spot_img
spot_imgspot_img
22.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Bârlãdenii care au dus faima orasului peste tot în lume: artisti plastici, poeti, regizori, specialisti în cercetarea adâncurilor!

- Advertisement -

Lucian Vasiliu

CINSTE LOR, BÂRLÃDENILOR!… Municipiul Bârlad a fost, dintotdeauna, un oras care a dat României nume mari din literaturã, arte plastice, specialisti în diverse domenii. Asa l-am descoperit pe doctorul în stiinte Gheorghe Istrate, cel care a participat la expeditii de cercetare, unde l-a cunoscut pe Jacques-Yves Cousteau, cel care a dezvãluit lumii întregi, prin filmele sale, mirajul tãrâmului sãlbatic din Delta Dunãrii. Acum, pensionar fiind, trãieste în Germania, dar se gândeste mereu la orasul în care a crescut si s-a format ca om. Regizorul de scenã Doru Marin Iulian este unul dintre bârlãdenii cu care orasul se mândreste si care si-a propus sã promoveze orasul în care s-a nãscut. „Am vãzut Muzeul din Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, sunt extraordinare, unice în tarã, puteti sã promovati aceste valori”, a spus Doru Marin, care, în calitate de organizator si regizor de scenã al Festivalului International „George Enescu” a fãcut multe lucruri importante pentru Bârlad si bârlãdeni. Si, nu în ultimul rând, Mihai Irimia a devenit, anul acesta, primul comisar de citare român din Panelul World Rugby, structurã ce adunã cei mai valorosi experti în anti-joc din lumea rugbysticã.

Poetul si publicistul Lucian Vasiliu, nãscut în Puiesti, judetul Vaslui, a fost bibliotecar la Biblioteca Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” Iasi, ulterior fiind transferat la Muzeul Literaturii Române, din Iasi, unde este director si acum. A initiat fondarea Societãtii culturale „Junimea ’90”, a fost redactor al revistei „Convorbiri literare”, a frecventat Cenaclul „Junimea” din Iasi si Cercul literar studentesc al revistei „Dialog” din Iasi. Publicistic, a debutat în 1973 în revista „Convorbiri literare”, cu un grupaj de versuri, iar editorial, a debutat în 1981 cu volumul de versuri „Moua Monadã”. Lucian Vasiliu a primit mai multe premii, dintre care amintim: Premiul national „Nicolae Labis„ – Suceava (1979), Premiul national „Mihai Eminescu” – Iasi (1983), Premiile Asociatiei Scriitorilor din Iasi pentru volumele „Verile dupã Conachi” si „Mierla de la Casa Pogor” (1990 si 1994), Premiile revistelor Ateneu (Bacãu) si Euphorion (Sibiu), precum si Premiul Filialei Iasi a Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Lucianograme” (1999 si 2000) etc. Pe 15 decembrie va primi Diploma de Cetãtean de Onoare al Municipiului Bârlad.

Lucian Vasiliu, un talent inepuizabil

Vasiliu s-a nãscut pe 8 ianuarie, în comuna Puiesti, în apropiere de Bârlad, a învãtat la Liceul „Mihai Eminescu” din Bârlad, promotia 1972. A urmat apoi Scoala postlicealã de Biblioteconomie din Bucuresti, iar în 1980 a absolvit Facultatea de Filologie din Iasi. Debuteazã în 1973 cu versuri în „Convorbiri Literare”, iar mai târziu este ales director al Complexului muzeistic. Coordoneazã acum Muzeul Literaturii Române din Iasi, Editura „Junimea” (manager din august 2014) si este director-initiator al revistei „Scriptor” (din 15 ianuarie 2015). Are zeci de cãrti de poezie apãrute, ultima chiar în acest an – „Cod numeric personal” (versuri, editura Cartea româneascã, Iasi). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, al P.E.N Romanian Center, recomandat de Ana Blandiana, face parte din conducerea Asociatiei Scriitorilor din Iasi, precum si din Consiliul de conducere al Uniunii Scriitorilor. Are numeroase premii nationale si internationale, a fost nominalizat de trei ori la premiul national „M. Eminescu” (2014, 2015, 2017) si declarat scriitorul lunii februarie 2018 (proiect al Uniunii Scriitorilor).

Profesorul si artistul plastic Dragos Pãtrascu, mândria satului Floresti!

