spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
18-mai-2024

Caravana apicultorilor a ajuns în Valea Tutovei si a Zeletinului (foto)

- Advertisement -

INEDIT… În ziua a doua a târgului “Cooperare pentru Apicultori de Succes”, participantii s-au mutat în zona Bârladului , unde gazdã a fost Asociatia GAL Valea Tutovei si Zeletinului. La iesirea din Bârlad spre Ciocani, în curtea pensiunii Pascu, apicultorii si-au expus borcanele de miere, care mai de care mai frumoase si mai gustoase, unele colorate cu seminte de leac. Târgul i-a încântat pe vizitatori cu diversitatea soiurilor de miere, arãtând cã albinãritul este o îndeletnicire de succes si mai ales sãnãtoasã! Târgul apicultorilor va continua si în zilele urmãtoare. Astãzi apicultorii se mutã în tinutul Movila lui Burcel, la Cãntãlãresti, iar în ultima zi caravana prisãcilor face un ultim popas la Laza, în tinutul Vãii Racovei.

Târgul apicultorilor organizat de Asociatia “Grupul de Actiune Localã (GAL) Podu Înalt Vaslui” în parteneriat cu alte trei asociatii, “Grupul de Actiune Localã Valea Racovei”, “Grupul de Actiune Localã Movila lui Burcel Vaslui Nord” si “Grupul de Actiune Localã Valea Tutovei si Zeletinului” a ajuns la ziua a II-a. Ieri a fost rândul gazdei din zona Tutovei, adicã a Asociatiei “GAL Valea Tutovei si Zeletinului” sã onoreze apicultorii. Vizitatorii expozitiei cu vânzare au fost încântati de expozitie. Borcanele cu miere erau extrem de frumos ornate si preturile destul de accesibile. “Promotorii fondurilor europene au fost apicultorii. Ei au deschis calea aceasta spre accesare a lor, prin mãsura 1.4.1, sunt pionerii primei mãsuri si au reusit. Pe acest GAL s-au alocat 2,5 milioane de euro, pentru accesarea lor de cãtre fermieri privati si publici. Am reusit o absorbtie de 96% pe indicatori, pe tineri fermieri, si suntem multumiti cã am reusit sã promovãm zona aceasta sãracã, a Tutovei si Zeletinului, zisã si Valea Plângerii din cauza infrastructurii sub orice criticã. Stiti foarte bine ce drumuri sunt prin Iana, Gherghesti, Puiesti, Pogana, Coroiesti, Ciocani, Ivesti, Pogonesti, Ibãnesti. Prin GAL-ul nostru încercãm sã-i ducem pe micii fermieri acolo unde trebuie sã ajungã, spre succes. Avem peste 25 de apicultori pe GAL, foarte bine informati si se care tin de treabã. Asta este solutia, proiecte mici la cât mai multi ca sã se obisnuiascã sã facã ceea trebuie”, a spus Liviu Loghin, presedintele GAL Valea Tutovei si a Zeletinului, gazda zilei de ieri a târgului.

Apicultor la 21 de ani!

STUDENTUL…Am avut surpriza sã gãsim un tânãr apicultor student de 21 de ani, Alex Gache, din comuna Puscasi. S-a apucat de apiculturã acum patru ani, continuând traditia familiei. “Am avut albine în familie si a fost o continuare a traditiei. Cu ajutorul celor de la GAL Podu Înalt am accesat acum doi ani fonduri europene si am demarat treaba. Sunt putin nemultumit de desfacerea acestor produse minunate, pentru cã nu putem intra în hipermarketuri. Nu avem noi suficientã miere când au ei nevoie, iar mierea noastrã, fiind naturalã, este cu mult mai scumpã si preturile pe care ei ni le impun sunt foarte mici. Asa cã, dãm toatã cantitatea la Asociatia Crescãtorilor de Albine, vrac. Este convenabil. În afarã de apicultor sunt si student la Economie si Afaceri Internationale, în anul III, la Iasi”, ne-a spus Alex Gache, student la Economie si Afaceri Internationale, în anul III, la Iasi.

Si-a gãsit perechea în viatã, dupã ce s-a apucat de apiculturã!

DESTIN…Denisia Aristotel are 26 de ani, este din comuna Bogdana si spune cã meseria de apicultor este frumoasã si sãnãtoasã. Si plãcutã lui Dumnezeu, pentru cã odatã ce s-a apucat de aceastã meserie si-a întâlnit si sufletul pereche, tot apicultor, pe Ionut. “Fac apiculturã de patru ani. Am început sã caut sã accesez fonduri europene, initial nici nu stiam cu ce se mânâncã. Am vãzut întâmplãtor pe internet o pozã cu o albinutã foarte comicã si m-am întrebat imediat ce este apicultura. M-am documentat apoi si chiar la un cerc apicol mi-am cunoscut si viitorul sot, în 2012. Am accesat mãsura 1.1.2, tineri fermieri, apoi mãsura 1.4.1, voi accesa si altele. Apicultura este extrem de frumoasã, este multã muncã întra-devãr, dar si satisfactii. Am început cu 80 de familii de albine si am ajuns acum la 200. Ne-am apucat sã cultivãm si lavandã, avem un hectar, suntem încã la început, abia de un an. Avem cereri multe cu lavandã, în special mãrturii la nuntã, la botezuri: sãculete cu lavandã, borcãnele cu miere si accesate cu seminte, buchetele cu lavandã. Acum încercãm sã prindem un proiect în exteriorul tãrii, cu sanse destul de mari, dacã stii ce vrei sã faci cu viitorul tãu”, a spus Denisia Aristotel.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.