spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Filmul „Varzã, cartofi si alti demoni” la muzeul bârlãdean

- Advertisement -

DOCUMENTAR ROMÂNESC…. Sâmbãtã, 27 octombrie, de la ora 12.00, la sediul central al muzeului bârlãdean va fi prezentat filmul românesc “Varzã, cartofi si alti demoni”, în regia lui Serban Georgescu.

Ajuns deja la cea de a 4-a editie, KineDok powered by One World Romania aduce în anul acesta 16 din cele mai interesante documentare din Europa Centralã si de Est. Sub forma unei experiente care trece dincolo de peretii traditionali ai sãlii de cinema, KineDok te invitã la Muzeul “Vasile Pârvan” în Sala 3D, nu doar sã vii sã vezi un film pe un ecran mare, ci chiar poti sã te întâlnesti cu realizatorii sau protagonistii filmelor favorite. Intrarea este gratuitã. Organizatorul este prof. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad.

Agricultura româneascã practicatã într-un sat … Un documentar extrem de “gustat” de public

Dupã ce cumparã o tonã de varzã pentru echivalentul a 20 de euro, regizorul Serban Georgescu decide sã exploreze dinamica paradoxalã a agriculturii românesti practicatã în satul Lunguletu. Acolo, 1000 de mici fermieri, cu tot atâtea tractoare, produc anual aproximativ 100 000 de tone de varzã si cartofi pe care nu reusesc sã le vândã ulterior: La finele anului, fermierii se descoperã, unul lângã altul, în piatã, înconjurati de grãmezi de produse pentru care scad progresiv preturile, pânã ce ies în pierdere. Aventura documentarã a lui Georgescu – care aminteste, ca abordare, de Super Size Me al lui Morgan Spuriock – se desfãsoarã timp de un an la Lunguletu, unde regizorul devine agricultor pentru a întelege rãdãcinile crizei. Rãspunsul, articulat creativ pe o combinatie de imagini contemporane si de arhivã, reveleazã conexiunea dintre criza actualã si experienta trecutã a colectivizãrilor fortate, care au creat o suspiciune rezidualã a agricultorilor pentru munca în cooperativã, fãcându-i sã continue sã lucreze individual în contextul unei piete în care asocierea este esentialã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.