spot_img
spot_imgspot_img
15.4 C
Vaslui
19-mai-2024

„Drumul Troițelor”, turul de cicloturism care le arată vasluienilor cât de frumos este județul

- Advertisement -

Tradiția turului de cicloturism în preajma Paștelui continuă și anul acesta. Membrii Clubului de Ciclism îi invită miercuri, 1 mai, pe vasluieni la o plimbare cu bicicleta pe un traseu bine stabilit, în care sunt incluse mai multe troițe și puncte cu important potențial turistic. „Ducem mai departe tradiția. Miercuri plecăm pe traseul cel mai apreciat, traseul nostru de suflet, care iată că, nu știm cum se face, dar mai mereu în preajma Paștelui îl parcurgem în grupuri mari. Traseul este unul de dificultate medie, dar acceptăm și începători atâta timp cât au atitudinea necesară. O să parcurgem 75 km (sau 35 – vezi jos clarificări), un traseu frumos si lejer, pe care îl vom parcurge de plăcere, fără grabă. Traseul: https://www.strava.com/routes/4736430”, au transmis coordonatorii acțiunii.


Plecarea va avea lor la ora 09:00, de la OMV spre Bacău pe DN2F. „După 30 km(intre Ivanesti si Dragomiresti), facem stânga la o troiță. Acolo de unde începe de fapt Drumul Troitelor. Locurile pe care le vizităm în traseu:

1. Mănăstirea Poiana lui Bors care e și primul reper important din drumul nostru;

2. Troitele gemene de deasupra satului Buscata, lângă Pădurea Colonelului;

3. Dealul Mangaralei – aprox. 500 m altitudine, cel mai înalt punct din judetul Vaslui, apoi coborâm pe lângă fântâna lui Placinta și înconjurăm satul Rugaria ca să ajungem la următorul punct.

4. Troita de pe Dealul Taberei – se spune că Ștefan avea aici asezată tabăra atunci când a avut loc Bătălia de la Podu Înalt sau Bătălia de pe Racova – cum mai este scrisa în izvoarele istorice (nici acum nu e clar locul bătăliei). Continuăm apoi până la următorul punct.

5. Troita de pe Dealul Cetatea – loc de unde avem o priveliste impresionantă spre zeci de km în jur. De ce s-o fi numind „Cetatea” dealul asta? Coborâm un pic spre sud și ajungem la penultimul punct.

6. Teiul secular de la Fundu Văii, comuna Poienești – tei care în urma unor evaluari efectuate de specialisti de la Grădina Botanică din Iasi se pare că are 670 de ani. Lucru clar, necesită urgent interventie pentru a fi protejat. Coborâm apoi în Fundu Văii, înconjurat complet de pădure, și ne continăm drumul spre Fântâna Popii si ultimul punct.

7. Troita de pe Dealul lui Toma. Un loc foarte pitoresc, ultimul punct de interes din călătoria noastră. Apoi, după 20 km, ajungem în oraș înapoi”, au explicat coordonatorii acțiunii.
De asemenea, aceștia au făcut și câteva clarificări: „pentru cine are posibilitatea, se poate veni cu mașina până la Poienesti și astfel esti nevoit să parcurgi doar 35 de km din cei 75 pe bicicleta. Dacă vor fi doritori și va mai fi timp, traseul se mai poate lungi cu 10 km pentru a mai putea vizita locații din comuna Poienești: Mănăstirea Floresti, Cabana și Lacul Gâdeasa, Cabana Oprișita, locuri pe care nu le mai descriem, știm toti ca merita vizitate. Locurile unde se află troitele sunt locurile unde în vechime se aprindeau acele focuri de avertizare în cazul unor invazii ale tătarilor, turcilor, cazacilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.