spot_imgspot_img
13.6 C
Vaslui
08-mai-2024

Constructorii vasluieni sunt în alertã, conducerea judetului îi linisteste: „Vom plãti contractele actualizate”

- Advertisement -

BOMBÃ CU CEAS… Pe fondul unei stãri de agitatie în rândul constructorilor din judet, provocatã de deciziile luate la finele anului trecut, atunci când s-a decis ca salariul minim în acest sector sã fie stabilit la 3.000 de lei, ieri, conducerea CJ Vaslui a convocat o sedintã cu principalele firme de constructii. Managerii de firme au reclamat faptul cã, pe fondul deciziilor financiare de anul trecut, trebuie actualizate toate contractele, cu valori foarte mari. În multe cazuri, salariile celor care muncesc pe santiere au crescut cu 60-70%, ceea ce va însemna cheltuieli mai mari pe spinarea firmelor si sume în plus la contractele în derulare. „De unde vom lua banii pentru a actualiza contractele, cu aceste salarii mari? De la primãrii? De la Consiliul Judetean sau Guvern? Tare mã tem cã unele societãti vor cere rezilierea contractelor actuale, pentru cã nu vor putea suporta aceste eforturi financiare din fondurile proprii”, spun constructorii. „Vom vedea la ce nivel se ridicã aceste cheltuieli apãrute în plus. Constructorii vor fi plãtiti, fãrã nicio problemã, vom vedea din ce surse vom aduce banii”, sustine Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

De la 1 ianuarie, potrivit OUG 114/2018, în acest sector, salariul de bazã minim brut pe tarã garantat în platã se stabileste la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lunã, reprezentând 17,928 lei/orã. Mai mult, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028, angajatii de la firmele care desfãsoarã activitãti în sectorul constructiilor pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe venit, de 10%, de la plata contributiei la sãnãtate (CASS), de 10% și de scãderea contributiei la pensii (CAS) de la 25% la 21,25%. Totodatã, angajatorul va plãti o contributie asiguratorie pentru muncã redusã cu 85% din valoarea ei. Astfel, contributia scade de la 2,25% la 0,337% din salariul brut. Pentru a beneficia de aceste reduceri, angajatorii trebuie sã realizeze cel putin 80% din cifra de afaceri totalã în activitãti din domeniul constructiilor. Astfel, în sectorul constructiilor, la conditii normale de muncã, la un salariu minim brut de 3.000 de lei, un angajat fãrã persoane în întretinere va primi în mânã un salariu net de 2.362 de lei, iar angajatorul va plãti un cost salarial de 3.010 lei. Adicã, un salariat care muncea la o firmã de constructii si primea pânã acum salariul minim pe economie, în jur de 1.400 de lei net, va fi plãtit de la 1 ianuarie cu aproape 2.400 de lei, deci o crestere de 1.000 de lei net pentru firmã, plus restul contributiilor. O nebunie, spun multi patroni de firme, care se întreabã cum vor recupera banii pentru aceste salarii mãrite, în conditiile în care au semnat cu primãriile sau Consiliul Judetean contracte în vremea în care salariul minim era de 1.900 de lei, iar acum acest salariu a ajuns la 3.000 de lei. Unii patroni cred cã vor fi pusi în situatia de a rezilia contractele actuale, pentru cã nu se stie cum si în ce conditii se va face actualizarea contractelor, la valorile salariilor în vigoare de la 1 ianuarie. „Nu avem cum sã rezistãm, este clar. De unde vom lua banii pentru a actualiza contractele? Dacã mergem la primari si le arãtãm acum noile cifre, cu salariile minime de 3.000 de lei, probabil cã vor spune cã nu au de unde sã ne acopere diferenta. Noi nu avem de unde sã scoatem acesti bani în plus, pe spinarea noastrã sunt destul de multe biruri”, spune un manager de firmã de constructii.

„Am putea socoti aceste actualizãri drept cofinantãri la proiecte”

Cu sigurantã, vom auzi în urmãtoarea perioadã de discutii între primari si managerii firmelor de constructii. Ultimii vor trebui sã recalculeze contractele, la noile valori salariale, ceea ce va însemna la un proiect de 1-2 milioane de lei cheltuieli suplimentare, sã spunem, de 100.000 de lei, minim. Dar, de unde sã scoatã primarii, cu bugete destul de mici, acesti bani în plus? Am discutat, ieri, cu presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, pe acest subiect. „Am avut o discutie cu firmele de constructii din judet, pentru cã sunt în derulare sute de proiecte în tot judetul. Ne referim la drumuri, alimentãri cu apã, scoli si grãdinite, racordãri la alimentãri cu apã etc. Unele lucrãri vin din prima etapã a PNDL, altele sunt de la PNDL II sau din alte surse de finantare. Trebuie terminate, toate, cel mai probabil sã închidem anul acesta lucrãrile pe PNDL I si pe urmã sã trecem la finalizarea proiectelor pe PNDL II în termen. Este adevãrat, sunt o serie de probleme legate de evolutia contractelor încheiate în trecut, însã vom gãsi solutii. Este vorba de majorarea salariilor la cei care lucreazã în constructii la 2.400 de lei net, un efort financiar important. Vom vedea cum se vor plãti aceste contracte, cu noile valori actualizate, personal mã voi implica pentru a gãsi o solutie. Voi întreba la Guvern, vom cãuta solutii, probabil vom interveni si noi, pe plan local”, explicã Buzatu. Este greu de crezut cã Guvernul va da alti bani firmelor de constructii, desi acelasi Guvern a pus în spinarea patronilor de firme de constructii salarii aproape duble pentru muncitorii de pe santiere, începând cu 1 ianuarie. Va rãmâne fie ca actualizarea contractelor sã se facã din bugetul primãriilor, unitãtile beneficiare ale proiectelor de infrastructurã. Dar, sã spunem, la un proiect care necesitã o actualizare de 100.000 sau 200.000 de lei, la o comunã, de unde vor lua edilii acesti bani? „Vom vedea. Poate cã vom convinge Guvernul sã accepte aceste actualizãri de contracte sau poate vom plãti banii de la autoritãtile locale. Putem sã socotim aceste sume drept cofinantare, s-ar putea rezolva în acest caz toate problemele. Sfatul meu este sã se apuce toatã lumea de treabã, pentru cã vom plãti toate sumele”, spune presedintele CJ Vaslui. Numai pe PNDL II, judetul Vaslui are aprobate 256 de proiecte, în valoare de aproape 900 milioane lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.