spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

RO-ALERT a stârnit furia vasluienilor dupã cutremur: „Bani aruncati pe fereastrã”

- Advertisement -

SMECHERIE…Precum în povestea ciobanului care a strigat „lupul” pânã nimeni nu l-a mai bãgat în seamã, asa si sistemul Ro-Alert a avertizat, în ultimele sãptãmâni, zeci de mii de vasluieni despre posibilitatea producerii unui cutremur. Numai cã duminicã dimineata, „lupul” chiar a venit. Un cutremur cu magnitudine de 5,8 pe scara Richter s-a produs în zona Vrancea, zguduind toatã România. Ce a fãcut sistemul de alertare în care statul român a investit aproximativ 6 milioane de euro? Nimic! Cel care ne-a luminat despre modul cum functioneazã sistemul Ro-Alert a fost secretarul de stat, Raed Arafat. Acesta a precizat cã „sistemul nu e fãcut sã trimitã mesaje înainte de cutremur, ci ulterior producerii lui”. Pe retelele de socializare, vasluienii au taxat aspru aceastã nouã „investitie”: „Bani aruncati pe fereastrã pe un sistem de avertizare care numai avertizare nu face. La ce bun dacã-mi trimit mesaje dupã producerea cutremurului?” a întreabat un vasluian, nemultumit de felul în care functioneazã sistemul RO-Alert.

„Pãi bine, mãi roalert, nu stabilisem sã mã anunti din timp? M-ai înnebunit de nu stiu câte ori pe zi cu notificarea de teste si acum, când s-a produs cutremurul, nimic?” „Vine si avertizarea, dar mai târziu, dupã ce ajung angajatii la muncã. Cine sã apese duminicã dimineata butonul rosu, când toti erau la somn?” „Bani aruncati pe fereastrã, sportul preferat al statului român”, au fost doar câteva din criticile pe care vasluienii le-au adus sistemului RO-Alert, care trebuia sã ne avertizeze despre producerea unui cutremur.

„Nu este menit sã trimitã alerte înainte de cutremur, ci ulterior”

Secretarul de stat, Raed Arafat a declarat cã sistemul nu este programat sã emitã avertizãri înainte de producerea seismului. În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacã vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panicã este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem sã îl folosim astfel, desi avem planuri în viitor, însã doar dupã ce identificãm partea de folosire a populatiei, care nu trebuie sã intre în panicã si sã fugã pe scãri sau la lift. Încã de la început s-a explicat cã sistemul RO-Alert nu este menit sã trimitã alerte înainte de cutremur, ci ulterior” a precizat seful Departamentului pentru Situatii de Urgentã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.