care am stat de vorba ne-au spus cã magazinele din Vaslui au preturi mai mari decât în Italia, atât la alimente, cât si la produsele electronice, asa cã preferã sã-si aducã de acolo tot ce înseamnã cadouri pentru apropiati. „Am fost în piata Traian cu 250 de lei si m-am întors acasã cu o singurã sacosã plinã. În Italia banul are altã valoare.De asta am preferat sã cumpãr de acolo cadourile pentru cei de acasã. Am dat 80 de euro pe trei sacose de dulciuri, haine, si bãuturi. La anul nu stiu dacã mai venim acasã în vacantã, pentru cã e foarte greu”, ne-a spus Tomsa Georgeta, o vasluiancã revenita din Italia cu sotul si cei doi copii pentru concediul din august.

Criza financiarã i-a tinut pe “stranieri” departe de stomatologi

Vasluienii care îsi câstigã existenta departe de tarã au mai redus în acest august si vizitele la stomatolog. Dacã în anii trecuti, medicii dentisti erau luati cu asalt de „stranierii” care doreau sã îsi rezolve problemele dentare, în lunile de varã din acest an situatia s-a schimbat din cauza crizei financiare. “Pânã acum au venit mai putini decât în anii trecuti, cu 20 – 30%. În schimb, în luna iulie am avut mai multi pacienti care lucreazã în strãinãtate pentru cã atunci au primit concedii. Cumulat însã numãrul lor este mai mic fatã de alti ani. Pacientii mi-au spus cã multi dintre cei plecati nu au mai venit acasã din cauza crizei. De asemenea, cei care si-au luat concediu au avut bani pentru case, masini si nu au mai avut si pentru stomatolog. O altã cauzã este si reducerea concediilor. Dacã în anii trecuti aveau trei sãptãmâni, în acest an au doar douã, pentru cã patronii italieni vor sã-si recupereze pierderile. Din acest motiv, am avut mai mult urgente, întrucât nu au avut timp sã-si facã lucrãri complexe. În schimb, s-a remarcat o crestere a calitãtii lucrãrilor în comparatie cu anii trecuti”, ne-a precizat un doctor stomatolog din Vaslui. Majoritatea „stranierilor” aleg sã îsi rezolve problemele dentare în tarã pentru cã sunt încântati de preturile mai mici practicate de medicii din România, dar si de calitatea materialelor utilizate. De exemplu, dacã un implant dentar în Romania poate costa între 500 – 1.000 euro, în strãinãtate costurile se ridica la aproape 3.000 euro.

Piata imobiliarã, dezghetatã si nu prea de “stranieri”

În ultima perioadã s-a constatat o crestere a numãrului de oferte de apartamente, însã agentii imobliari recunosc cã si aici criza financiarã a lovit din plin. “A rãmas legenda din perioada 2005-2008, când cei din strãinãtate se întorceau acasã cu foarte multi bani si cumpãrau toate apartamentele puse la vânzare. Ei bine, lucrurile s-au mai schimbat, economia actualã nu se comparã cu cea din perioada aia. Într-adevãr, în lunile iulie-august se constatã o crestere a cererilor, însã banii nu mai sunt aceiasi. Cele mai multe cereri sunt ale vasluienilor care muncesc în Italia, în proportie de 80%. Restul sunt vasluieni care îsi câstigã traiul în Marea Britanie. Problema cu cererile <<italienilor>> e cã nu sunt ancorate la realitãtile noastre. Majoritatea dintre ei vor sã-si cumpere cu 15.000-20.000 de euro apartamente cu douã-trei camere pe Traian sau în celãlalte zone bune ale orasului. Numai cã acolo, un apartament costã si de douã ori mai mult. Pe Traian, un apartament cu trei camere costã si 40.000 de euro. E greu sã-l cumperi cu 20.000 de euro, cât oferã ei. Nu la fel stau lucrurile cu <<stranierii>> din Marea Britanie. Din ce am vãzut pânã acum, ei sunt putin mai chiaburi. Cea mai mare parte din banii câstigati în strãinãtate cãtre apartamente si terenuri intravilane se duc. Terenurile agricole nu intereseazã aproape pe nimeni. Cererea e aproape inexistentã”, ne-a declarat Gabriel, de la agentia imobiliarã Eurohouse.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.