spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
18-mai-2024

Compozitorul Nicolae Bãlan, cel care a compus imnul Vasluiului, a fost omagiat (foto)

- Advertisement -

FESTIVITATE…Sâmbãtã, la Centrul de Afaceri Vaslui, a avut loc un concert omagial dedicat profesorului, dirijorului si compozitorului Nicolae Balan, evenimentul fiind organizat de Asociatia Culturalã “MuzArt” în colaborare cu Primãria Municipiului Vaslui. Actiunea a fost una plinã de surprize, Nicolae Balan, cel care si-a pus în muzicã si vers dragostea sa pentru casã, pentru orasul sãu, pentru vasluieni în imnul “Bunã dimineata, oameni!”, a fost surprins cu publicarea a 10 dintre compozitiile sale. La rândul sãu, el a fãcut o surprizã celor prezenti si a chemat în scenã Fanfara de la Lipovãt.

Evenimentul a marcat împlinirea vârstei de 80 de ani a profesorului si 50 de ani de activitate culturalã. Dacã în urmã cu aproximativ 20 de ani, Nicolae Balan, în colaborare cu Constantin Clisu, nota versurile “Astãzi fii tãi te preamãresc / Drag oras moldovenesc”, a venit rândul ca cel dintâi sã fie elogiat de vasluieni. Concertul sustinut de “MuzArt” Orchestra si corala VoxArtIS a fost dirijat de maestrul Bogdan Cojocaru, fiind interpretate compozitii originale, cât si prelucrãri folclorice ale compozitorului Nicolae Balan scrise în ultimii 4 ani. Astfel, publicul a audiat printre altele: “Amintiri din copilãrie”, “Trei jocuri românesti”, “Vals nostalgic”, “Mars festiv”, “Suitã de cântece si jocuri populare”- pentru cor si orchestrã, “Valurile Dunãrii” -pentru cor si orchestrã, dar si “Bunã dimineata, oameni”, imnul dedicat Vasluiului. Printre invitatii de seamã ai evenimentului s-au numãrat prof. univ. dr. Gheorghe Duticã de la Universitatea “George Enescu” Iasi, prof. univ. dr. Viorel Munteanu din partea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din România, dar si Gelu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui. “Sunt foarte multumit de felul în care a iesit evenimentul, am primit aprecieri din toate pãrtile, inclusiv de la cei care au filmat pentru Radio Iasi, dar si de la Viorel Munteanu, care a spus cã mai rar a participat la un astfel de concert si cã este extraordinar faptul cã la Vaslui poate fi sãrbãtorit într-o asa manierã frumoasã un compozitor. Acest eveniment l-am planificat împreunã cu Primãria în urmã cu un an de zile si tot atunci ne-a venit ideea publicãrii celor 10 lucrãri, 8 dintre ele fiind scrise în ultimii patru ani. Cu domnul Balan am început colaborarea încã din 2011, când MuzArt si-a început stagiunea de concerte la Vaslui si i-am solicitat domnului profesor sã scrie niste lucrãri. Nu am stiut despre surpriza pe care ne-a pregãtit-o sâmbãtã, dar de-a lungul timpului a fost dirijor de cor, de fanfarã, si s-a gândit sã prezinte în cadrul evenimentului si acest aspect al vietii sale”, a declarat prof. drd. Beniamin Harii.

“Vreau sã le multumesc organizatorilor”

“Ziua de 7 februarie reprezintã una din cele mai frumoase zile din viata mea. Apreciez gestul organizatorilor care au reusit sã îmi facã o surprizã plãcutã, m-a impresionat faptul cã au fost publicate 8 lucrãri foarte dragi mie, unele creatii, altele prelucrãri, aranjamente muzicale. Atmosfera a fost una foarte frumoasã, un spectacol deosebit care mi-a creat un tonus bun, mai ales cã am avut posibilitatea de a reîntâlni prieteni alãturi de care am depãnat amintiri frumoase. Vreau sã spun câteva cuvinte despre Harii Beniamin, un bãiat care nu m-a lãsat sã mor, care m-a fãcut sã continui activitatea mea muzicalã, atunci când, în urmã cu mai multi ani, a venit si m-a întrebat dacã nu am lucrãri de maniera celor care s-au interpretat sâmbãtã searã. M-a rugat sã scriu ceva pentru orchestrã, acesta a fost începutul. Cea mai mare multumire a mea este cã mi-am auzit lucrãrile, este satisfactia supremã. Lui Harii Beniamin îi datorez totul. Îi multumesc si domnului primar, îi sunt recunoscãtor deoarece stiu cã s-au fãcut eforturi pentru a pune în scenã acest spectacol si pentru a publica lucrãrile.”, a declarat profesorul Nicolae Balan, presedintele Asociatiei Culturale “MuzArt”.

