spot_img
spot_imgspot_img
22.2 C
Vaslui
20-mai-2024

Credinciosii avertizeazã cã vor veni la slujba din Noaptea de Înviere, sefii Bisericii Ortodoxe îndeamnã la calm si întelegere!

- Advertisement -

AVERTISMENTE… „Nu-mi pasã de ce spun autoritãtile, eu mã pun lângã zidul bisericii, în noaptea de Înviere. Asa am fãcut de când sunt micã si nu voi trãda credinta mea în Dumnezeu, stând acasã în acea noapte”. Asta spune o femeie de 82 de ani, din Vaslui, care este convinsã cã autoritãtile o vor lãsa în pace sã meargã la duhovnicul ei, sã ia Lumina Sfântã. Din pãcate, nu se va întâmpla asta, oricât de mult si-ar dori sutele de mii de credinciosi ortodocsi din judet. Ne vom aprinde candelele si lumânãrile în casele noastre, vom iesi pe balcon si vom cânta cu totii „Hristos a Înviat”, dupã care ne retragem în locuinte. Au apãrut, ieri, primele îndrumãri ale Cancelariei Sfântului Sinod, aprobate de Patriarhul României, privind slujbele de Florii, din Sãptãmâna Mare (a Sfintelor Pãtimiri) si de Sfintele Pasti, în conditiile stãrii de urgentã. Conditii care vor aduce multã tristete în sufletele credinciosilor vasluieni pentru cã, în istoria de mii de ani a acestui popor, niciodatã nu am fost opriti sã mergem la biserici, asa cum se va întâmpla în acest an.

Întrucât slujbele de Florii, slujbele din Sãptãmâna Mare (a Sfintelor Pãtimiri) si de Sfintele Pasti vor fi sãvârsite anul acesta doar de slujitorii bisericesti, fãrã participarea credinciosilor mireni, pentru a oferi credinciosilor o anumitã consolare si pentru a diminua riscul unor manifestãri necontrolate, urmare consultãrii cu Ministerul Afacerilor Interne, anuntã Sfântul Sinod.

Parohiile si mãnãstirile, în baza deciziilor luate la vârful BOR, vor proceda dupã cum urmeazã:

„1. Pelerinajul de Florii se suspendã anul acesta. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în bisericã (în Sâmbãta lui Lazãr, 11 aprilie 2020, dupã Vecernie sau în Duminica Floriilor, 12 aprilie 2020) si vor fi distribuite, de cãtre voluntari, credinciosilor din parohie care solicitã aceasta. Voluntarii vor purta mãsti si mãnusi de protectie.

2. În sãptãmâna Sfintelor Pãtimiri, nu se sãvârseste slujba Sfântului Maslu de obste (comun), pentru a evita formarea unui grup mai mare de persoane.

3. Spovedania si împãrtãsirea credinciosilor se pot sãvârsi în continuare doar la domiciliu. La intrarea în locuinta credinciosilor, preotul va utiliza încãltãminte de unicã folosintã si mascã sanitarã, se va spãla pe mâini cu apã si sãpun si cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult si epitrahil, trusa liturgicã pentru împãrtãsirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât si ulterior dezinfectate (conform îndrumãrilor din 22 martie 2020)”.

Pâinea binecuvântatã va fi distribuitã în locuri special amenajate, în afara bisericilor

„4. Pâinea binecuvântatã, în formã de mici prescuri, stropitã cu agheasmã si vin, numitã „Pasti”, va fi sfintitã anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie 2020, dupã Sfânta Liturghie, si va fi ambalatã igienic în pachete închise. În zilele de vineri si sâmbãtã, „Pastile” vor fi distribuite gratuit credinciosilor, în locuri special amenajate în afara lãcasurilor de cult. Personalul deservent va purta mascã si mãnusi de protectie.

5. Accesul la aceste locuri speciale din afara lãcasurilor de cult se va organiza în zilele premergãtoare Sfintelor Pasti (vineri si sâmbãtã, înainte de noaptea Învierii), respectându-se aceleasi reguli sanitare ca si în magazinele alimentare (mascã sanitarã, distantã socialã de 2 metri, marcatã în fata locului special amenajat).

