spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Primarul Negrestiului, analizã „la sânge” pe bugetul lui 2019: „Nu ne ajung banii, ne mai trebuiesc încã 2 milioane de lei”

- Advertisement -

AJUTOR… Primarul Vasile Voicu spune cã are nevoie de un milion de euro pentru cele 140 de persoane cu handicap si însotitorii acestora.

CALCULE… În timp ce unii dintre primarii vasluieni si-au fãcut calculele pe întregul an si au realizat cã banii de la buget nu le acoperã toate cheltuielile pânã la finele anului, solicitând chiar si sume suplimentare de la bugetul Consiliului Judetean, la Negresti, un oras cu reale probleme economice si sociale, se fac si se refac toate calculele, pentru a vedea cum vor fi acoperite toate cheltuielile din 2019. Denumit de multã lume, probabil pe nedrept, „cel mai sãrac oras din România”, Negrestiul are dorinta de a iesi din situatia în care se aflã, pentru a intra în rândul oraselor civilizate. Aici se va termina, printr-un proiect urmãrit de primarul Voicu, o piatã agroalimentarã modernã, se vor moderniza scoli si grãdinite, se vor extinde retelele de apã si gaze. Dar, banii tot nu ajung, desi orasul a primit câteva milioane de lei de la buget. Asta, pentru cã Negrestiul are o mare problemã socialã: în scripte, sunt 140 de persoane cu handicap si însotitori ai acestora, pentru care este nevoie de aproape 1 milion de euro pe tot anul, de la buget, doar pentru plata indemnizatiilor.

Atunci când au apãrut primele cifre de buget pe 2019, destul de târziu, este adevãrat, primarul Vasile Voicu a aflat cã va primi un buget de 9 milioane lei. La acesti bani s-a adãugat încã o sumã pentru asistentã socialã, având în vedere problemele grave cu care se confruntã orasul, 2,6 milioane lei, însã banii tot nu ajung. Primarul Voicu spune cã, pentru a trece cu bine de acest an, Negrestiul ar mai avea nevoie de 2 milioane de lei, bani care ar putea ajunge în oras la prima rectificare bugetarã nationalã. „Nu ne ajung banii pentru Directia de Asistentã Socialã, aici unde avem 140 de persoane cu handicap sau însotitori personali ai acestora, oameni cãrora trebuie sã le dãm toate drepturile. Începem anul, este adevãrat, cu un deficit de 2 milioane lei. Am anuntat conducerea Consiliului Judetean despre situatia în care ne aflãm si cred cã, la o primã rectificare de buget, orasul Negresti va fi prins cu o sumã care sã ne ajute sã facem toate plãtile”, explicã primarul Voicu. La fel de adevãrat este cã, la finalului anului trecut, primãria Negresti a înregistrat un excedent de peste 3 milioane lei. Banii se vor duce pentru dezvoltarea orasului si nu pentru cheltuieli de functionare, explicã Voicu. Astfel, ar urma sã se termine lucrãrile la piata agroalimentarã, una din cele mai frumoase si moderne din judet, pentru care mai este nevoie de 1,4 milioane lei, la care se vor adãuga 430.000 lei dotãri. „Anul acesta, îi anunt pe negresteni cã terminãm piata”, spune primarul. Scoala generalã „Mihai David” va primi 360.000 de lei pentru reabilitare termicã, o mai veche dorintã a copiilor si cadrelor didactice de aici, plus alimentarea cu gaze a institutiei, ceea ce va elimina problemele cu frigul din sãlile de clasã, pe timpul iernii.

Bani pentru acoperisul distrus al spitalului închis în timpul guvernãrii PDL

Liceul Nicolae Iorga din Negresti nu a fost uitat de cãtre primarul Voicu, care a alocat 50.000 de lei pentru un studiu de fezabilitate care sã prevadã reabilitarea clãdirii, în timp ce peste 400.000 de lei au fost alocati pentru un nou acoperis la una dintre clãdiri. „Nu am uitat nicio clipã si nu am neglijat clãdirea fostului spital orãsenesc, închis de atâtia ani, astfel cã am prins bani în buget pentru un studiu de fezabilitate pentru un acoperis la pavilionul spitalului, închis de atâtia ani. Din cauza solutiei tehnice adoptate la momentul constructiei, acoperisul a cedat, iar în clãdirea închisã a spitalului, în zona fostei sãli de nasteri, curge apã în interior. Asta a condus la pagube uriase în interior si degradarea clãdirii”, spune primarul Voicu. Douã grãdinite din oras sunt si ele prinse la investitii, este adevãrat cã pe PNDL II, însã si aici va fi nevoie de fonduri de la bugetul local pentru a le da în functiune.

Din acest an, poate începe extinderea retelei de gaze în oras

Din cauza litigiului cu Ministerul Dezvoltãrii, suburbiile Parpanita si Cãzãnesti nu au putut fi asfaltate. Însã, primarul Voicu este convins cã, din acest an, lucrurile se vor schimba. „Suntem în faza în care facem o expertizã a ceea ce s-a executat la Valea Mare si Poiana, dupã care, din varã, dãm drumul la licitatie pentru asfaltarea suburbiilor. În câtiva ani, viata oamenilor din aceste zone se va schimba complet”, spune primarul, analizând bugetul pe 2019. Tot legat de investitii pe termen lung, negrestenii cer extinderea retelei de gaze în tot orasul. Ca atare, primarul Voicu a spus cã a avut o întâlnire cu operatorul judetean de gaze, stabilind ce ar fi de fãcut în continuare si cam ce efort financiar presupune acest lucru. Primãria Negresti nu poate suporta, de una singurã, dezvoltarea retelei de gaze în toatã urbea, asa cã va fi nevoie de un ajutor. Ca atare, extinderea retelei s-ar putea face cu sprijin financiar din partea operatorului sau de la Consiliul Judetean, mai ales cã existã în plan în o serie de strãzi pe care se doreste aducerea retelei de gaze. Cu bãtaie lungã, se doreste chiar extinderea retelei spre nordul judetului, înspre Todiresti-Dumesti, însã este o poveste care va însemna cheltuieli foarte mari, greu de suportat de administratiile locale. „Ne propunem sã accesãm chiar si noul PNDL pe gaze, vom vedea în ce conditii putem face extinderea”, a mai spus Voicu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.