Un alt bârlãdean, cu sufletul rãmas pe aceste meleaguri este Dragos Ioan Pãtrascu, profesor universitar în Iasi. Acesta s-a nãscut într-o familie de învãtãtori, în satul Floresti, comuna Alexandru Vlahutã. A urmat Liceul de Artã din Galati, apoi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, unde în prezent predã la sectia de graficã a Facultãtii de Arte vizuale si Design. Artistul este membru al Uniunii Artistilor Plastici din România încã din 1990, iar din 1996 a devenit membru al Asociatiei Internationale a Artistilor Plastici. Pânã în prezent, a avut 19 expozitii personale, 38 expozitii nationale si de grup, 24 expozitii internationale si a obtinut, în timp, 17 premii importante pentru creatie artisticã si graficã. Acesta mai este autor de ilustratii si coperti de carte la 28 de volume, cãrti pentru copii si reviste. Dragos Pãtrascu este organizatorul vestitului Salon „Erotica”, o expozitie care a ajuns si la Bucuresti.

Expozitii personale si de grup pentru profesorul de arte din Floresti

Artistul plastic Dragos Pãtrascu este nãscut în Floresti, un sat component acum, al comunei Poienesti, dupã ce ani de zile a apartinut comunei Alexandru Vlahutã. Timp de peste 30 de ani a predat la sectia de Graficã a Facultãtii de Arte Vizuale si Design din cadrul Universitãtii de Arte „George Enescu” Iasi. De-a lungul carierei de artist plastic a avut numeroase expozitii personale si de grup, atât în România, cât si în strãinãtate (Viena, Paris, Venetia, Haifa, etc). Personalitatea conf. univ. dr. Dragos Pãtrascu este recunoscutã nu doar la nivel national (cu lucrãri de graficã prezente în colectii de stat la Muzeul de Artã din Iasi, Muzeul «Vasile Pârvan» Bârlad, Institutul Român din Venetia, etc.), ci si pe plan mondial (cu lucrãri în colectii particulare din SUA, Canada, Italia, Franta, Austria, Spania, Finlanda, Germania, Olanda, Belgia, etc.). Meritele sale sunt recunoscute prin numeroase premii si distinctii pe care le-a primit: Ordinul «Meritul Cultural în grad de cavaler», acordat de presedintele României, «Medalia de Aur» si Premiul «Leonardo da Vinci», acordate de EuroInvent si multe altele. Arta sa este catalogatã în curentul Modernism. Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad a gãzduit, în februarie 2015, expozitia „Cãlãtoria” a lui Dragos Pãtrascu, unde peste 150 de bârlãdeni si oficialitãti au asistat, fiind primul vernisaj de anvergurã pe care artistul Dragos Pãtrascu l-a deschis la Bârlad, dupã 30 de ani. De atunci, Dragos Pãtrascu este prezent an de an la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, cu noi expozitii, iar anul acesta, pe 15 decembrie, va primi Diploma de „Cetãtean de Onoare al municipiului Bârlad”.

Lângã Murgeni, dar cu sufletul alãturi de bârlãdeni: istoricul Dumitru Agachi, cel care a studiat viata si activitatea lui Stefan cel Mare!

Autorul unei cãrti de istorie deosebitã, “Urice inedite de la Stefan cel Mare si Petru Rares“, profesorul Dumitru Agachi, nãscut în Rânzesti, comuna Fãlciu, nu a uitat locurile sale natale. Spune cã-si aminteste, cu drag, de acele vremuri. De asemenea, pentru domnia sa, ziua de 1 Decembrie are o însemnãtate aparte, în istoria poporului român si doreste ca românii sã asigure existenta, ca natiune si popor, a României. “Sunt în Iasi din 1958, anul în care am intrat la facultate. Am terminat studiile în 1963 si am rãmas acolo. Pânã în 2001, anul iesirii mele la pensie, am activat la Institutul de Istorie AD Xenopol, al filialei Iasi a Academiei Române. Chiar dacã am plecat de multã vreme din Rânzesti si într-o perioadã în care alta era împãrtirea teritorialã a zonei, nu am uitat de unde am plecat si îmi este dor de locurile natale si de strãmosi”, spune Dumitru Agachi. “Aceastã zi are o însemnãtate aparte în istoria poporului român si, de fiecare datã, mã încearcã un sentiment de mare bucurie si satisfactie cã au trecut o sutã de ani de la Marea Unire, visul tuturor românilor. Acest lucru sper sã ne asigure existenta noastrã ca natiune si popor si sã luãm exemplu de la cei care au înfãptuit Unirea”, spune profesorul Dumitru Agachi.

