spot_img
spot_imgspot_img
12.3 C
Vaslui
19-mai-2024

Agricultura vasluianã, revigoratã de ploi si de programele guvernamentale!

- Advertisement -

STATISTICÃ… Anul agricol 2018-2019 a început destul de greu, în contextul în care la declansarea campaniei de semãnat a culturilor de toamnã, deficitul de apã din sol era foarte accentuat la nivelul judetului Vaslui. Cu toate acestea, ploile din aceastã varã reusesc, în cea mai mare parte, revigorarea agriculturii vasluiene, mai ales la culturile de toamnã. De asemenea, programele guvernamentale reusesc, la rândul lor, salvarea legumiculturii vasluiene prin ajutoarele oferite producãtorilor de tomate. Suprafata totalã însãmântatã în toamnã a fost de 87.646 ha, respectiv 30% din suprafata arabilã de 292.300 ha, din care grâu 61.521, rapitã 18.956, orz 4.765, orzoaicã 487 ha. Dupã semãnat, gradul de rãsãrire al culturilor la intrarea în iarnã a fost destul de scãzut, astfel cã procentul de rãsãrire a fost 48% la rapitã, 53% la grâu, 69% la orz si 58% la orzoaicã. Prin urmare, cea mai mare parte a culturilor agricole au rãsãrit in lunile de primavara ale acestui an. Ulterior, lunile mai si iunie au fost bogate în precipitatii refãcându-se rezervã de apã în sol si asigurând astfel conditii optime de crestere si dezvoltare a culturilor din judet. Ȋn baza informatiilor transmise de fermierii vasluieni, campania de recoltare a culturilor de toamnã, care a debutat în data de 24 iunie si s-a finalizat în jurul datei de 15 august 2019, reliefeazã faptul cã rezultatele obtinute de fermieri, per ansamblu, sunt mai mari fatã de anul precedent datoritã conditiilor meteorologice favorabile în sensul cã, în ultimele trei luni din perioada de vegetatie, precipitatiile înregistrate în judetul nostru au fost peste media multianualã, determinând în acest fel conditii optime de crestere si dezvoltare a culturilor.

De remarcat faptul cã rezultatele obtinute în agricultura vasluianã se datoreazã, în primul rând, fermierilor ca urmare a investitiilor pe care acestia le fac, în continuu, în fermele proprii atât prin achizitia de tehnicã agricolã performantã, utilizarea semintelor cu valoare geneticã ridicatã, folosirea îngrãsãmintelor chimice dar si prin respectarea verigilor tehnologice. Nu în ultimul rând, un factor foarte important care necesitã sã fie precizat este cel al acordãrii avansului la subventiile în agriculturã, începând cu data de 16 octombrie 2018. Acordarea acestor subventii, în avans si de-a lungul perioadei de vegetatie, asigurã producãtorilor resursele financiare necesare pentru plata furnizorilor de combustibil, îngrãsãminte chimice, seminte, etc., fãrã a fi nevoiti sã contracteze credite pentru capitalul de lucru. Tinând cont de faptul cã procesul de productie în agriculturã are loc în câmp, culturile si plantatiile sunt supuse riscurilor atmosferice astfel cã, în acest an agricol, suprafata totalã afectatã a fost de 6.371 ha, din care 3.525 ha au fost afectate de inundatii, bãltiri, exces de umiditate, 2.761 ha de grindinã si 85 ha de înghetul târziu de primãvarã. Începând cu anul 2019, producãtorii agricoli sunt sustinuti financiar de cãtre M.A.D.R, prin intermediul A.F.I.R, în sensul cã li se restituie pânã la 75% din prima de asigurare a culturilor agricole, un element foarte important pentru gestionarea riscurilor la nivelul fermelor agricole.

