spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Vom avea alegeri pentru primari în douã tururi de scrutin, în 2020?

- Advertisement -

DEZBATERE… Este o întrebare din ce în ce mai des auzitã pe holurile Parlamentului, acolo unde alesii se luptã pentru ca o astfel de lege sã treacã de Camera Deputatilor. La Vaslui, de exemplu, reîntoarcerea la douã tururi de scrutin ar însemna plecarea din primãrii a unor edili care nu au o imagine chiar bunã în comunitãtile lor. Primarii în functie, în formula actualã de vot, sunt cei mai avantajati. La un singur tur de scrutin, cel putin 70 din cei 86 de primari îsi vor pãstra mandatele, având asupra lor pârghiile prin care pot controla voturile. Ori, cu douã tururi de scrutin, aproape jumãtate dintre primarii actuali s-ar putea trezi schimbati la alegerile din 2020. O astfel de mãsurã, cu douã tururi de alegeri la primari, nu este deloc pe placul celor de la PSD, care controleazã cu mânã forte administratia din judetul Vaslui.

Proiectul de lege referitor la revenirea la alegerea primarilor în douã tururi, initiat de PNL, a fost retrimis la comisia de specialitate, dupã ce propunerea de respingere nu a întrunit voturile necesare. Proiectul avea raport de respingere din partea comisiei de specialitate, iar la vot s-au înregistrat doar 158 de voturi pentru respingere, fatã de 165 necesare. Deputatul Varujan Vosganian a precizat cã ALDE este de acord cu proiectul, în timp ce liderul deputatilor PSD Daniel Suciu a spus cã social-democratii nu îl sustin. „Nu ne este fricã pentru cã de fiecare datã vã batem la alegerilor locale de nu vã vedeti, de fiecare datã când pierdeti încercati altceva. (…) Conform legii, astãzi, primarii se aleg într-un singur tur. Nu vreti sã ne bateti în alegeri si sperati de fiecare datã cã gãsiti niste chichite sã vã dati câte o sansã? Poporul alege la urne indiferent cum s-au organizat alegerile uninominal, pe listã, într-un prim tur sau în douã tururi, PSD a cîstigat alegerile locale. Faceti la fel!”, le-a transmis Suciu deputatilor liberali. Varujan Vosganian a arãtat cã „grupul ALDE a votat in corpore pentru alegerea primarilor în douã tururi”. „Am trei remarci de fãcut. În primul rând, as vrea sã precizez cã asta nu înseamnã cã avem divergente cu colegii din PSD, în cadrul coalitiei sau cã dorim sã rupem coalitia. În programul de guvernare, care este pactul nostru politic, noi nu am avut nicio precizare referitoare la aceastã temã, rãmânând la îndemâna fiecãrui grup parlamentar. Dacã pãstrãm alegerile într-un singur tur, alegerile se transformã într-o iluzie, pentru cã veti vedea cã peste 90% dintre primari rãmân în functie. Ce ati fi fãcut dacã am fi avut alegeri pentru presedinte într-un singur tur din ’90 încoace?”, a argumentat Vosganian.

„Fãcând o analizã a ultimelor cicluri electorale, 80% dintre primari îsi pãstreazã scaunele, la alegeri într-un singur tur”

Este clar: partidele mici sustin aceste alegeri în douã tururi, în timp ce partidele mari se opun. Deputatul ALDE de Vaslui, Daniel Olteanu, sustine si el alegerile în douã tururi de scrutin, care dau mai mare reprezentativitate alesilor locali. „Eu nu am apreciat niciodatã practica alegerilor dintr-un singur tur de scrutin. În opinia mea, alegerile în douã tururi de scrutin ar oferi o mai mare reprezentativitate primarilor alesi. Dacã facem o analizã a ultimelor cicluri electorale vom vedea cã în jur de 80% dintre actualii primari îsi pãstreazã functiile, la alegerile într-un singur tur de scrutin. Ori, în douã tururi s-ar putea face o majoritate care sã schimbe situatia din primul tur. Cred cã alegerile în douã tururi sunt mai democratice, decât cele într-un singur tur”, a spus deputatul Daniel Olteanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.