Dr. Gheorghe Istrate

Dr. Gheorghe Istrate, bârlãdeanul care l-a cunoscut pe Jacques Yves Cousteau

Doctorul Gheorghe Istrate este un bârlãdean care a fãcut carierã în geologie, având o contributie recunoscutã pe plan national si mondial în acest domeniu. Gheorghe Istrate a participat la expeditii de cercetare, acolo unde l-a cunoscut pe celebrul Jacques-Yves Cousteau, cel care a dezvãluit lumii întregi, prin filmele sale, mirajul tãrâmului sãlbatic din Delta Dunãrii. A fost cercetãtor stiintific principal la Universitatea din Karlsruhe-Germania, desfãsurând pânã în 2005 activitate didacticã si de cercetare stiintificã la Mineralogisches Institut. În prezent este pensionar si locuieste în Germania. Doctorul în stiinte Gheorghe Istrate s-a nãscut în Bârlad, pe 28 ianuarie 1940. Este absolvent al Scolii gimnaziale nr. 5 (“Principesa Elena Bibescu”, în prezent) si al Liceului Teoretic “Gheorghe Rosca Codreanu”, în perioada 1953-1956. Între anii 1957-1962, studiazã la Facultatea de Geologie – Geografie din Bucuresti, absolvind facultatea cu media 10. În 1976, devine Doctor în Geologie al Universitãtii Bucuresti. Cunoaste la perfectie româna, engleza, germana, franceza, italiana, spaniola si rusa. În perioada 1969-1981 participã la importante specializãri, stagii stiintifice si Congrese în Rusia, Italia, Antartica, Argentina, Elvetia, Germania si SUA. Împreunã cu sase glaciologi americani, a participat timp de un an la o expeditie vulcanologicã în insula Deception, cu vulcani în activitate. Acolo a avut plãcerea sã-i cunoascã pe membrii grupului “Calypso” ai cãpitanului Jaques Yves Cousteau. Din 1981 s-a angajat ca cercetãtor stiintific principal la Universitatea din Karlsruhe-Germania, desfãsurând pânã în 2005 activitate didacticã si de cercetare stiintificã la Mineralogisches Institut. În prezent este pensionar si locuieste în Germania. A publicat peste 80 de lucrãri stiintifice în revistele din tarã si strãinãtate, contributia sa în mineralogie si geo-chimie, fiind unanim recunoscute în România si în lume. Este membru al mai multor societãti stiintifice de prestigiu din SUA, Germania, Franta si Canada.

Doru Marin

Doru Marin, bârlãdeanul care regizeazã Festivalul International „George Enescu”!

MÂNDRIE… Regizorul de scenã, Doru Marin Iulian, este unul dintre bârlãdenii cu care ne mândrim si care si-a propus sã promoveze orasul în care s-a nãscut. „Am vãzut Muzeul din Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, sunt extraordinare, unice în tarã, puteti sã promovati aceste valori”, a spus Doru Marin, care, în calitate de organizator si regizor de scenã al Festivalului International „George Enescu”, s-a tinut de cuvânt. Pentru prima datã în istoria acestui festival, un oras fãrã Filarmonicã a fost inclus în circuitul Festivalului International „George Enescu”, iar acesta este Bârladul! Pe 5 septembrie a.c., Camerata Regalã si Rebecca Hartner – o violonistã renumitã în lume, au concertat în orasul natal al regizorului Doru Marin! Acesta s-a nãscut la Bârlad, în 1968, în cartierul Munteni, unde si acum pãrintii sãi locuiesc. A studiat la Scoala Generalã nr. 3, din cartier (actualul Liceu Tehnologic „Petru Rares„), iar cursurile liceale le-a absolvit la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu”. În timpul liber a frecventat cursurile de muzicã si picturã la „Casa Pionerului” din Bârlad, fiind laureat ale unor concursuri nationale pentru tineri interpreti si creatori, specifice acelor vremuri, iar în 1980 o picturã semnatã de Doru Marin obtine premiul I la un concurs de picturã din New Delhi-India. A absolvit cursurile Facultãtii de Informaticã/Topografie si a fost angajat la Ministerul Apãrãrii Nationale. Prin 1995, pasiunea pentru artã îl îndreaptã spre Universitatea Nationalã de Muzicã Bucuresti-sectia regie teatru muzical (operã, operetã si musical). A fost o concurentã acerbã pe douã locuri, Doru Marin reusind sã intre. A terminat studiile ca sef de promotie, iar încã din timpul studentiei devine angajat al Filarmonicii „George Enescu” – Ateneul Român, ocupând postul de regizor muzical-regizor de scenã si functia de director de scenã (Stage Manager), iar dupã terminarea facultãtii preia si functia de regizor artistic la unele productii ale Ateneului Român. Participã la organizarea si realizarea a numeroase concerte extraordinare si spectacole de galã ale Filarmonicii „George Enescu” în tarã si strãinãtate, evenimente care au adus alãturi de orchestra simfonicã mari personalitãti ale muzicii ca: Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Jose Careras, Monserrat Caballe etc. Participã ca regizor artistic în tarã la Festivalul International George Enescu, sub înaltul patronaj al Presedintiei României din 1998 pânã în 2017. Bârlãdeanul Doru Marin, regizor artistic în zeci, poate sute de concerte, printre care se numãrã si cele ale lui Albano, Monserrat Caballe, Angela Gheorghiu, cu audiente de aproape un milion de spectatori, a realizat scenografia si regia artisticã ale musicalului “Un american la Paris”, adaptare dupã poemul simfonic al compozitorului George Gershwin, care a avut premiera la The American College of Greece din Atena.

