spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Copiii cu pãrinti plecati în strãinãtate, în atentia autoritãtilor

- Advertisement -

MONITORIZARE…Mii de copiii, din judetul Vaslui, ai cãror pãrinti sunt plecati la muncã în strãinãtate vor fi atent monitorizati de serviciile de asistentã socialã din subordinea primãriilor. Guvernul a aprobat, ieri, o hotãrâre prin care se va monitoriza modul de crestere si îngrijire a copiilor cu cel putin un pãrinte plecat la muncã în strãinãtate, serviciile de care acesti copii pot beneficia, precum si modul de lucru al autoritãtilor publice cu atributii în domeniul asistentei sociale si protectiei copilului. Potrivit statisticilor, în 2014, la nivelul judetului Vaslui se înregistrau în jur de 1.000 de copii cu ambii pãrinti plecati în strãinãtate, 500 cu un pãrinte unic sustinãtor plecat la muncã peste hotare şi 2.500 cu un singur pãrinte peste granitã. În total, în jur de 4.000 de copii plâng de dorul pãrintilor plecati la muncã în Anglia, Italia, Spania sau Franta, desi numãrul lor real este mult mai mare, pentru cã multi nu au anuntat serviciile de asistentã socialã din primãrii.

Serviciile publice de asistentã socialã din cadrul primãriilor vor solicita în ultimul trimestru al fiecãrui an unitãtilor scolare aflate pe raza lor administrativ-teritorialã, informatii cu privire la copiii care au un singur pãrinte plecat în strãinãtate, cu ambii pãrinti plecati la muncã în strãinãtate, cele cu pãrintele unic sustinãtor plecat în strãinãtate sau cei care au revenit în tarã dupã o experientã de migratie de cel putin 12 luni. Unitãtile scolare vor trimite serviciilor publice de asistentã socialã listele nominale cu toti copiii aflati în aceste situatii, în cel mult 15 zile de la solicitare. Dupã primirea datelor, serviciile de asistentã socialã au obligatia de a se deplasa la domiciliul copilului si de a verifica dacã pãrintele plecat în strãinãtate a notificat, conform legii, plecarea sa, precum si desemnarea unei persoane eligibile pentru îngrijirea copilului. Pentru a fi eligibilã, o persoanã trebuie sã fie majorã, sã facã parte din familia extinsã si sã îndeplineascã toate conditiile materiale si morale necesare cresterii si îngrijirii unui copil.

Asistentii sociali vor fi obligati sã viziteze copiii cu pãrinti plecati la muncã în strãinãtate

În primele 6 luni de la nominalizarea persoanei, serviciile publice de asistentã socialã vor vizita o datã la douã luni domiciliul persoanelor desemnate, în vederea informãrii si consilierii acestora privind rãspunderea ce le revine în cresterea si îngrijirea copilului. Ulterior, vizitele vor fi realizate semestrial. Potrivit actului normativ, reprezentantul serviciului public de asistentã socialã va urmãri randamentul scolar al copilului si, în cazul scãderii acestuia, îl va informa în scris pe învãtãtor sau diriginte, acestia având obligatia de a solicita sprijinul consilierului scolar.

“Este un sentiment de abandon”

Reprezentanţii DGASPC Vaslui susţin că situaţia acestor copii este una îngrijorătoare, de cele mai multe ori având consecinţe nefaste asupra viitorului. “Separarea copiilor de unul sau ambii părinţi, plecaţi la muncă în străinătate pe o perioadă prelungită de timp, generează sentimentul de abandon, cu repercusiuni asupra personalităţii. Principalele probleme identificate se referă la comportamentul minorilor în societate si la scoală. Se remarcã schimbarea aspectului fizic, urmatã de abandon si absenteism scolar, de schimbare a grupului de prieteni, a anturajului si, uneori, de comiterea unor infractiuni, toate pe fondul lipsei de afectivitate din partea pãrintilor”, spune Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul general al DGASPC Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.