spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Sute de contribuabili vasluieni sunt asteptati sã-si declare clãdirile, la primãrie

- Advertisement -

PRECIZÃRI… Primãria Vaslui anuntã toti contribuabilii din oras despre faptul cã impozitul pe clãdiri, datorat de persoanele fizice, se stabileste în functie de destinatia clãdirii (rezidentialã, nerezidentialã si mixtã), având în vedere discutiile din ultima perioadã. Conform directorului economic al primãriei, Eugen Bot, „pentru clãdirile nerezidentiale (clãdiri care sunt folosite pentru activitãti administrative, comerciale, de agrement, de cult, de culturã, de educatie, financiar-bancare, sociale, sportive, turistice, de sãnãtate, etc.), impozitul se calculeazã, începând cu anul 2016, prin aplicarea unei cote de 1,3% (cotã stabilitã de Consiliul Local Vaslui), asupra valorii rezultatã dintr-un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referintã sau pe baza lucrãrilor de constructii, în cazul clãdirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referintã. Mai este si cazul în care cota se aplicã unor clãdiri care rezultã din actul prin care se transferã dreptul de proprietate, în cazul clãdirilor dobândite în ultimii 5 ani”.

Directorul Bot atrage atentia si asupra altui fapt. „În conformitate cu prevederile art. 495 lit a, din Codul Fiscal, cu modificãrile si completãrile ulterioare, persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 detineau în proprietate clãdiri nerezidentiale sau cu destinatie mixtã aveau obligatia depunerii declaratiilor pânã la data de 31 mai 2016, inclusiv. Desi au trecut trei ani de la acest termen, multi contribuabili nu au depus nici pânã acum declaratiile legate de spatiile nerezidentiale”, afirmã directorul economic al primãriei. Dacã valoarea clãdirii nu poate fi calculatã asupra uneia dintre aceste trei valori, cota de impozit va fi de 2% si se va aplica asupra valorii impozabile calculate ca pentru clãdiri rezidentiale. Cine trebuie sã depunã aceastã declaratie?, l-am întrebat pe directorul economic. „Au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care detin în proprietate clãdiri unde este înregistrat un sediu social, punct de lucru sau sedii secundare a unei persoane juridice, persoanele fizice care desfãsoarã activitãti independente, etc. Pentru clãdirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitãti din domeniul agricol, impozitul pe clãdiri se calculeazã prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clãdirii. Nedepunerea declaratiei si a documentelor justificative pânã la termenul precizat va conduce la un calcul al impozitului pe clãdiri cu o cota de 2% aplicatã asupra valorii impozabile, determinate ca pentru clãdirile rezidentiale”, a spus Eugen Bot. Clãdirile sau spatiile din acestea unde se înregistreazã sedii secundare si puncte de lucru se considerã cã sunt folosite în scop nerezidential.

Dacã desfãsurati activitate economicã în garaje, atunci trebuie sã declarati la primãrie!

Sunt si unele particularitãti, de care contribuabilii vasluieni trebuie sã tinã seama, atunci când vor merge la primãrie. Clãdirile în care nu se desfãsoarã nicio activitate sunt considerate rezidentiale sau nerezidentiale, în functie de destinatia care reiese din autorizatia de construire. În acelasi timp, spune directorul Bot, „clãdirile – anexã sunt clãdiri care servesc ca dependinte ale clãdirilor rezidentiale, situate în afara clãdirii de locuit, cum sunt: bucãtãriile, cãmãrile, pivnitele, grajdurile, magaziile, depozitele, garajele si altele asemenea. Clãdirile mentionate mai sus nu sunt considerate clãdiri – anexã dacã sunt utilizate pentru desfãsurarea de activitãti economice”. Pentru clãdirile cu destinatie mixtã, impozitul se va calcula prin însumarea impozitului pentru suprafata folositã în scop rezidential cu cel pentru suprafata folositã în scop nerezidential. Dacã cele douã tipuri de suprafete nu pot fi evidentiate distinct, impozitul se datoreazã ca si pentru clãdirile rezidentiale, dacã este înregistrat un domiciliu fiscal si nu se desfãsoarã nicio activitate economicã, sau cele nerezidentiale, dacã este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfãsoarã activitate economicã, iar cheltuielile cu utilitãtile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfãsoarã activitatea economicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.