spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Fetitã cu autism discriminatã: „Vrea sã-mi dea copilul afarã din scoalã!”

- Advertisement -

SCANDAL LA CSEI NEGRESTI

RECLAMATIE…Irina Gorovei, mama unei fetite de 12 ani, pe nume Delia, diagnosticatã cu autism sever, reclamã faptul cã dirigintele clasei în care învatã la Centrul Scolar de Educatie Incluzivã Negresti, profesorul Alexandru Istrate (fost director) face presiuni asupra sa pentru a fi de acord cu schimbarea formei de scolarizare a copilului. Mai exact, fetita sã fie scoasã din colectiv si sã învete acasã. Femeia a declarat cã este o formã de discriminare, problema principalã fiind cã Delia îl deranjeazã pe profesor pentru cã este mai agitatã si are nevoie de mai multã atentie. De asemenea, sustine pãrintele, dascãlul este incomodat de faptul cã mama stã în clasã cu eleva în calitate de însotitor si l-a apostrofat cã nu îsi tine orele în mod responsabil. De cealaltã parte, Alexandru Istrate declarã cã toate acuzatiile sunt doar inventii. Cadrul didactic spune cã i-a fãcut propunerea de a schimba forma de scolarizare pentru cã este în interesul copilului, dar neagã vehement cã ar fi fãcut vreo presiune. Varianta acestuia este sustinutã si de directorul institutiei de învãtãmânt, care a declarat cã din punct de vedere legal este imposibil sã faci vreo modificare în ceea ce priveste educatia fãrã acordul prealabil al pãrintelui.

Irina Gorovei declarã cã în primele patru clase, când Delia a avut un alt profesor, nu a întâmpinat probleme de nicio naturã. Fata este acum în clasa a VI-a, iar de doi ani, de când a intrat în clasa lui Alexandru Istrate, lucrurile s-au schimbat radical. „Mã hãrtuieste sã o iau pe Delia acasã. M-a ademenit la scoalã spunând cã trebuie sã îmi dea banii pentru hranã, apoi mi-a spus sã mergem la doamna directoare si la doamna asistentã socialã pentru a mã convinge sã o scolarizez la domiciliu sau sã o schimb la frecventã redusã. Nu vrea sã se ocupe de ea, asta este explicatia”, a declarat Irina Gorovei. În cazul copiilor cu deficiente mintale, pãrintele poate sta pe hol la scoalã, iar dacã profesorul nu se descurcã, pãrintele intrã la ore pentru a linisti si sustine copilul. Asta pentru cã perioada de acomodare este mai mare. „Eu stau în clasã cu fata si nu îsi face treaba, îl incomodez, de aceea vrea sã o iau din scoalã. I-am si spus în fatã de mai multe ori, pentru cã sunt directã si nu i-a convenit. Eu nu vreau sã tin copilul în casã, este în avantajul lui si va evolua mai bine dacã va veni la scoalã”, a mai spus Irina Gorovei. Aceasta a fost directionatã pentru o evaluare la Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã. „Mi-au spus sã merg la comisie la CJRAE, pentru un certificat de orientare scolarã, dar copilul meu are deja un certificat care îi dã voie sã meargã la scoalã. Este o persoanã din interiorul unitãtii de învãtãmânt care mi-a zis cã nu este o decizie bunã sã merg la CJRAE, pentru cã mi-o scot cu mâinile mele din scoalã”, a mai spus femeia. De supãrare, Irina Gorovei vrea sã îsi retragã fata din institutia de învãtãmânt.

Ce spune directorul

Potrivit directorului unitãtii de învãtãmânt, în octombrie a avut loc o reorganizare a claselor. Existã douã clase de a VI-a, pentru copii cu deficientã mintalã moderatã si pentru copii cu deficientã mintalã severã, clasã în care învatã si Delia. Numãrul maxim de elevi este 6, iar Delia este al 7-lea copil, singurul cu autism sever, ceilalti având alte probleme medicale. „În cadrul scolii noastre existã comisie internã de evaluare complexã. În functie de rezultatele comisiei, i-am fãcut o propunere: fie sã rãmânã în continuare în clasã, fie sã opteze pentru învãtãmânt la domiciliu sau învãtãmânt cu frecventã redusã. Nu i-a impus nimeni nimic. Dacã pãrintele îsi exprima dorinta sã rãmânã în clasã, trebuia sã facem cerere la Inspectoratul scolar sã ne aprobe sã functionãm peste numãr”, a declarat Carmen Musãtoiu, directorul scolii. Alegerea Deliei, spune directorul, nu a fost întâmplãtoare. „I-am fãcut dumneaei aceastã propunere deoarece este singurul copil cu autism sever din clasã. Au ore pânã la 11 sau 12, fac terapie, fac temele pentru acasã. Ceilalti elevi vin si stau de dimineatã pânã seara la 19.30”, a mai spus managerul. Nu este însã o regulã respectarea acestui program. „Copiii pot sã vinã si dimineata, si dupã-amiaza, depinde de copil, de starea lui”. Pentru o eventualã schimbare a formei de scolarizare, Irina Gorovei a fost trimisã la CJRAE Vaslui. „Nu a fortat-o nimeni sã meargã, doar i s-a propus, în cazul în care era de acord cu schimbarea”, a mai spus directorul.

Profesorul se apãrã

Alexandru Istrate, profesorul de la clasa a VI-a în care învatã Delia, spune cã i-a propus Irinei Gorovei ca fiica sa sã învete acasã, dar nu a fortat-o în niciun fel, iar cei care au ajuns la concluzia cã este necesarã o schimbare a formei de scolarizare au fost membrii comisiei din scoalã care au fãcut o expertizã. „Nu am fãcut absolut niciun fel de presiune. Este o inventie. Doamna ar trebui sã recunoascã faptul cã i-am cerut sã se gândeascã la o altã formã de scolarizare, este perfect legal. Eu am vorbit cu dumneaei pentru prima datã în urmã cu câteva zile despre scolarizarea la domiciliu. Existã aceastã variantã în legislatie, sunt si alte cazuri în judet. Dacã nu vrea, asta e. Nu poate nimeni sã forteze pãrintele. Este un copil mai dificil, este mai greu de lucrat cu el. Când ai copii cu autism, în strãinãtate raportul este de trei profesori la un copil. Nu poate fi vorba cã vreau sã scap de elevã. Dacã învãta la domiciliu, copilul ar fi fãcut tot cu mine orele. Asta este datoria mea.”, a spus profesorul. Alexandru Istrate a rãspuns si la acuzatiile potrivit cãrora nu face nimic la ore. „Cum sã spunã cã nu îmi fac treabã? Mie nu mi-a spus niciodatã asa ceva, o spune acum pentru prima datã. Noi avem sistemul nostru de scoalã, sunt controale, se acordã calificative, cum sã spunã cã nu se face treabã?”, a spus cadrul didactic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.