spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
29-mai-2024

Husenii au pierdut un Duhovnic iubit!

- Advertisement -

REGRET Chiar dacã avea 80 de ani si o afectiune cardiacã ce îl necãjea de o vreme, husenii tot cred cã nu era timpul ca pãrintele Constantin Gãluscã sã moarã! Fire blândã si înteleaptã, pãrintele stia sã aline, sã înteleagã si sã îi încurajeze pe cei deznãdãjduiti.

Constantin Gãluscã a fost unul dintre cei mai iubiti si respectati preoti din întreaga zonã. S-a nãscut în 1936, pe 23 august, si misiunea sacrã a preotiei si-a purtat-o cu mare responsabilitate, peste ani. Iesise la pensie de o vreme, însã nu a putut sta departe de slujire si, gratiei unei prietenii frumoase cu pãrintele Ioan Radu, pãrintele Gãluscã a rãmas alãturi de credinciosii care vin la Biserica “Sf. Gheorghe”. A pãstorit cu multã grijã parohia “Sfântul Dumitru”, Biserica frumoasã de pe strada “Stefan cel Mare” devenind un locas impunãtor, întotdeauna plin în zi de sãrbãtoare. “Nu am cuvinte ca sã spun cât de rãu ne pare pentru moartea pãrintelui Gãluscã. Familia noastrã este în aceastã parohie de aproape 40 de ani. Pãrintele ne-a botezat cei doi bãieti, ne-a cununat pe noi. Mereu venea la noi în casã si ne binecuvânta cu drag! Era un om bun, cald si cu mare credintã. Când a iesit la pensie ne-a pãrut foarte rãu, dar el ne-a spus cã va rãmâne aproape de noi. Si asa a fost. Venea multã lume la Bisericã, mai ales când se fãcea Sfântul Maslu. Avea mult har”, a spus Margareta Stoiand, 64 de ani.

“Pãrintele Gãluscã era un bun gospodar”

Biserica “Sfântul Dumitru” din municipiul Husi, locul în care preotul Gãluscã a slujit în cea mai mare parte a vietii sale, a fost construitã între anii 1834 si 1846. În curtea Bisericii se aflã mai multe morminte vechi. De asemenea, alãturi existã o cismea, construitã în anul 1851, când Domnitorul Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei a vizitat Husul, dispunând alocarea de fonduri pentru construirea apeductului din oras. “Pãrintele Gãluscã era un bun gospodar, un bun organizator. Stia sã ne adune în jurul lui, ca împreunã sã hotãrâm ce e mai bine pentru parohia noastrã. Noi gândim cã Biserica noastrã e frumosã, e îngrijitã, iar cine trece pe drum vede cã s-au fãcut lucruri frumoase aici. Pãrintele Gãluscã a avut un mare merit. Dumnezeu sã îl odihneascã în pace”, au spus, întristati, credinciosii din Parohia “Sfântul Dumitru”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.