spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Vasluian în mijlocul iadului din Sicilia: „toate localitãtile sunt pãzite de politie, armatã sau carabinieri!”

- Advertisement -

COD ROSU… În Italia, în ciuda faptului cã zeci de mii de români s-au întors acasã – unii, au mintit autoritãtile, spunând cã au venit din tãri care nu sunt atât de afectate de coronavirus si nu recunosc faptul cã vin din Italia! – sunt peste 1 milion de români, care stau si suferã în aceste zile, alãturi de cetãtenii italieni. Toate cãlãtoriile în sau dinspre Italia, conform deciziilor luate în ultimele zile de cãtre Guvernul italian, sunt interzise, cu exceptia deplasãrilor foarte importante de muncã si a urgentelor. Totodatã, sunt interzise toate evenimentele publice pânã pe 3 aprilie. Toate cinematografele, sãlile de fitness, discotecile, barurile sunt închise. Nuntile si înmormântãrile nu vor putea avea loc. Elevii si studentii nu pot merge la scoli si universitãti. „La noi, în Sicilia, era liniste, pânã acum câteva zile. Dar, când au vãzut cã e jale în nord, toatã lumea a nãvãlit în Sud, în Sicilia, cam cum se întâmplã în aceste zile în România. Am început sã auzim de oameni bolnavi prin toatã Sicilia, se aude cã au si murit oameni. Orasul în care locuiesc eu acum, este pustiu, desi are cam 30.000 de locuitori, nimeni nu mai iese din case. Nu ies oamenii nici din oras, toate localitãtile sunt pãzite de politie, armatã, carabinieri sau Guardia di Finanza. Singurele locuri în care poti merge acum sunt farmaciile si magazinele alimentare, desi sunt foarte slab alimentate, dar poti gãsi alimente, cât de cât”, spune Cristian, un bãrbat de 50 de ani, din Sicilia.

„Vor fi închise toate magazinele, cu exceptia celor cu bunuri necesare, precum farmaciile si cele alimentare. Este permisã în continuare livrarea la domiciliu. Productia industrialã va continua, dar cu mãsuri de sigurantã. Va fi garantat transportul public”, a anuntat premierul Giuseppe Conte, în cursul zilei de miercuri. „Efectul efortului va fi vizibil în 14 zile”, a precizat el. Premierul italian a recomandat: „Sã rãmânem la distantã astãzi pentru a ne putea îmbrãtisa mâine”. Ce înseamnã mesajul premierului italian si ce se întâmplã, cu adevãrat, în orasele din Italia? Cristian, un vasluian care stã de 12 ani în Italia, locuieste într-un oras cu peste 30.000 de locuitori, din zona Siciliei, în apropiere de Palermo. Spune cã, de joi dimineatã, dupã anuntul premierului, bate vântul pe strãzile din oras. „Ne-am fãcut provizii pentru mult timp, am simtit cã se va ajunge aici. Ziua, bate vântul pe strãzile din orasul meu, Partinico. Unii, mai curajosi, mai ies pe strãzi, însã toatã lumea trebuie sã aibã asupra sa un bilet, în care scrie ora de la care a plecat de acasã si încotro se îndreaptã. Nu ai voie decât sã mergi la farmacii sau la magazinele alimentare. Eu lucrez la Borgetto, un oras la 4 km de Partinico. La fiecare intrare sau iesire din oras, sunt politisti, militari, carabinieri. Dacã nu ai un bilet asupra ta, în care sã demonstrezi cã mergi la serviciu, risti sã fii arestat si amendat. Eu lucrez la un depozit în care se vând tot felul de produse. De douã zile, dupã ce guvernul a decis sã închidã toate magazinele, nu mai vând nimic. Într-o zi întreagã, au venit doar doi clienti, care au cumpãrat douã cutii cu mãnusi de protectie”, explicã vasluianul.

„Auzim cã mor oameni, în orasele din jur”

„La noi, în Sicilia, totul a fost linistit, pânã acum câteva zile. De când s-a decis cã sunt zone rosii, în nord, toatã lumea de acolo s-a nãpustit în sud, spre Sicilia, unde viata era relativ calmã. Auzim cã sunt cazuri noi, ba chiar auzim si de morti prin orasele din jur. Lumea este speriatã tare, nimeni nu mai iese din case. Pe strãzi, patruleazã patrule auto, trebuie sã ai asupra ta bilete în care sã precizezi ora la care ai plecat de acasã si sã prezinti stampilã de la farmacie sau magazinele alimentare. Totul este închis, lumea stã în case, oamenii sunt speriati, dar stau în case. Din când în când, mai ies din case si ies în curtile caselor, însã nu merg la nicio persoanã din vecinãtate, stiu cã nu este permis sub nicio formã. Bate vântul pe strãzi, ziua mai vedem câte un biciclist sau un cetãtean care pleacã sã cumpere ceva, totul este închis în oras. S-au închis baruri, restaurante, hoteluri, frizerii, totul, totul. Este greu, tuturor ne este greu cu aceste mãsuri, însã acceptãm sã stãm în case, pentru a opri acest coronavirus. Acum (vineri seara, n.r.), bate vântul prin oras. Nimeni, absolut nimeni nu iese pe drum. Mã doare sã vãd ce se petrece în România. Cum sã plece acasã, sã-si infecteze rudele sau prietenii? De ce nu au rãmas aici? Este o minciunã, cum cã nu au asigurare medicalã si nu vor fi tratati în caz de coronavirus, de aceea au fugit în România. Statul italian a anuntat deja cã toti cei bolnavi de coronavirus vor fi tratati fãrã sã se perceapã vreun euro. De ce au fugit acasã? Ca sã-i infecteze pe ceilalti?”, se întreabã Cristian.

Bineînteles, toatã lumea se întreabã ce se petrece acum în Italia, dacã mai sunt produse alimentare în magazine, probabil de aceea au apãrut si cazuri în care rafturile magazinelor din România s-au golit. „Este adevãrat, am anticipat cu totii cã vom ajunge la aceastã crizã în Italia. Dar, iatã cum stau lucrurile: supermarketurile au fost devalizate de produse alimentare, însã sunt aprovizionate, desi nu la fel de bine ca înainte. Dacã nu ai altceva de mâncare, mergi la supermarket, cu biletul la tine, spui cã vrei sã-ti procuri ceva alimente. Te asezi la rând, intrã câte 5 persoane pe rând, dupã care intri si cauti ce anume doresti. Este adevãrat, s-au mai golit magazinele, însã sunt alimentate si gãsesti cam ce doresti, fie cã vrei paste, brânzã, carne sau peste. Nu poti merge pe stradã fãrã mascã si mãnusi! Interzis, iar o mascã te costã cam 5 euro. Nu ai voie sã dai noroc cu nimeni, faci un semn de salut cam de la 1 metru distantã. Stiti care era obiceiul italienilor? Oriunde se întâlneau, se pupau de mama focului. Acum, gata, nimeni nu se mai apropie de cel din fata lui. Sper sã învãtati în tarã din ceea ce pãtim noi, acum, în Italia”, a mai explicat vasluianul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.