spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Pelerinaj cu pãcat pentru o femeie care a murit lângã mãnãstirea Floresti, în microbuzul groazei | FOTO | VIDEO

- Advertisement -

PLAN ROSU…Pentru 14 pelerini veniti din Tulcea la mãnãstirile din Vaslui si Iasi, întoarcerea acasã s-a dovedit una dificilã. Si asta dupã ce microbuzul cu care cãlãtoreau s-a rãsturnat în pãdurea dintre Floresti si Morãreni, într-o curbã periculoasã la dreapta nesemnalizatã corespunzãtor. Pentru una din pasagere, curba mortii, cum este cunoscut locul unde s-a rãsturnat microbuzul, i-a fost fatalã. A murit strivitã de fiarele contorsionate ale masinii. “Cu putin timp înainte de tragedie, aceasta s-a retras pe scaunele din spate. Îi era fricã de vitezã si de modul cum lua soferul curbele. Parcã Satana a împins-o. Acolo în spate a fost izbitura puternicã si a murit cu capul strivit de ceva tare, un cap de pod, parapet, nu stiu ce era”, a spus una din tovarãsele de drum ale femeii decedate. La trei minute dupã accident, în zonã a ajuns si consilierul judetean Nelu Maftei. Acesta a povestit cã a vãzut ce a vãzut la locul accidentului

Plecate din judetul Tulcea în pelerinaj la mãnãstirile din judetele Vaslui si Iasi, 14 persoane si-au vãzut, ieri, moartea cu ochii. Sâmbãtã au vizitat si s-au închinat la mãnãstirea Hadâmbu, iar ieri au ales sã fie prezente la slujba de la mãnãstirea Floresti. Dupã slujbã, cei 14 pelerini s-au urcat în microbuzul cu care erau si au plecat cãtre Bârlad. Pe drum, soferul a mai luat, la ocazie, alte douã persoane. Nu a reusit sã parcurgã o distantã prea mare, când s-a produs nenorocirea. Într-o curbã periculoasã la dreapta si nesemnalizatã corespunzãtor, pe DJ 245, între localitãtile Floresti si Morãreni, soferul a pierdut controlul volanului si autovehiculul s-a rãsturnat într-o râpã adâncã de câtiva metri de pe marginea drumului. Martorii au povestit cã microbuzul nu circula cu vitezã foarte mare, dar suficient de mult încât sã se rãstoarne. În virajul mortii, un loc cunoscut de cei care circulã des pe acest drum, microbuzul a intrat cu vitezã, a intrat pe contrasens, de unde venea un alt autoturism, soferul a tras de volan si au zburat direct în râpã. A vrut sã evite impactul si s-a rãsturnat. Accidentul a fost observat de cãtre consilierul judetean Nelu Maftei. “Am ajuns cred cã la trei minute dupã ce s-a întâmplat nenorocirea. Sase femei erau pe marginea drumului si fãceau, disperate, semne cu mâna. Au încercat, dar nu reuseau sã-i scoatã pe ceilalti, iar soferul încerca sã ajute victima care a decedat, din pãcate. Am gãsit microbuzul rãsturnat, oameni cu sânge pe fatã care se plângeau de mâini rupte, clavicule. Le-am dat apã si am sunat la 112. Am reusit cu greu sã iau legãtura. Zona este fãrã semnal. Mai mult, curba este foarte periculoasã si nesemnalizatã. Persoanele din microbuz spuneau cã soferul nu avea vitezã, dar eu nu prea cred. Uitati-vã la urmele de frânare. Au peste 10 metri”, a povestit consilierul Nelu Maftei. Odatã anuntate autoritãtile, prefectul Eduard Popica a decis activarea Planul Rosu de interventie. Astfel, în scurt timp, la fata locului au sosit forte impresionante de interventie: trei autospeciale de descarcerare, mai multe ambulante SMURD si ambulanta victime multiple. De asemenea, la fata locului au sosit si câteva echipaje de politie Rutierã. Salvatorii au acordat primul ajutor si au transportat la spital 8 victime, iar celelalte au primit îngrijiri la fata locului. Din pãcate, pentru o femeie de 58 de ani nimeni nu a mai putut face nimic. Victima ar fi spus celorlalti pelerini cã îi este teamã de vitezã si s-a mutat pe scaunele din spatele microbuzului. În urma accidentului, capul acesteia a fost strivit de greutatea masinii si a decedat. La fata locului a fost solicitat si elicopterul SMURD care a preluat o pacientã cu politraumatisme si a transportat-o la o unitate medicalã din Iasi.

Mãrturii ale pelerinilor care au scãpat cu câteva rãni

În urma accidentului, cinci persoane au scãpat cu rãni usoare si au primit îngrijiri la fata locului. Acestea au povestit clipele de groazã prin care au trecut. “Am fost sâmbãtã la mãnãstirea Hadâmbu si astãzi (duminicã – n.r.) am participat la slujba de la mãnãstirea Floresti. Nu stim exact cum s-a petrecut totul, dar soferul microbuzului nu avea vitezã, plus cã am mai mers cu el de mai multe ori în pelerinaj si niciodatã nu am avut probleme. Vorbisem între noi si ne-am adunat, initial, 19 persoane. Pânã în ziua plecãrii unele au mai renuntat, astfel cã, la drum, am plecat doar 14. Pentru cei rãniti, durerea trece si o sã ne facem bine. Pãcat de colega noastrã care a decedat. Dumnezeu sã o ierte! Când am vãzut în ce râpã a ajuns microbuzul, am multumit Celui de Sus cã nu suntem morti cu totii”, au povestit pelerinii. De asemenea, cei care au scãpat cu rãni usoare au primit sprijin din partea primarului comunei Poienesti. Edilul le-a pus masina primãriei la dispozitie pentru a putea ajunge în gara din Bârlad si de acolo sã ia trenul cãtre casã.

A avut sau nu microbuzul pelerinilor vitezã?

La aceastã întrebare va rãspunde, cu exactitate, ancheta politistilor de la Rutierã. Pânã atunci, pãrerile si declaratiile sunt împãrtite si se contrazic. Astfel, în timp ce unii pelerini au sustinut cã microbuzul nu circula cu vitezã mare, altii au povestit cã femeia de 58 de ani care a decedat s-ar fi mutat de pe un scaun din fatã, în spatele masinii, de teama vitezei. De asemenea, surse din Politia Rutierã spun cã varianta ca viteza microbuzului sã nu fi fost mare este sustinutã din mai multe puncte de vedere. Astfel, dacã masina ar fi circulat cu mult peste limita legalã, numãrul persoanelor decedate ar fi putut fi mult mai mare si masina nu s-ar fi oprit la doar câtiva metri de marginea drumului, rãsturnatã pe o parte. “Este doar o pãrere personalã si doar expertizele care se vor face în acest caz vor putea stabili, cu exactitate, dacã microbuzul avea sua nu vitezã, dar si dinamica producerii accidentului”, spun aceleasi surse. Deocamdatã, în acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpã si se stie precis cã soferul nu consumase bãuturi alcoolice înainte de a se urca la volan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.