spot_imgspot_img
19.2 C
Vaslui
04-mai-2024

Actiune ineditã a unui grup de vasluieni patrioti, la 207 ani de la rãpirea Basarabiei

- Advertisement -

EVENIMENT… Actiune specialã a unor vasluieni patrioti, zilele trecute, când s-au împlinit 207 ani de la rãpirea Basarabiei si anexarea ei la Imperiul Rus. Astfel, pe 16 mai, reprezentantii Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni (LCpURP) – Filiala Vaslui si cei ai Asociatiei Veteranilor Rãzboi (AVR) din 1992 Tiras-Tighina au desfãsurat o activitate deosebitã în Republica Moldova. Acestia au participat la slujba de pomenire pentru eroii neamului românesc de la Mãnãstirea „Durlesti”, au depus de coroane din flori la statuia lui Stefan cel Mare si Sfânt din centrul municipiului Chisinãu, la monumentul ostasilor români cazuti pentru eliberarea Basarabiei din Cimitirul Armenesc, dar si la mai multe busturi ale unor poeti români. Cu acest prilej, recitatorul Dan Ailincãi a interpretat mai multe poezii patriotice, iar reprezentantii LCpURP au donat mai multe cãrti si ziare.

Delegatia LCpURP filiala jud. Vaslui a fost compusã din profesorii de istorie nationalã Constantin Clit si Stefan Plugaru, recitatorul Dan Alincãi, prof. Mâcnea Ioan si col. (rz) Mihai Stefan Fosca, presedintele LCpURP fil. jud. Vaslui. Din partea AVR Tiras-Tighina a participat o delegatie condusã de col.(rz) Anatol Caraman, decorat cu cea mai înaltã decoratie a R. Moldova – „Stefan cel Mare”, comandantul zonei de apãrare platou Cãuseni. „Activitatea a început cu vizita la Mãnãstirea „Durlesti”, unde staretul acesteia, pãrintele Andrei Caramalãu, a sãvârsit o slujbã de pomenire pentru eroii neamului românesc, cãzuti la datorie pentru apãrarea triadei fundamentale a dãinuirii noastre: tara, mama si credinta. În continuare, cele douã delegatii s-au deplasat la statuia Atletului Crestinãtãtii Stefan cel Mare si Sfânt, din centrul mun. Chisinãu, unde delegatiile întrunite au depus o frumoasã coroanã din flori cu pamblica tricolorã. Aici, pãrintele Andrei Caramalãu a sãvârsit o slujbã de pomenire, amintind de faptele eroice ale leului Moldovei. Dan Alincãi a recitat un fragment din poemul eroic „Dumbrava Rosie” de V. Alecsandri. Apoi, cele douã delegatii s-au deplasat prin parcul central din mun. Chisinãu, pe Aleea Celebritãtile, unde s-a depus o coroanã cu pamblicã tricolorã la bustul celui dintâi dintre români, luceafãrul poeziei românesti, patriarh al limbii române si cel dintâi doctrinar al natiei române, cel ce a realizat primul proiect etno-politico-statal, gândit de români si pentru români la sfârsitul sec. XIX-lea: M. Eminescu. Cu aceastã ocazie, ne-am împrietenit si cu o familie de evrei, doamna din R. Moldova, el din Israel, membru al fortelor speciale ale armatei israeliene. Recitatorul Dan Ailincãi a recitat poezia „Oda în metru Antic” de M. Eminescu. S-au depus buchete de flori si la busturile poetilor Grigore Vieru, Puskin, Adrian Pãunescu, Octavian Goga, Lucian Blaga. Urmãtorul „popas” a fost la Cimitirul Armenesc, unde s-a depus o coroanã de flori cu pamblica tricolorã la monumentul ostasilor români cazuti pentru eliberarea Basarabiei, la mormintele lui Grigore Vieru si Ion si Doina Aldea Teodorovici. Recitatorul Dan Ailincãu a recitat poezia „Blestem” de N. Labis. De la Cimitirul Armenesc ne-am deplasat la Muzeul Militar, aflat în incinta Cercului Militar. Participantii au rãmas profund impresionati de dramatismul prin care a trecut neamul românesc dintre Prut si Nistru (torturi, deportãi, înfometãri, executii individuale si în masã etc.)”, a povestit col. (rz) Mihai Stefan Fosca.

Reprezentantii LCpURP- filiala Vaslui au donat cãrti si ziare

„Cu aceastã ocazie, am donat , din partea LCpURP un numãr de 12 cãrti, 15 ziare (Eroii Neamului si Centenar 1918-2018) cu pamblica tricolorã, domnului col. Ciobanu, seful Muzeului Militar. Multumim în acelasi timp domnului Munteanu, muzeograf cu o adevaratã inimã de român, care ne-a fãcut sã întelegem complexitatea si „rafinamentul” cu care au fost torturati si exterminati românii, concomitent cu aducerea în Moldova a alogenilor. LCpURP a înmânat domnului cãrti si ziare. De la Muzeul Militar, ambele delegatii s-au deplasat cãtre localitatea Cãuseni din centrul platoului cu acelasi nume, unde s-au dus lupte crâncene, între fortele pro ruse ale conducerii de la Tiraspol, sprijinite financiar, cu resurse umane, cu armament si tehnicã de cãtre Imperiul de Rãsãrit (Rusia) si fortele Ministerului de Interne din acest raion, conduse de col(rz) Anatol Caraman, lupte de un dramatism legendar, unde au cãzut la datorie un numãr de 54 eroi, iar 21 au fost grav rãniti. La cele douã monumente ridicate în amintirea eroilor luptãtori si a celor ce si-au dat viata pentru apãrarea pãmântului sfânt al Moldovei lui Stefan cel Mare si Sfânt, LCpURP a depus coroane de flori cu pamblicã tricolorã, iar recitatorul Dan Ailincãi a recitat poezia „La arme” de M. Eminescu. Precizez cã la toate locurile încãrcate de istorie, unde am desfãsurat activitãti, pãrintele staret Andrei Caramalãu a sãvârsit slujbe de pomenire a tuturor eroilor neamului românesc, cãzuti la datorie pentru apãrarea pãmântului sfânt al patrie. Din motive independente de vointa domniei sale (probleme de sãnãtate), dl. prof. Dan Ravaru, o mare inimã de român, seful sectiei Caravana Constiintei Nationale a LCpURP nu a putut participa la aceastã frumoasã si instructivã activitate, în schimb a donat multe cãrti spre a fi distribuite participantilor”, a mai povestit col. (rz) Mihai Stefan Fosca.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.