spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
14-mai-2024

Defender din Iasi se înfruptã grosolan din “cascavalul” lui Pavãl!

- Advertisement -

Scandal la împãrtirea bugetului pentru sport

SUPÃRÃRI…Lumea sportului vasluian stã pe un butoi de pulbere dupã ce Primãria Vaslui a publicat lista cu asociatiile sportive care vor primi finantare nerambursabilã în acest an. Voci, deloc putine, spun cã singurul criteriu de care s-a tinut cont atunci când s-a fãcut marea împãrtealã a fost prietenia si nu performanta. Altfel, nu se explicã cum un club aproape nou înfiintat si fãrã rezultate notabile la nivel national, asa cum este AC.S. Scorpions MMA Vaslui, a primit mai multi bani decât C.S. Sulsa Vaslui, club care anul acesta a urcat numele orasului pe cea mai înaltã treaptã a campionatului mondial la taekwon-do, desfãsurat în Germania. “Ca sã întelegeti de ce Scorpions a primit aproape 40.000 de lei, trebuie sã vedeti cine se ocupã de acest club si cu copiii cãror bastani din PSD este el prieten”, au spus oameni din lumea sportului, care au dorit sã rãmânã anonimi. Si mai multi bani, peste 50.000 de lei, vor merge în acest an spre clubul de kempo Defender Vaslui, care potrivit informatiilor de pe pagina oficialã de facebook, nici mãcar nu îsi desfãsoarã activitatea în judetul Vaslui. Cum a reusit un club cu doar doi sportivi si care îsi desfãsoarã activitatea în comuna Holboca din judetul Iasi sã primeascã finantare din banii vasluienilor, nimeni nu întelege, poate doar comisia din cadrul primãriei care s-a ocupat cu împãrtirea “cascavalului”.

Reprezentantii primãriei au tãiat în carne vie, atunci când au împãrtit banii pentru sport, fãrã sã atentioneze asociatiile, care si-au fãcut planuri si au întocmit proiecte în care au cuprins organizarea unor competitii dar si deplasãri la diferite concursuri. Suma de 500.000 de lei a fost împãrtitã la 19 entitãti sportive. Distribuirea sumelor ar fi trebuit sã se facã dupã un criteriu foarte bine stabilit si dinainte anuntat: rezultatele obtinute în ultimii doi ani pe plan national si international ale cluburilor. Medaliile obtinute la Cupele Europene si Mondiale ar fi trebuit sã cântãreascã cel mai mult. Dacã ne uitãm cum au fost distribuiti banii, ne dãm seama cã în afarã de mici exceptii, multe cluburi fãrã niciun fel de rezultat au primit sume frumusele. Foarte multe voci din lumea sportului spun cã pentru comisia de la Primãrie, performanta nu a contat nici pânã la genunchiul broastei.

Un club nou înfiintat, aceiasi bani cu un club premiat cu aur la Campionatul Mondial

Pentru a-si sprijini afirmatiile, sursele noastre au fãcut o comparatie între A.C.S. Scorpions MMA Vaslui si C.S. Sulsa Vaslui. “Departe de noi sã atacãm un club. Orice activitate sportivã care atrage si educã copii, trebuie apreciatã si sustinutã. Numai cã Scorpions MMA Vaslui are doar un an de când e înfiintat, iar pânã acum nu s-a fãcut cu nimic remarcat la nivel national, ca sã nu mai spunem international. Cu toate astea, Primãria i-a alocat anul acesta, pe Programul pentru Finantarea Nerambursabilã, suma de 39.339 de lei. CS Sulsa Vaslui, în schimb, care anul ãsta a avut sportiv premiat cu aur la Campionatul Mondial de taekwon-do, plus alte zeci de medalii la Campionatele Nationale, a primit 39.041 de lei, cu 300 de lei mai putin decât Scorpions MMA. Si atunci, cum se poate spune cã e premiatã performanta când un club nou înfiintat, fãrã rezultate la nivel national ia mai multi bani decât un club cu campioni nationali si mondiali? Ca sã întelegeti însã de ce Scorpions a primit aproape 40.000 de lei, trebuie sã vedeti cine se ocupã de acest club si cu copiii cãror bastani din PSD este el prieten”, spun sursele noastre.