6. Pentru credinciosii vârstnici si bolnavi, „Pastile” vor fi distribuite la domiciliu de cãtre voluntari, vineri si sâmbãtã sau în prima zi de Pasti. Voluntarii vor purta mascã si mãnusi de protectie, precum si ecuson nominal, semnat si stampilat de cãtre fiecare parohie.

7. Pentru a nu fi întreruptã traditia începutã în anul 2009, privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, mai ales în aceastã perioadã în care speranta si lumina trebuie aduse în sufletele oamenilor greu încercati de izolare sau de boalã, Sfânta Luminã va fi adusã de la Ierusalim, sâmbãtã, 18 aprilie 2020, spre searã si va fi distribuitã delegatiilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni, care vor purta mascã si mãnusi de protectie si vor respecta distanta socialã de 2 metri. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântã fiecãrei parohii. Voluntarii din parohii, purtând mascã, mãnusi si ecuson, vor primi Sfânta Luminã si o vor distribui doar la casele credinciosilor care o solicitã si care o asteaptã numai în fața locuinței, având în mânã o candelã sau o lumânare”.

În Vinerea Mare, bisericile se vor înconjura o singurã datã, fãrã participarea credinciosilor

„8. Rânduielile liturgice si tipiconale nu se modificã în aceastã perioadã în care slujbele se sãvârsesc doar de cãtre slujitorii bisericesti, fãrã participarea fizicã a credinciosilor mireni. Astfel, în Vinerea Mare (17 aprilie 2020), seara, dupã slujba Prohodului Domnului, biserica va fi înconjuratã o singurã datã de cãtre slujitorii bisericesti prezenți, dar fãrã participarea credinciosilor mireni.

9. De asemenea, slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participã credinciosi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lãcasului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor. În acest sens, imediat dupã chemarea Veniți de primiți luminã! si cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteste binecuvântarea „Slavã Sintei…”, dupã care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cãdi spre cele patru puncte cardinale si se va rosti ectenia mare, apoi toti clericii vor intra în bisericã, pentru continuarea Canonului Învierii si pentru sãvârsirea Sfintei Liturghii.

10. La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele rãsunã la toate bisericile unde se sãvârseste slujba Învierii, credinciosii mireni, având candelele aprinse, pot iesi la ferestre si balcoane sau în curțile caselor lor, adresându-se unul cãtre altul, de la distanța de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! si rãspunsul Adevãrat a înviat!, fãrã a deranja pe alti vecini care nu doresc sã participe la aceastã sãrbãtoare.

11. În prima zi de Pasti, începând cu ora 06.00 dimineața, voluntarii din parohii vor putea oferi credinciosilor vârstnici si bolnavi „Pastile”, precum si pachete cu daruri alimentare de Pasti (ouã, cozonac, dulciuri etc.).

12. Tot în prima zi de Pasti, slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se sãvârseste în biserici, începând cu ora 12.00, dar fãrã participarea credinciosilor mireni”.

Orice actiune de indisciplinã a credinciosilor afecteazã imaginea Bisericii, avertizeazã Sfântul Sinod al BOR

„13. Prezentele Îndrumãri completeazã recomandãrile Cancelariei Sfântului Sinod din 22 martie 2020 intitulate „Noi mãsuri privind slujbele si activitãțile sociale bisericesti”.

14. Orice act de indisciplinã a clericilor (ierarhi, preoti si diaconi) sau a credinciosilor mireni afecteazã negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stãrii de urgențã, toti avem obligatia de a respecta dispozitiile autoritãtilor de stat, în caz contrar, vom suporta sanctiunile prevãzute de lege.

15. Sã ne rugãm lui Dumnezeu, Maicii Domnului si tuturor sfintilor ca starea aceasta de grea încercare cauzatã de pandemia actualã sã înceteze cât mai curând!”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.