spot_img
spot_imgspot_img
21.2 C
Vaslui
19-mai-2024

Cazul de la Odorheiul Secuiesc i-a enervat pe vasluieni!

- Advertisement -

BOICOT LA KAUFLAND

INCREDIBIL…Cum e sã fii discriminat ca român în propria tarã? Un incident rasist de prim rang a avut loc la Kaufland Odorheiu Secuiesc, în judetul Harghita, chiar de Ziua Limbii Române. Un client a fost refuzat de o angajatã Kaufland, deoarece acesta vorbea în limba românã, si nu în maghiarã. Acest lucru nu a fost bine primit de vasluieni, care nu sunt obisnuiti cu discriminarea. Ne-am plimbat prin oras sã vedem opinia vasluienilor în acest caz, iar rãspunsurile lor au fost destul de clare. Cei de la Kaufland meritau o amendã mult mai mare si vânzãtoarea trebuia datã afarã în momentul aparitiei filmãrii.

În putin timp vom ajunge sã ne fie refuzatã si spitalizarea în zonele populate de cei asa-zisi unguri, pe care nici Ungaria nu îi mai vrea. Motivul din spatele acestei afirmatii e simplu: nu vorbesti ungureste, nu esti servit. Un român a descoperit pe pielea lui, dupã ce a încercat sã cumpere câtiva mici amãrâti de la hypermarket-ul Kaufland din Odorheiul Secuiesc. Nu numai cã nu a fost servit, ci a fost si agresat verbal de cãtre vânzãtoare si de cãtre clientii vorbitori de limbã maghiarã. Cei de la ANPC s-au autosesizat si au amendat cu 10.000 de lei hipermarket-ul în cauzã, dar spun cã nu este prima datã când o fac. Comisarul Sorin Susanu a dezvãluit cã amenda acordatã hipermarket-ului a fost cauzatã de faptul cã evenimenul nu a fost un incident izolat sau un accident, ci situatia este una care persistã la supermarket. În 2015, acelasi hipermarket a fost amendat cu 5000 de lei pentru cã reclamele si pliantele erau exclusiv în limba maghiarã. Reprezentantii magazinului au transmis un mesaj de regret, vag si aparent tipizat, si nu au luat nicio mãsurã clarã în aceastã situatie. „Regretãm situatia semnalatã si totodatã ne cerem scuze. Subliniem cã ne delimitãm ferm de astfel de comportamente discriminatorii. Politica noastrã este sã oferim servicii de calitate, caracterizate de amabilitate, fatã de toti clientii, nediferentiat. Vã asigurãm cã facem toate eforturile de a comunica cu toti clientii nostri într-o manierã corectã si instruim periodic angajatii pentru a preveni astfel de situatii”, au spus cei de la Kaufland România

Opiniile vasluienilor în legãturã cu acest incident!

Am cerut pãrerile vasluienilor în acest caz si cu totii au fost foarte vehementi împotriva ungarizãrii fortate. „Nu cred cã banul românului era mai putin valoros decât al ungurilor. Pur si simplu nimeni nu ia atitudine împotriva jigodiilor astea, care cred cã cultura lor e peste cea româneascã. Ei nu vãd nici cã Ungaria nu îi mai vrea si îi îndeamnã sã facã stat independent acolo, ca sã nu îi aibã pe cap. Se mint singuri si fac mai mult rãu lor”, ne-a povestit Sorin, 48 de ani. De aceeasi pãrere este si Mihaela, 32 de ani, care ne-a povestit un lucru asemãnãtor incidentului. „Am mers cu sotul meu în excursie în acea zonã si când am mers la un magazin si am vrut sã cumpãram niste preparate pentru prânz, am fost refuzati vehement. Când a auzit prietenul nostru lucrul acesta, s-a dus înãuntru, s-a prefãcut neamt, pentru cã vorbeste foarte bine germana, si pe el l-a servit. E o prostie asa mare încât nu vreau sã spun mai multe. Ei sunt în lumea lor si nu cred cã ceva o sã îi scoatã de acolo”, ne-a povestit aceasta. Un alt vasluian spune cã dacã pari a fi turist, de multe ori esti servit normal, dar românii din zonã sunt asupriti în propria lor tarã. „Am lucrat un timp în Satu Mare, la început eram servit, oamenii vorbeau cu mine, pentru cã nu mã cunosteau. Dupã douã sãptãmâni nimeni nu mai rãspundea la bunã ziua si de multe ori când treceam pe lângã ei, mã înjurau în ungureste. Bineînteles cã întelegeam ce spun, primele cuvinte pe care le înveti, din orice limbã, sunt înjurãturile. Cred cã mã considereau un turist la început si de asta erau amabili, si cu cât mã vedeau mai des întelegeau cã locuiesc prin zonã. E un lucru execrabil, dar nici românii de acolo nu le fac viata mai usoarã. În momentul în care gãstile de tineri unguri si români se întâlnesc e jale. Dar într-un sens, bine le fac. Prea mult se cred stãpâni peste ce nu e a lor”, ne-a spus Petru, 30 de ani.

Andrei Manolachi

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.