spot_img
spot_imgspot_img
22.9 C
Vaslui
19-mai-2024

Primarii vasluieni, cu sufletul la gurã: alegeri în douã tururi de scrutin?

- Advertisement -
PÃRERE... „Dacã vom reveni la alegerea primarului în douã tururi, vom avea o sansã realã de a scãpa tara de baroni din toate partidele,", sunt de pãrere unii politicieni.

ASTEPTÃRI… Mai sunt câteva luni pânã la alegerile locale si nu se stie ce se va întâmpla cu procesul legislativ, dacã alegerile se vor derula într-un singur tur, cum a fost în ultimii ani, sau în douã tururi de scrutin, Premierul Ludovic Orban spune cã nu exclude un posibil proiect de lege asupra cãruia Guvernul sã îsi asume rãspunderea privind revenirea la alegerea primarilor în douã tururi. „Nu exclud nimic”, a spus Ludovic Orban luni, la Parlament, întrebat la finalul BEX al PNL dacã Executivul ar lua în calcul asumarea rãspunderii pe un astfel de proiect de lege. Într-o discutie purtatã la finalul lunii decembrie, Kelemen Hunor i-a transmis premierului Ludovic Orban cã UDMR sustine alegerile anticipate, cu o conditie: Guvernul sã nu modifice sistemul electoral pentru alegerile locale, asadar primarii sã fie alesi în continuare într-un singur tur de scrutin.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea recent cã PSD va depune o motiune de cenzurã în urmãtoarea sesiune parlamentarã împotriva Guvernului PNL. Anterior, liderul interimar al social-democratilor spunea cã, în cazul în care Executivul îsi va asuma rãspunderea pe alegerea primarilor în douã tururi, atunci PSD va avea motiune de cenzurã în Legislativ. Pe 18 decembrie, Raluca Turcan a spus cã PSD nu îsi schimbã nãravurile si continuã sã deturneze rolul Parlamentului si tergiverseazã adoptarea unor proiecte importante. Vicepremierul preciza atunci cã PNL ar putea fi pus în situatia sã îsi angajeze rãspunderea pe alegerea primarilor în douã tururi. Care este miza alegerilor în douã tururi si cum ar arãta harta administrativã a judetului Vaslui, în aceste conditii? Acum, PSD are mai mult de 60 de primari si controleazã douã din trei municipii, cele douã orase si majoritatea comunelor. În cazul alegerilor dintr-un singur tur, în multe comune primarii actuali rãmân pe functie, pentru cã regula este ca acela care ia cele mai multe voturi sã fie ales primar. Ori, alegerile în douã tururi defavorizeazã pe primarii în exercitiu. La acest moment, PNL are si el multi primari în functiune, în tarã, chiar dacã la Vaslui sunt doar ceva mai mult de 15. Acestia ar face presiuni pentru rãmânerea la un singur tur de scrutin. Dacã se decide scrutin în douã tururi, PSD depune motiune de cenzurã. Ludovic Orban, se spune, s-ar fi înteles cu Marcel Ciolacu sã-l lase sã guverneze în schimbul promisiunii cã se va rãmâne la un singur tur. Motiunea de cenzurã înseamnã automat anticipate, lucru pe care PSD nu îl doreste acum. PNL fuge si el de anticipate, desi în public sustine contrariul.

Cine pierde si cine câstigã, în douã tururi? Aceasta e întrebarea…

Concluzia? Niciun primar nu-si poate face calculele politice, în acest moment, pânã nu se lãmurescã situatiile la Bucuresti. Abia dupã luna ianuarie, cel mai probabil, vom sti ce proces electoral ne asteaptã si care sunt bãtãliile politice din judetul Vaslui. „Dacã vom reveni la alegerea primarului în douã tururi, vom avea o sansã realã de a scãpa tara de baroni din toate partidele, pentru cã la ora actualã administratia publicã localã este paralizatã de oameni care au cîstigat primãrii, consilii judetene, cu 7%, 8%, 13%. Este inadmisibil ca oameni, care se bucurã de o sustinere destul de îngustã din partea unei pãrti a societãtii destul de implicatã în procesul electoral, sã decidã cine guverneazã în România. Eu cred cã, dacã vom reveni la alegerea primarilor în douã tururi, la alegerile locale PSD mai rãmâne cu patru presedinti de consiliu judetean din 29. Cred cã, cu un asemenea rezultat, este mult mai confortabil sã intri în alegerile parlamentare”, spune Eugen Tomac, presedintele PMP.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.