spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Elevii vasluieni nu sunt de acord cu decalarea anului scolar 2019-2020

- Advertisement -

REACTII… Elevii vasluieni se alãturã demersului initiat de Consiliul National al Elevilor si criticã propunerea premierului Viorica Dãncilã de a decala anul scolar 2019-2020. Astfel, acestia cer sã înceapã scoala la data stabilitã – 9 septembrie, nu pe 16 septembrie, pentru cã “va afecta practicile nocive de evaluare a elevilor în ultimele sãptãmâni de scoalã din cauza lipsei de timp”. De asemenea, acestia reclamã faptul cã sunt folositi drept instrumente în discursul populist al guvernantilor. “Consiliul National al Elevilor condamnã ferm initiativa de a decala, din nou, structura anului scolar 2019-2020, deja reglementatã prin Ordinul Ministrului Educatiei Nationale nr. 3191/2019. Asa cum este mentionat în Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, elevul este beneficiarul primar al sistemului de învãtãmânt, reprezentând astfel centrul tuturor mãsurilor din sistemul de învãtãmânt. În ciuda acestui fapt, modificãrile nefundamentate si efectuate pe repede-înainte definesc încã o datã mecanismul principal de actiune al decidentilor”, se aratã într-un comunicat de presã al Consiliului National al Elevilor.

Consiliul National al Elevilor militeazã încã din 2015 pentru o structurã a anului scolar care sã înceapã cu 1 septembrie. “În cadrul Comisiei de Dialog Social ce a avut loc în data de 14 februarie 2019, unde Consiliul National al Elevilor a fost singurul reprezentant al societãtii civile care a propus si a sustinut începerea anului scolar din data de 1 septembrie, Ministerul Educatiei Nationale a ajuns la un compromis alãturi de structurile reprezentative ale elevilor. Astfel, 9 septembrie 2019 a rãmas data oficialã de debut a anului scolar, acesta fiind un prim-pas spre atingerea obiectivului de a structura anul scollar, astfel încât sã înceapã pe 1 septembrie si sã se finalizeze pe 1 iunie, luând în considerare promisiunea de a dezbate propunerea CNE pentru anul scolar urmãtor. Modul în care sunt luate astfel de decizii reflectã inexistenta unei strategii educationale de termen lung, si demonstreazã în continuare încercãrile de a implementa modificãri populiste. Interesele legitime ale elevilor, beneficiarii primari ai sistemului educational, sunt mai presus de interesele agentilor economici de a obtine profit în timpul extrasezonului”, se mai aratã în comunicatul de presã.

“Elevii fiind folositi drept scuzã a decidentilor pentru a promova interesele operatorilor de turism”

Astfel, elevii sustin cã “decalarea cu o sãptãmânã ar provoca diverse impedimente în a duce la bun sfârsit un act educational eficient si continuu, având în vedere cele 15 sãptãmâni ale semestrului I raportate la celelalte 20 din semestrul al II-lea. Acest aspect denotã lipsa de proportionalitate dintre cele douã componente ale anului scolar si programa alocatã fiecãrui semestru. Decalarea structurii anului scolar va accentua astfel practicile nocive de evaluare a elevilor în ultimele sãptãmâni de scoalã din cauza lipsei de timp. Mai mult, disconfortul termic din luna iunie îsi pune amprenta asupra capacitãtii de concentrare a elevilor atât la orele de curs, cât si la examenul de Bacalaureat. Rezultatele pot fi afectate considerabil din cauza temperaturilor ridicate si dificultãtilor provocate de acestea, având în vedere inexistenta unor sisteme de climatizare, cu precãdere în mediul rural. În aceeasi notã, elevii care fac parte din învãtãmântul profesional si tehnic finalizeazã orele de curs cu douã sãptãmâni mai târziu, diminuând semnificativ eficienta si relevanta ultimelor zile de scoalã”. De asemenea, Consiliul National al Elevilor criticã declaratiile premierului Viorica Dãncilã, potrivit cãrora elevii s-ar bucura dacã ar avea o sãptãmânã de vacantã în plus: “Si mai regretabilã este declaratia doamnei prim-ministru, elevii fiind folositi drept scuzã a decidentilor pentru a promova interesele operatorilor de turism, fiind irelevante pentru comunitatea elevilor si continuitatea actului educational. Astfel, solicitãm ferm revenirea si mentinerea structurii scolare actuale, aprobate prin OMEN nr. 3191/2019, întreruperea presiunii exercitate asupra Ministerului Educatiei Nationale si sustinerea propunerii CNE de a începe anul scolar în data de 1 septembrie”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.