|

Clasa de-o seamã cu Scoala nr. 1 din Husi s-a reîntors în bãnci, dupã 40 de ani!

ÎMBRÃTISÃRI… Clasa care a debutat în învãtãmântul gimnazial chiar în anul în care Scoala nr. 1, “Mihail Sadoveanu” din Husi, abia construitã, si-a deschis portile, s-a reunit, dupã 40 de ani! 20 din cei 31 de elevi din a VIII-a C, promotia 1979, au trãit reîntâlnirea de suflet, inclusiv cu câtiva dintre profesorii care le-au marcat destinul. Dintre ei, cea mai emotionantã a fost diriginta lor, profesoara Florentina Ghergu, cea care a debutat în învãtãmânt chiar cu aceastã clasã. Huseni cunoscuti precum Sergiu Suhãreanu sau Sergiu Gãinã au fãcut parte din clasa reunitã dupã 4 decenii. “Pe mine m-a impresionat totul, a fost minunat, dar cel mai mult m-a sensibilizat multumirea sufleteascã a profesorilor, care au simtit cã nu i-am uitat”, a spus Sergiu Suhãreanu.

Foto: Prof. Dir. Florentina Ghergu

De cele mai multe ori, întâlnirile de promotii rãmân apanajul viatii de liceu. Când însã în gimnaziu se creazã o legãturã deosebitã între colegi, se întâmplã evenimente ca cel petrecut recent la Husi, unde fosta clasã a VIII-a C, promotia 1979, de la fosta scoalã nr. 1, a rãspuns “prezent”, la strigarea catalogului. Sunt greu de descris în cuvinte emotiile revederii chipurilor fostilor colegi, peste care timpul a trecut asa cum a crezut de cuviintã, dar cãrora negresit le-a rãmas ceva din zâmbetul, din privirea, din felul de a fi, de altãdatã. “A fost o întâlnire de suflet. A fost minunat! Ideea organizãrii unei întâlniri cu colegii de la I – VIII, mi-a venit toamna trecutã, când ne-am revãzut cu o colegã din Israel. Încetul cu încetul am reluat legãtura si a iesit ceva de neuitat”, spune Sergiu Suhãreanu. Din cei 31 de colegi, 8 au lipsit, iar 3 au fost prezenti doar în amintirile evocate, cãci s-au stins din viatã, de ceva vreme.

“S-au întors cocori la cuiburile lor, dupã 40 de ani”

“Au participat profesorul de Geografie Antohi Ioan, care a avut un cuvânt sensibil, pe care îl redau din memorie: “S-au întors cocori la cuiburile lor, dupã 40 de ani, cu ghiocei la tâmple! Apoi, a fost prezentã si doamna Catinca Alexa, profesoarã de Chimie, o distinsã doamnã care ne-a facut sã ne placã obiectul, prin eleganta si distinctia dumneaei. Nu a lipsit doamna Moraru Maria, care ne-a fost profesoarã de Muzicã, multi dintre noi fiind la corul scolii, dirijat chiar de dumneaei. Ne-am bucurat de prezenta domnului Macarie Vasile, profesorul de Limba Românã, un dascãl care ne-a învãtat Gramatica si tot ce e legat de acest important obiect. A fost, de asemenea, si domnul profesor de Desen, Romila Ilie, care ne-a mãrturisit cã participã în premierã la o asa întâlnire. Cea mai emotionantã prezentã a fost a doamnei noastre diriginte, doamna profesoarã Florentina Ghergu. Ne-a predat Limba Francezã. Ne-a fost ca o sorã mai mare, cãci abia absolvise Facultatea de Filologie. Noi am fost prima promotie a domniei sale, în 1975, chiar în anul în care scoala generalã nr. 1 a fost datã în folosintã. Am pãsit, îmi amintesc bine, cu mare emotie în clasa a V-a, cãci era o scoalã nouã, spatioasã, cu laboratoare, cu vestiare pe hol, unde lãsam paltonasele, dar si încãltãmintea, deoarece aveam de acasã papucei de schimb. De toate acestea ne-am reamintit cu totii, cãci am retrãit atmosfera. S-a strigat catalogul, ba am cântat în Francezã si un cântecel, despre crocodil, pe care nu l-am uitat nici acum. Am mers apoi la Podgoriile Husilor, pentru o searã de neuitat, cu dans, cu bucurie”, a povestit Sergiu Suhãreanu.