spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Coronavirusul închide comunele, orasele si municipiile, sute de mii de familii vasluiene stau în case! (FOTO)

- Advertisement -

NU E GLUMÃ, STATI ÎN CASE!… Intratã în vigoare de ieri, de la ora 12.00, Ordonanta militarã nr.3 si-a fãcut efectul, astfel cã majoritatea vasluienilor au rãmas în casã. Cum era de asteptat, exceptii au fost, mai ales în mediul urban, acolo unde majoritatea celor gãsiti pe stradã, dupã intrarea în vigoare a Ordonantei militare, erau chiar persoanele trecute de 65 de ani, cele care au cele mai mari restrictii de circulatie. De asemenea, patrulele de politie si jandarmi si-au fãcut simtitã prezenta în stradã. Fiecare iesire din oras, dar si în comunele vasluiene, politistii si jandarmii verificã modul în care vasluienii au înteles sã respecte prevederile noii Ordonante militare. Astfel, ieri, dupã ora 15.00, municipiul Vaslui, dar si comunele din jur, aveau un aer de pãrãsire, cu strãzile sau drumurile comunale si sãtesti aproape pustii.

La scurt timp dupã intrarea în vigoare a Ordonantei militare nr. 3, ieri, la prânz, strãzile din municipiul Vaslui s-au golit de oameni. Din pãcate, cei care nu au înteles importanta respectãrii actului normativ s-au dovedit si de data aceasta persoanele de peste 65 de ani, cei care au, de fapt, cele mai mari restrictii de circulatie. Motivul ar fi faptul cã, asa cum a reiesit din statistice nationale si internationale, sunt persoanele cele mai expuse la îmbolnãvire. „Este greu de înteles de ce aceastã categorie de persoane care s-a dovedit cea mai expusã la îmbolnãvire, nu a înteles importanta respectãrii obligatiilor de a sta în casã. Sunt mãsuri impuse tocmai pentru a ne proteja pe toti dar unii nu par sã înteleagã acest lucru si iau totul ca pe o glumã”, spune un vasluian nemultumit. În timp ce unii vasluieni se plimbau, ieri, prin oras de parcã nimic nu se întâmpla, patrulele de politisti si jandarmi au iesit sã-si facã datoria. Astfel, la toate iesirile din municipiul Vaslui, astfel de patrule verificau pe cei aflati în trafic. De asemenea, patrule asemãnãtoare puteau fi observate si în comunele vasluiene. Ca exemplu, în comuna Stefan cel Mare, în dreptul postului de politie, o patrulã a oamenilor legii opreau fiecare autovehicul ce se deplasa spre Negresti. Cei aflati la volan erau obligati sã prezinte acele documente care le permiteau circulatia, în caz contrar, riscând amenzi deloc de neglijat.

Mai multi indivizi au fugit din carantinã si au fost prinsi de politisti si jandarmi

Pentru cã toatã lumea este interesatã de situatia din judet, situatia actualizatã a judetului Vaslui, conform raportãrii DSP, ieri dupã-amiazã, arãta cã sunt 62 de persoane în carantinã, la nivel judetean, în timp ce numãrul persoanelor izolate la domiciliu a ajuns la 2.174. Numai în ultimele 24 de ore, un numãr de 48 de persoane au iesit din izolare, de la domiciliu. „Structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din judetul Vaslui au continuat activitãtile pentru asigurarea respectãrii normelor legale impuse în contextul stãrii de urgentã, actionând integrat în echipaje mixte. La nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, în ultimele 24 de ore au fost aplicate 4 sanctiuni contraventionale, în valoare de 20.000 lei, pentru nerespectarea mãsurii carantinãrii, si 2 sanctiuni, în valoare de 1.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor prevãzute de Ordonanta Militarã nr. 2/21.03.2020, adicã persoane prinse cã iesiserã din casã în timpul noptii, fãrã a avea o urgentã. La rândul sãu, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Vaslui, de la debutul epidemiei si pânã în data de 25 martie, ora 13.00, a executat 82 de misiuni, a folosit 566 efective, fiind constatate 6 contraventii, dintre care 2 pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei Militare nr. 2 / 21.03. 2020, fapt pentru care au fost aplicate sanctiuni în valoare de 3.700 lei”, anuntã Cancelaria Institutiei Prefectului judetul Vaslui. Din pãcate, date fiind deciziile luate la nivel central, nu se mai face public numãrul persoanelor bolnave de coronavirus la nivelul judetului Vaslui.

