spot_img
spot_imgspot_img
15 C
Vaslui
18-mai-2024

Efectele escrocheriei de la Chersãcosu: preotul pãcãlit de contabilul Episcopiei nu va mai sluji în localitate

- Advertisement -

CONSECINTE… Fostul contabil al Episcopiei, care a profitat de naivitatea preotului ce slujea într-un sat din comuna Stãnilesti, îl trage în jos si pe acesta. Preasfintitul Pãrinte Ignatie a hotãrât ca biserica din Chersãcosu sã fie încredintatã unei alte parohii, care sã se ocupe totodatã si de continuarea lucrãrilor la lãcasul de cult. Decizia a fost luatã joi, 11 aprilie, în cadrul unei vizite a episcopului în rândul enoriasilor din Chersãcosu si Valea Grecului. Preotului Costicã Pãdure i s-a reprosat cã nu a întreprins nimic concret în ceea ce priveste lucrãrile la santierul bisericii si cã a gestionat deficitar întreaga situatie. Va rãmâne însã preot în Valea Grecului, comuna Duda Epureni, acolo unde slujeste de peste 30 ani.

“O fi gresit si pãrintele, dar trebuie sã iertãm, asa cum ne iartã si Dumnezeu pe noi”. Sunt cuvintele unui enorias din Valea Grecului, comuna Duda Epureni, care îl sustine pe preotul Costicã Pãdure în scandalul escrocheriei puse la cale de fostul contabil al Episcopiei Husilor. În urma unei reclamatii din partea unor sãteni din Chersãcosu, comuna Stãnilesti, sãtui sã tot astepte renovarea bisericii din localitate, Preasfintitul Pãrinte a mers zilele trecute sã stea de vorbã cu enoriasii din cele douã localitãti în care slujeste preotul. A aflat astfel cã acesta este foarte iubit si apreciat de oameni. “Am fost anuntati cã va veni pãrintele episcop Ignatie, pentru a discuta situatia pãrintelui. Toti cei care am fost prezenti l-am sustinut, chiar dacã o fi gresit, e un lucru omenesc, trebuie sã iertãm asa cum si Dumnezeu ne iartã pe noi. Dupã 35 ani de slujit în Valea Grecului, timp în care ne-a fost mereu alãturi, la bine si la greu, pe unii dintre noi ne-a cununat, pe altii i-a botezat… Pentru cã urmãm cursul vietii, ne-a înmormântat si pãrintii, rudele… Dacã a existat o reclamatie, asta nu înseamnã cã toti îl reclamãm si cã trebuie sã-l alungãm. Ne-am bucurat cã am gãsit întelegere la pãrintele episcop, care ne-a spus cã nu va lua o mãsurã drasticã, cu conditia de a nu mai face greseli de genul pe care le-a fãcut, pentru cã nu întâmplãtor a venit. A fãcut si o precizare: pãrintele va mai sluji o perioadã în Chersãcosu, urmând sã aducã acolo un alt preot, care sã se ocupe si de continuare lucrãrilor la bisericã”, ne-a povestit un enorias din satul Valea Grecului.

“Din dorinta de a se urgenta lucrãrile la santierul bisericii din Chersãcosu…”

Declaratiile acestuia au fost confirmate si de purtãtorul de cuvânt al Episcopiei Husilor, pr. Cosmin Gubernat. Potrivit acestuia, urmeazã ca Centrul Eparhial sã decidã cãrei parohii va fi încredintatã biserica din satul Chersãcosu, comuna Stãnilesti. “Acolo este o filie, care pânã acum a apartinut de parohia din Valea Grecului, comuna Duda Epureni. Din dorinta de a se urgenta lucrãrile la santierul bisericii din Chersãcosu si pentru cã pânã în prezent pãrintele paroh nu a întreprins nimic concret în acest sens, gestionând foarte deficitar întreaga situatie, aceastã localitate va fi încredintatã unei alte parohii. Pãrintele episcop Ignatie a fost prezent astãzi (n.r. joi, 11 aprilie), în mijlocul enoriasilor, a stat de vorbã cu dânsii, reiterând dorinta sa ca lucrãrile de la biserica din localitatea din Chersãcosu sã fie finalizate cât mai repede, astfel încât credinciosii sã se poatã ruga într-un lãcas adecvat, iar fondurile destinate sã fie gestionate cât mai serios si mai transparent”, a precizat purtãtorul de cuvânt al Episcopiei Husilor.

Povestea escrocheriei de la Chersãcosu

BANI PÃRÃDUITI…Cel putin de 25 de ani, Biserica din Chersãcosu, veche de aproximativ 70 de ani, spun sãtenii, nu a mai avut parte de vreo reparatie capitalã. Lãcasul cu hramul Sfintei Marii (de pe 8 septembrie) este aproape o ruinã si e mare minune cã încã se mai tin slujbe acolo, de vreme ce tavanul abia stã sã nu cadã si peretii la fel. Prin exterior, se vede cum, într-o încercare de a repara micuta clãdire, cineva a aruncat niste mortar pe pereti, a mai pus niste sârme pe la acoperis, totul într-un fel nepriceput si fãrã sorti de izbândã. În 2006, Primãria Stãnilesti a alocat 30.000 lei parohiei Chersãcosu, pentru ca lãcasul, aflat într-o stare fizicã deplorabilã, sã fie reparat. Preotul însã, când a mers la birourile Episcopiei pentru avize, a dat de contabilul Genes, care, abil, si-a dat seama cã are în fatã… un naiv. A reusit sã îl convingã relativ repede pe preot cã doar el îl va putea ajuta, conditia fiind ca, în transe de câte 5.000 de lei, sã îi dea lui, numerar, toti cei 30.000 lei din cont. Preotul, excesiv de credul, a fãcut întocmai! A scos de la bancã toti banii si i-a dat contabilui Genes, contra promisiunii cã va fi ajutat cu materiale de contructii si cu toate cele necesare refacerii bisericii de la Chersãcosu. Cum lunile si anii treceau, iar reparatiile nu mai începeau, alesii de la Stãnilesti si-au pus întrebãri. Asa au descoperit cã preotul paroh îi dãduse toti banii lui Genes. Când apele au început sã se tulbure, contabilul a încercat sã facã o “manevrã”, eliberând niste facturi false, pentru valoarea celor 30.000 de lei, însã miscarea a fost una care îl va da în vileag si mai mult, spun anchetatorii. Facturile sunt false, nu au suport real, iar ancheta este abia la început. Genes a fost demis din functie imediat după ce faptele sale au ajuns în atenția conducerii Episcopiei Hușilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.