Nicolae Balan, scurtã biografie

Nicolae Balan s-a nãscut la 8 februarie 1935, în satul Mitoc, comuna Banca, într-o familie cu cinci copii. Rãmas orfan de rãzboi, Nicolae Balan pleacã la Galati, în urma selectiei unei comisii, pentru a urma cursurile Colegiului Militar nr.2. Patru ani mai târziu este selectat pentru Liceul Militar de muzicã din Bucuresti, unde va studia vioara, acordeonul si trombonul. În acestã perioadã, Nicolae Balan are oportunitatea de a-l întâlni pe George Enescu, “marele om”, cum i-a rãmas în memorie, si de a participa la una din repetitiile sale. Remarcabila întâlnire si-a pus astfel amprenta pe viitoare creatie a compozitorului vasluian. În anul 1956, odatã cu absolvirea Scolii de Ofiteri – Sefi de muzicã, va primi si gradul de locotenent. Doi ani mai târziu, în 1958, dupã 16 ani petrecuti pe bãncile scolilor, este trecut în rezervã si devine civil, intrând într-o nouã etapã a existentei sale ca muzician. Anii 195-1961 au fost ani în care a functionat ca instrumentist la Teatrul “Alexanndru Davila”, apoi ca dirijor la Filarmonica de la Focsani. În anul 1962 este admis la Conservatorul “George Enescu”, Iasi, urmând cursurile pânã în 1964, când obtine examenul de admitere la Conservatorul “C. Porumbescu”, din Bucuresti, la clasa de compozitie. Din 1968 dirijeazã Ansamblul “Trandafir de la Moldova”, pânã în 1981, când intrã în învãtãmânt. Dintre lucrãrile sale, mentionãm culegerea de folclor “Drag mi-e cântecul si jocul” (Vaslui, 1972), “Chemarea pãmântului” -Epitaf în memoria compozitorului Ludwig von Bethoween, “Elegia pentru pian solo”, “Lãsati porumbeii sã zboare” (1986), “A unsprezecea poruncã”, cât si Antologia Muzicalã (Iasi, 2008), care cuprinde numeroase prelucrãri folclorice, pentru formatii corale, ansambluri folclorice, fanfare si orchestra simfonicã. Cu formatiile cu care a lucrat în decursul anilor a reusit sã se impunã pe plan national si international, ca un exceptional dirijor. În aceastã privintã stau mãrturie zecile de premii obtinute, cât si distinctia “Meritul Cultural clasa a II-a”. În anul 1996, Nicolae Balan devine cetãtean de onoare al municipiului Vaslui. În anul 2011, Asociatia Culturalã “MuzArt” îl readuce în atentia publicului prin comandarea mai multor lucrãri si interpretarea acestora în stagiunea de concerte desfãsurate în plan local.

Fanfara de la Lipovãt, surpriza profesorului Nicolae Balan

SURPRIZÃ…Dacã Primãria Vaslui l-a surprins pe maestrul Nicolae Balan publicându-i biografia, profesorul a fost la rândul sãu plin de surprize si a chemat în scenã Fanfara de la Lipovãt, ansamblu pe care îl dirijeazã de un an de zile. Publicul a fost încântat de prestatia celor 13 instrumentisti si i-a aplaudat minute în sir, asta dupã ce muzicantii au reusit de câteva ori sã îi ridice în picioare pe cei prezenti. (Andreea Atasiei)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.