Club cu activitate în judetul Iasi, finantat de Primãria Vaslui

O altã situatie care ridicã semne de întrebare este cea a clubului Defender Vaslui, care se aflã pe locul doi în topul sponsorizãrilor acordate de Primãria Vaslui, având alocatã pentru anul acesta suma de 50.778 de lei. Clubul Defender Vaslui însã, îsi desfãsoarã activitatea în comuna Holboca din judetul Iasi, informatie confirmatã de presedintele clubului, Doru Hapiuc. “Am si la Sibiu salã, am si la Iasi si la Codãesti si la Vaslui. Îmi desfãsor activitatea pe teritoriul României, cât se poate de legal. Însã de fiecare datã când am participat la competitii am reprezentat Vasluiul. Pe treningurile noastre si în tabelele de înscriere în competitii scrie Defender Vaslui. De multi ani puteam sã mut sediul clubului la Iasi, dar nu am vrut. Am zis cã în Vaslui m-am nãscut si pentru Vaslui vreau sã fac performantã. Împreunã cu “Liga de Est” am reprezentat cu succes orasul si tara la nivel international. Orice om de bunã credintã care ia site-ul Ministerului Sportului si se uitã la rezultate la kempo, va vedea, de exemplu, cã la campionatul mondial de la Las Vegas, apare Defender Vaslui plus alte douã-trei cluburi din Bucuresti. Atât! Dacã lumea e nemultumitã cã sportivii mei nu sunt din Vaslui, le reamintesc cã nici echipa de fotbal care a jucat în Liga I nu prea avea vasluieni în lot! Toti sportivii pe care îi antrenez si care participã la competitii se luptã pentru Vaslui si pentru România. Nu stiu care sunt nemultumitii, ce motive au sã fie nemultumiti, dar atât le zic: sã punã mâna sã producã rezultate pentru oras si pentru tarã si vor vedea cã vor dispãrea si nemultumirile. Sã lase galele anonime de pe la Brãila sau Târgoviste, sã intre în competetiile care conteazã cu adevãrat, sã câstige medalii si apoi sã se uite la capra vecinului. Noi am primit finantare doar pentru a merge la competitii. Am cerut bani si pentru a organiza o cupã de kempo la Vaslui, n-am primit, asa cã nu o vom mai face. Activitatea clubului am sustinut-o cu bani adusi de acasã, n-am bãgat niciun leu de la Primãrie în buzunar. Cine cere si primeste bani, primeste pentru cã are rezultate. Asa scrie în ghid, asa se face punctajul, pe bazã de rezultate” ne-a declarat Doru Hapiuc, presedintele Defender Vaslui. Acesta are în lot doar doi vasluieni, care nici mãcar nu se antreneazã în orasul de unde primeste sume colosale.

Semne de întrebare si la fotbal

În materie de fotbal, Vasluiul mai scoate capul în lume datoritã echipei de fotbal patronatã de Cornel Cracea, înscrisã în Liga Elitelor. An de an, Sporting Juniorul Vaslui se luptã cu marile academii din tarã pentru titlul de campioanã nationalã, chiar dacã autoritãtile locale sprijinã foarte putin acest club. Anul acesta, de exemplu, clubul “galben-verde” a primit de la Primãria Vaslui suma de 41.884 de lei, un sfert din bugetul de care ar avea nevoie. “Dacã ne uitãm cum au fost împãrtit banii, putem spune un singur lucru, si anume faptul cã a dispãrut criteriul performantei. În orice domeniu, nu doar în sport, doar performanta ar trebui sã primeze. Când lucrezi cu cei care au notele cele mai mari, si sistemul se dezvoltã sãnãtos. În ceea ce ne priveste, ne-a fost aprobatã o sumã cu 75% mai micã fatã de ce era în proiect. Ne va fi foarte greu sã mai facem deplasãri pe la Bucuresti, pe la Constanta. Sunt curios ce s-a tãiat din proiect pentru cã noi n-am trecut prostii acolo, ci doar strictul necesar. Printre altele, am trecut 6 mingi. Sunt curios dacã au tãiat de pe listã vreo una dintre ele. Am mai trecut un singur echipament de joc, un echipament de prezentare, constând într-o pereche de pantaloni si un tricou. Pe noi ne costã foarte mult deplasãrile pentru cã nu ai cum sã joci la Constanta si sã pleci în ziua meciului si sã mai vrei sã faci si performantã. Vom vedea ce va fi”, ne-a declarat Cornel Cracea, presedintele Clubului Sporting Juniorul Vaslui. Dacã o echipã care se bate cu Dinamo, Viitorul sau FCSB pentru titlul de campioanã a primit 41.884 de lei, o altã echipã care se bate cu Moara Domneascã, Juventus Fãlciu sau Vitis Suletea pentru mijlocul clasamentului ligii a IV-a a primit din partea Primãriei Vaslui suma de 31.822 de lei. Este vorba despre Rapid Brodoc, club care a promovat anul trecut în campionatul judetean si care nu si-a manifestat nicio intentie de a face performantã. Asta probabil pentru cã, în fata comisiei care a împãrtit banii, diferenta dintre noroaiele ligii a IV-a si Liga Elitelor este doar de10.000 de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.