Existã o razã de sperantã pentru sutele de pacienti din România, infectati cu coronavirus

China a demarat fazele initiale de testare ale unui nou vaccin în epidemia de coronavirus. Conform Chinanewsasia, citatã de Libertatea.ro, trei dozaje diferite vor fi testate pe 108 participanti cu vârsta cuprinsã între 18 si 60 de ani din orasul Wuhan. Vaccinul a început sã fie administrat participantilor, dar testarea va dura „pânã la sfârsitul anului”. Proiectul a fost anuntat acum câteva zile, cu „aproape 19 ore dupã ce SUA” a demarat un proiect similar, conform Globaltimes. Publicatia adaugã cã „cele mai mari douã economii sunt cot-la-cot în cursa pentru a salva criza de sãnãtate publicã”. Globaltimes este un subsidiar al publicatiei People’s Daily, ziarul de stat chinez. Proiectul la care face referire publicatia apartine companiei biotech Moderna Therapeutics din Cambridge, SUA. Acest potential vaccin contra COVID-19 a fost trimis spre aprobare Institutului National de Sãnãtate (NIH) din SUA. Faza de testare umanã va începe în aprilie. Prioritatea: dezvoltarea unui vaccin. China lucreazã la un vaccin contra virusului folosind „cinci cãi tehnice”, a explicat Wang Junzhi de la Academia Chinezã de Inginerie, într-o conferintã de presã marti. „China a dat prioritate maximã dezvoltãrii unui vaccin încã de la izbucnirea epidemiei, si a accelerat aceastã procedurã în conformitate cu legea si urmãrind siguranta si eficienta”, adaugã Globaltimes. Armata Chinezã, un „lider în cercetarea si dezvoltarea de vaccinuri” în tarã, conduce proiectul alãturi de compania biotech CanSino Biologics Inc. din Tianjin. Între timp, NIH testeazã si medicamentul antiviral remdesivir contra SARS-CoV-2 la centrul medical al Universitãtii din Nebraska. Printre voluntari se numãrã si un pasager de pe nava de croazierã Diamond Princess. Un medicament cu potential împotriva coronavirusului Remdesivir a fost initial produs si testat contra epidemiei de Ebola din 2013-2016, dar „fãrã efecte”, conform Science. Totusi, Remdesivir s-a dovedit eficient în fata a „multiple tipuri de coronavirusuri” în culturi de celule si SARS la soareci de laborator. Tratamentul a fost administrat intravenos primului pacient diagnosticat cu COVID-19 din SUA în a saptea zi de la declansarea simptomelor, conform unui raport din New England Journal of Medicine, iar starea acestuia s-a îmbunãtãtit pânã ziua urmãtoare. O pacientã din California a fost de asemenea tratatã cu remdesivir si medicii din China au semnalat eficacitatea tratamentului, iar Bruce Aylward, director adjunct al Organizatiei Mondiale a Sãnãtãtii, a spus acum o lunã cã este „singurul medicament despre care credem în acest moment cã ar putea fi eficient” contra virusului.

În comuna Solesti, primarul Mona Bujor pune la dispozitia tuturor cetãtenilor formulare pentru deplasare


În aceste zile grele pentru toti vasluienii, au apãrut si gesturi de solidaritate, care au impresionat comunitãti întregi. La Solesti, localnicii gãsesc formularele stabilite de autoritãti la magazinele alimentare, în vederea deplasãrii pentru problemele zilnice. „Stimati cetãteni. Am pus la dispozitia dumneavoastrã, prin intermediul tuturor magazinelor din localitãtilor de domiciliul, formularele necesare deplasãrii pentru procurarea hranei si a medicamentelor. Magazinele alimentare vor avea stocurile necesare pentru consum. Am rugat comerciantii sã nu ridice preturile nejustificat. În aceste momente dificile trebuie sã dãm dovadã de maximã seriozitate precum si respectarea tuturor regulilor impuse de autoritãti centrale si locale. Beneficiarii legii 416 nu se vor mai deplasa la AJOFM Vaslui, vor rãmâne la domiciliu. În perioada stãrii de urgentã, se va mentine valabilitatea tuturor actelor de identitate.

Arterele intens circulate se vor dezinfecta în fiecare zi”, a anuntat primarul comunei Solesti, Mona Bujor.

La Gârceni, primarul Sorin Scutelnicu cere, cu disperare, ajutorul localnicilor

„Bunã seara, dragi locuitori ai comunei Gârceni! Tinând cont de situatia actualã din tara noastrã si din lume, legatã de Coronavirus, fac urmãtoarele precizãri: Avem în izolare la domiciliu un numãr de 11 persoane care au înteles importanta izolãrii si sper sã respecte legea în continuare. Avem 5 persoane iesite din izolare si cãrora le multumesc pentru respectul arãtat fatã de consãteni si de lege. Am finalizat listele cu toate persoanele de peste 65 de ani care nu detin rude apropiate, urmând ca mâine (miercuri, 24 martie, n.r.) sã stabilim pe sate si pe zone cine se va ocupa de aceste persoane. Vã rog sã dãm dovadã de bunãvointã, solidaritate, omenie si sã-i ajutãm împreunã! Respectati cu totii mãsurile dispuse de autoritãti! Încercati sã limitati cãt mai mult iesirile, copiii sã rãmânã în curte fãrã sã se adune în grupuri! Declaratie pe proprie rãspundere pentru iesiri aveti la magazinele din fiecare sat. Pentru orice problemã apãrutã, nu ezitati sã ne contactati (primar, viceprimar, angajati ai primãriei, consilieri locali). Vã rog, stati în casã! Cu încredere cã îmi veti urma sfaturile si cu mult respect, Primar Sorin Scutelnicu”, este mesajul edilului din comuna Gârceni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.