Campania de recoltare a culturilor de primãvarã

La nivelul judetului Vaslui, suprafata ocupatã cu aceste culturi de primãvarã este de 160.311 ha, din care porumb 96.047 ha, floarea soarelui 56.146 ha, sorg 310 ha, soia 1.108 ha, tutun 6 ha, sfeclã de zahãr 254 ha, cartofi 1.392 ha, legume 5.048 ha si restul, alte culturi. Pânã în prezent, suprafata recoltatã este de 2.554 ha, respectiv 5% din suprafata în culturã. Ȋn ceea ce priveste campania de însãmântãri pentru culturile de toamnã, potrivit informatiilor colectate de la fermieri, suprafata estimatã a se însãmânta este de 88.950 ha, din care 62.380 ha grâu, 18.464 ha rapitã, 5.071 ha orz, 1.900 ha plante de nutret, legume 467 ha, 344 ha triticale si 324 ha orzoaicã de toamnã. Pânã la aceastã datã, suprafata totalã semãnatã este de 9.801 ha din care 9.782 ha cu rapitã si 19 ha cu plante de nutret. Din nefericire se repetã aceeasi situatie ca în aceeasi perioadã a anului trecut în sensul cã deficitul de apã este destul de mare, motiv pentru care ritmul de însãmântare a rapitei este destul de lent si existã premisele ca unii producãtori sã-si diminueze suprafetele estimate a fi semãnate sau chiar sã renunte la aceastã specie în structura culturilor stabilite.

Programul de sustinere a produsului tomate pentru anul 2019

În conformitate cu prevederile HG 107/2019 privind Ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a produsului tomate în spatii protejate în anul 2019, împreunã cu modificãrile si completãrile ulterioare, la Directia pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui au fost înregistrate 109 cereri de înscriere în Programul guvernamental, reprezentând persoane fizice care detin atestat de producãtor, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale si familiale si societãti comerciale. Pentru prima perioadã de valorificare (Ciclul I), respectiv 1 ianuarie – 15 iunie 2019 inclusiv, 62 de legumicultori au îndeplinit conditiile de eligibilitate mentionate în actul normativ si au beneficiat de încasarea ajutorului de minimis in valoare de 13.991,40 lei/an. Suma totalã viratã de cãtre D.A.J Vaslui în conturile bancare ale legumicultorilor a fost de 867.466,80 lei. Pânã la aceastã datã, cei 62 de producãtori de tomate au comercializat în pietele vasluiene si cele limitrofe, o cantitate de 520.347 kg de tomate din care, în sistem en detail – vânzare directã cantitatea de 178.411 kg iar în sistem en gross 341.936 kg tomate. Mentionam faptul cã 47 de producãtori agricoli din numãrul total de cereri de înscriere si-au exprimat optiunea valorificãrii cantitãtii minime de 2.000 kg tomate (2kg/mp) în cea de-a doua perioadã (ciclul II), respectiv 1 noiembrie – 20 decembrie 2019 inclusiv. Programul guvernamental de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate se aflã în al treilea an de implementare si are scopul de a asigura necesarul de consum intern de tomate din productia autohtonã începând cu luna noiembrie si pânã în luna mai inclusiv.

Programul de sustinere a crescãtorilor de ovine pentru comercializarea lânii

Conform prevederilor din Hotãrârea nr. 57 pentru modificarea si completarea Hotãrârii Guvernului României nr. 500 / 2017 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescãtorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, perioada de înscriere a crescãtorilor de animale în Registrul unic pentru accesarea programului pentru anul 2019 s-a încheiat în data de 28 martie 2019. În acest sens, Directia pentru Agriculturǎ Judeteanǎ Vaslui a primit si înregistrat în Registrul unic pentru accesarea Programului de sustinere a crescãtorilor de ovine pentru comercializarea lânii, un numãr total de 125 de cereri a crescãtorilor de ovine locali, respectiv 110 persoane fizice care detin atestat de producãtor, o persoana fizicã autorizatã, 13 întreprinderi individuale si o statiune de cercetare, din care un numãr de 20 au depus documente justificative de valorificare a lânii cãtre un centru de colectare sau un intermediar agreat – în baza unui contract comercial, însumând astfel o cantitate totalã de 37.660 kg lânã astfel: 1.250 kg din rasa tigaie, 28.871 kg din rasa Merinos si 7.539 kg lânã din alte rase. Subliniem faptul cã, în vederea obtinerii ajutorului de minimis pentru lâna valorificatã, reprezentantii Directiei pentru Agriculturǎ Judeteanǎ Vaslui desfǎsoarã o serie de actiuni de informare referitoare la obligatia valorificãrii lânii pâna la data de 30 septembrie 2019 iar depunerea documentelor justificative sã se realizeze pânã la data de 1 noiembrie 2019 inclusiv. De asemenea, precizãm faptul cã în baza prevederilor Hotãrârii Guvernului nr. 523 / 2019 pentru modificarea si completarea H.G. nr. 500 / 2017 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescãtorilor de ovine pentru comercializarea lânii”, valoarea sprijinului financiar acordat în anul curent este de 2 lei/kg pentru lâna comercializatã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.