spot_img
spot_imgspot_img
24.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Cristian Vecerdea, câstigãtorul Marelui Premiu pentru caricaturã, a cerut „azil politic” la Vaslui

- Advertisement -

TALENT…Sobrietatea si rigurozitatea specifice armatei fac casã bunã cu festivalurile de umor si caricaturile, iar exemplul viu în acest sens este Cristian Vecerdea-CRIV, câstigãtorul Marelui Premiu pentru caricaturã a Festivalului International de Umor „Constantin Tãnase” Vaslui editia 2018 si unul dintre cei mai apreciati artisti din acest domeniu. Cu un palmares impresionant, peste 70 de premii obtinute în tarã si în strãinãtate, cu expozitii organizate în toate colturile lumii si cu lucrãri ce se gãsesc în colectii particulare ale unor iubitori ai caricaturii de pe toate continentele, locotenent-colonelul (r) Cristian Vecerdea demascã într-un mod amuzant impostura și abaterile de la normalitate, spre deliciul majoritãtii si necazul celor care comit derapajele. De aceea, în urmã cu doi ani, dupã ce a supãrat autoritãtile locale din Lugoj cu caricaturile sale, a cerut „azil politic ” la Vaslui, municipiu în care este primit cu bratele deschise de foarte multi ani, ca invitat de onoare. Chiar dacã de multe ori caricaturile sale i-au supãrat pe cei ironizati, gratie acestora a iesit si din multe situatii complicate si chiar a obtinut o vizã pentru a ajunge în Austria, dupã ce l-a desenat pe consul. Despre ce înseamnã viata de caricaturist cu rele si cu bune, despre simtul-umorului si alte aspecte interesante din viata unui artist apreciat în toatã lumea, cititi în rândurile urmãtoare.

Cristian Vecerdea s-a nãscut la Sibiu, pe 24 ianuarie, în anul 1959. A absolvit Scoala Militarã de Ofiteri Activi „Nicolae Bãlcescu” Sectia Finante din orasul natal în anul 1981. A fost seful Cercului Militar Lugoj, iar în 2001 a iesit la pensie. În prezent lucreazã ca referent tot în cadrul Cercului Militar din Lugoj. Pasiunea pentru caricaturã o are încã din liceu, dar debutul oficial a avut loc la 1 aprilie 1979, la Salonul Republican de Caricaturã din TârguMures. A fost numit încã din anul 1979 caricaturistul Trustului de presã al Armatei Române unde activeazã si în prezent. A colaborat cu aproximativ 50 de publicatii, dar mai ales cu reviste militare si Observatorul Militar. „Am abordat toate genurile de caricaturã: desenul de presã, benzi desenate, am fãcut inclusiv desene animate, pastile scurte. Era foarte mult de muncã, douã zile lucram pentru 10-15 secunde. Am fãcut spoturi publicitare animate”, a declarat CRIV. Portrete face din 1997. Atunci a observat cã interesul este unul crescut si din punct de vedere economic este mai avantajos. Subiectele abordate în caricaturi au suferit modificãri în functie de contextul social si cel politic. Dacã în prezent cenzura nu mai impune limite, înainte de ’89 altfel stãteau lucrurile. „În perioada comunistã, dacã publicai un desen de douã ori într-un an erai cineva. Era un singur ziar de umor, Urzica. Eram foarte multi caricaturisti, pentru cã dictatura naste caricaturistii. Caricatura din Tãrile din Est era mult mai tare si mai profundã decât caricatura din Vest. Temele abordate nu trebuiau sã atingã morala comunistã: erau glumite la adresa frizerilor, chelnerilor, vânzãtorilor, nu puteai sã te iei de un sef „.

Câstigãtorul Marelui Premiu al Festivalului International de Umor „Constatin Tãnase”

CRIV este foarte apreciat la Vaslui, de unde a ridicat numeroase premii. Prima datã a trimis lucrãri la Festivalul International de Umor „Constatin Tãnase” în anul 1980, a mai ajuns de câteva ori la eveniment, dar din 2002 nu a mai ratat nici o editie. Anul acesta a câstigat Marele Premiu al festivalului pentru caricaturã, cu un desen inspirat, reprezentându-l pe regele Ferdinand Întregitorul îmbinând culorile drapelului national pe conturul României Mari. Îi place cã vasluienii sunt interesati de caricaturã. „Am fãcut sute de portrete în Vaslui, pentru cã interesul oamenilor este ridicat. Am fãcut caricaturi primarului Vasile Pavãl si lui Adrian Porumboiu. Firma Safir are colectie pe perete cu toti lucrãtorii. Am fost când au împlinit 20 de ani de activitate si am desenat de dimineatã pânã seara, inclusiv invitatii de la ceremonie”, a spus artistul.

