spot_img
spot_imgspot_img
12.4 C
Vaslui
19-mai-2024

PNL vs PSD : Scandalul apei a încins spiritele la Bârlad si Husi (VIDEO)

- Advertisement -

SCANDAL CA LA USA CORTULUI!… Perspectiva scumpirii serviciilor de furnizare a apei potabile a provocat scandal între consilierii liberali si cei ai PDS atât din CLM Bârlad, cât si din CLM Husi. Ieri au avut loc sedintele ordinare ale lunii iunie, iar spiritele s-au încins cumplit, PSD-istii cerând majorarea pretului, iar liberalii opunându-se din rãsputeri! La Bârlad, consilierul independendent Bogdan Sârbu si cei zece consilieri liberali au reusit sã blocheze proiectul de hotãrâre, dupã ce s-au certat aproape o orã! La Husi, unde primarul Ioan Ciupilan are majoritatea în CLM, presedintii s-au impus si primarul a primit mandatul dorit pentru a vota majorarea pretului de la 4,29 lei/mc la 5,22 lei/mc (fãrã TVA) si la canalizare de la 2,38 lei/mc la 3,42 lei/mc (fãrã TVA). Cu alte cuvinte, pe fatã, PSD-istii au primit sarcina sã majoreze costul furnizãrii apei potabile cãtre cetãteni cu 21,6 % – fãrã TVA!

Scandal mare ieri dupã amiazã în sedinta CLM Bârlad, referitor la mandatarea primarului Dumitru Boros pentru a reprezenta UAT în sedinta Adunãrii Generale a Asociatiei Pentru Dezvoltare Intercomunitarã De Utilitãti Publice (ADI-APC) Vaslui cu privire la aprobarea pretului la apa potabilã si a tarifului la canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare a SC Aquavas SA Vaslui. Iatã de la ce a pornit scandalul: „Necesitatea si oportunitatea initierii acestui proiect de hotãrâre a fost determinatã de adresa Asociatiei Pentru Dezvoltare Intercomunitarã De Utilitãti Publice pentru serviciul de alimentare cu apã si de canalizare din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti – judetul Vaslui (ADI – APC Vaslui), prin care se solicitã acordarea unui mandat special reprezentantului municipiului Bârlad, în vederea exprimãrii votului cu privire la aprobarea pretului la apa potabilã si a tarifului la canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare a S.C. Aquavas S.A Vaslui”, scrie în expunerea de motive a proiectului prin care CLM Bârlad reprezentatã de 10 consilieri PNL, unul independent si 10 PSD (ieri fiind prezenti doar 9) îl madatau pe primarul Dumitru Boros (sau pe Iulian Bîca, consilierul personal al primarului, în caz cã acesta ar fi indisponibil) sã voteze în sedinta ADI majorarea pretului unic de la 4,29 lei/mc (fãrã TVA) pretul apei potabile si de la 2,38 lei/mc – canalizarea si epurarea (fãtã TVA) – la noile tarife ce se doresc a fi impuse de Aquavas Vaslui de 5,22 lei/mc de apã potabilã (fãrã TVA) si de 3,42 lei/mc (fãrã TVA) pentru canalizare si epurare. Practic, tarifele practicate la nivelul judetului Vaslui cresc cu 21,6 %!

PSD vrea majorarea pretului, PNL s-a opus din rãsputeri!

Scandalul s-a iscat dupã ce, consilierul independent Bogdan Sârbu a solicitat introducerea unui amendament în cadrul proiectului, prin care primarul Dumitru Boros sã fie mandatat sã nu aprobe majorarea pretului, ci sã cearã înghetarea pretului si asa destul de ridicat al apei potable! „Faptul cã mandatãm o persoanã, din partea consiliului local, sã ne reprezinte în vederea exprimãrii votului in Adunarea Generalã a ADI-APC Vaslui cu privire la aprobarea pretului la apã potabilã nu înseamnã cã suntem de acord cu toate aceste majorãri impuse populatiei, ci din contrã, ar trebui sã arate ca Bârladul nu mai acceptã ca ultimã optiune finantarea proiectelor pentru modernizarea retelei si ca primã optiune cresterea pretului. Trebuie sã obligãm într-un fel sau altul conducerile Aquavas din judet sã aplice si alte metode de diminuare a pierderilor, nu doar prin cresterea încasãrilor de la populatie. Acesta este mandatul pe care dorim sã-l dãm domnului primar: opriti scumpirile nejustificate!”, a spus Bogdan Sârbu, sustinut în unanimitate de cãtre consilierii PNL (zece la numãr).

Liberalii nu l-au lãsat pe primarul Boros sã meargã la sedinta de scumpire

Dar consilierii PSD (nouã prezenti din 10, absent fiind Marin Bunea) s-au opus din rãsputeri! Cearta s-a întins pe durata unei ore întregi, cu pauze de „consultãri”, timp în care zbârnâiau telefoanele la „sefii” politici ai Aquvas SA Vaslui, liderii PSD Vaslui. La final, presedinta de sedintã, Geanina Radu (PNL) a cerut sã se voteze – mai întâi proiectul de hotãrâre fãrã amendament, asa cum a fost el initiat, iar PSD a votat pentru – 9 voturi, în timp ce PNL si Bogdan Sârbu (11 voturi) au votat împotrivã. Proiectul n-a trecut, astfel cã secretarul municipiului, Cãtãlin Haret a solicitat sã se supunã la vot proiectul cu amendamentul cerut de consilierul Bogdan Sârbu. Cei 9 consilieri PSD s-au opus categoric, au amenintat cã pleacã din sedintã, lãsând astfel sedinta în aer, pentru cã pentru proiectele ce tineau de buget era nevoie de 2/3 din voturi (14). Si într-un final, s-a decis: CLM Bârlad nu a delegat niciun reprezentant în Adunarea Generalã ADI-APC Vaslui! Liberalii nu l-au lãsat pe primarul Boros sã meargã la sedinta de scumpire nejustificatã a apei potabile pentru populatie! „Nu stiu, cred cã va fi nevoie de o altã sedintã, de îndatã, sã reluãm analizarea proiectului”, a spus primarul Dumitru Boros.

Alesii huseni, prinsi între proiecte europene si dilema tântarilor!

DEZBATERI… În sedinta de Consiliu Local, alesii municipiului Husi au trecut neasteptat de repede peste cele 20 de proiecte de hotãrâre, chiar dacã pe ordinea de zi au fost subiecte privind finantãrile din fonduri europene, care, spune primarul Ioan Ciupilan, vor moderniza urbea. Putinã vâlvã s-a stârnit la subiectul privind mandatarea primarul Ioan Ciupilan, la AGA Asoctiei care se ocupã de furnizarea apei în tot judetul. “Vã dãm mandat, dar cu conditia sã votati ca preturile sã rãmânã la fel, nu sã se scumpeascã apa”, au cerut liberalii. “Stati linistiti, cã eu am spus cã nu sunt de acord cu scumpirea”, a replicat primarul Ciupilan. În finalul sedintei, surpriza a venit din partea liberalilor, care au initiat un proiect prin care tântarii din oras sã fie stârpiti. “Ati fãcut un proiect, dar n-ati pus aici nicio sumã, nimic”, i-a criticat primarul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.