Mihai Irimia

Mihai Irimia, premierã nationalã în rugby: primul comisar de citare român, la nivel european!

De Ziua Nationalã a României, am notat o premierã nationalã în rugby, cu un sportiv care provine tocmai din Bârlad. Mihai Irimia este primul comisar de citare român, la nivel european! O realizare fantasticã pentru acest tânãr bârlãdean, care este etalon pentru cei ce vin din urmã, asa-zisul viitor, un viitor care, cu oameni ca Mihai Irimia, sunã foarte bine! A devenit anul acesta primul comisar de citare român din Panelul World Rugby, structurã ce adunã cei mai valorosi experti în anti-joc din lumea rugbysticã. Bârlãdeanul Mihai Irimia se aflã înaintea unei alte premiere pentru rugbyul românesc. Acesta a fost delegat de cãtre EPCR (echivalentul UEFA la fotbal – n.r.) în calitate de comisar de citare într-una dintre cele mai puternice competitii intercluburi europene, în Challenge Cup, la meciul din Grupa 5, dintre Rugby Calvisano si Cardiff Blues, meci care a avut loc pe 16 noiembrie, la Calvisano, pe Pata Stadium. Ce înseamnã comisar de citare? Este un fel de „Kovesi” al rugbyului european! Mihai Irimia s-a nãscut la Bârlad, pasiunea pentru rugby fiindu-i insuflatã de cãtre tatãl sãu, Mihai Irimia, cunoscut bârlãdenilor ca un valoros sportiv si sustinãtor al rugby-ului bârlãdean, dar si ca un membru marcant al PCR, unde a activat pânã la Revolutia din 1989. Ca junior, Mihai Irimia a evoluat la clubul local, Rulmentul Bârlad, din scoala generalã pânã la finalul liceului, dupã care, odatã cu venirea la Bucuresti pentru continuarea studiilor, a evoluat un an de zile la echipa de seniori a Grivitei. La îndrumarea lui Mircea Vãtui si a lui Dudu Florian, a ales calea arbitrajului, în 2006 absolvind Scoala de arbitri. Din acest moment, a început si activitatea de arbitraj. În anul 2018, s-a organizat la Bucuresti un curs international World Rugby pentru Comisari de Citare, lector fiind Steve Hinds – Managerul Comisarilor de Citare la nivel de World Rugby. La scurtã vreme dupã ce a absolvit acest curs, Mihai a primit invitatia de a face parte din Panelul de Elitã World Rugby al Comisarilor de Citare, fiind primul Comisar de Citare român din aceastã prestigioasã echipã. Comisarul de Citare este un oficial independent, delegat de cãtre organizatorul competitiei, pentru a participa la meciurile de rugby, cu îndatoriri de identificare si raportare ulterioarã cãtre organizator, a actelor de anti-joc (indisciplinã în joc – n.r.) comise de cãtre jucãtori si care nu au fost sanctionate corespunzãtor de cãtre brigada de arbitri, pe parcursul partidei. Iar, pentru prima datã în istoria rugby-ului românesc, un bârlãdean a reusit sã ajungã în elita arbitrajului la nivel de World Rugby! Meritã felicitat!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.