„Am cerut azil politic la Vaslui, în cadrul festivalului”

CRIV poate fi considerat un fiu al Vasluiului, prin adoptie, mai ales cã, în urmã cu doi ani, a si cerut „azil politic” aici, dupã ce a intrat în conflict cu autoritãtile locale din Lugoj. Cauza a fost, bineînteles, o caricaturã, acest mijloc prin care se sanctioneazã, printre altele, situatiile care depãsesc limita bunului-simt si derapajele politicienilor. Este firesc ca printre cei ironizati sã mai fie si ofuscati. „Primarul din Lugoj, în timpul campaniei electorale, a inaugurat un SPA, pe care l-a închis dupã douã ore. Nu avea toate formele legale si stã închis de doi ani. A fost fãcut si un reportaj, l-au dat la TV, la România te iubesc.”, a declarat artistul. Si cum armele sale sunt umorul si talentul, edilul din Lugoj a ajuns personaj în caricaturile lui. „L-am fãcut în costum de baie, vãzut din spate, iar rãtusca era cu ciocul în jos. Apoi, toate caricaturile pe care i le-am fãcut au fost cu rãtusca în jos. S-a supãrat. Este un om mândru. Bãnãtenii sunt oameni mândri si dacã râzi de ei se supãrã. Eu consider cã dacã ai simtul umorului, ai o calitate în plus. Un om care nu are simtul umorului este pierdut. Am fãcut si autoironii. Asta e esenta românului, sã facã haz de necaz, mai ales în perioadele grele. Umorul ne ajutã sã trecem peste greutãti”, a declarat CRIV.

A fãcut caricatura consulului Austriei pentru a obtine vizã

Talentul i-a purtat pasii în toatã lumea, si de multe ori a fost pus în situatii complicate, din care a iesit cu bine gratie caricaturilor. De exemplu, în anul 1999, când, din diverse motive, i-a fost respinsã viza, o caricaturã fãcutã consulului Austriei, Eugen-Florin Ruf, l-a scos din încurcãturã. „Am avut tot felul de aventuri de pe urma caricaturilor, am primit chiar o vizã dupã ce am fãcut caricatura consulului Austriei. M-a vãzut asteptând în fata consulatului, dupã ce mi s-a respins viza. M-a chemat înãuntru, mi-a vorbit în româneste si mi-a spus cã are o stimã deosebitã pentru uniformã, eu fiind atunci îmbrãcat în ofiter. I-am spus cã am fost invitat în Austria si cã urma sã am o expozitie. Atunci a zis cã trebuie sã facem ceva sã împãcãm si capra, si varza. I-am fãcut o caricaturã si între timp mi-au adus pasaportul si viza. O altã întâmplare a fost în vamã la unguri, unde au vrut sã îmi confiste marfa, au crezut cã fac un fel de bussines. Le-am demonstrat cã sunt caricaturist, l-au adus pe seful vamei si l-am desenat. La final m-au lãsat sã trec cu toate materialele. Viata unui caricaturist are si bune, si rele, poti sã intri în necazuri, dar poti si sã iesi”, povesteste CRIV.

Expozitii si premii

CV-ul lui Cristinel Vecerdea este impresionant. A avut expozitii personale si de grup nu doar în tarã, ci si în strãinãtate: Sibiu, Vaslui, Timisoara, Buzãu, Bucuresti, Slobozia, Resita, Franta, Danemarca, Italia, Afganistan, Norvegia, Germania s.a.m.d. De asemenea, a participat la saloane de caricaturã din România si peste granite, ajungând în toate colturile lumii: Japonia, Turcia, Olanda, SUA, Canada, Brazilia, Tunisia, Anglia, Coreea, Portugalia, Siria etc. Lucrãrile sale sunt foarte apreciate si se gãsesc în colectii particulare ale unor iubitori ai caricaturii de pe toate continentele. Premiul de debut l-a obtinut în 1981, la Costinesti, iar de atunci lucrãrile sale au strâns peste alte 70 de premii. Pentru cã spatiul nu ne permite sã le enumerãm pe toate, mentionãm doar câteva alese aleatoriu: Premiul Asociatiei Italiene pentru Culturã si Sport Padova – Italia 1994, Premiul special al Primãriei Metropolitane Istanbul 1994, Premiul de Excelentã Slatina 1994, Premiul de Excelentã Vaslui 1998, Premiul Asociatiei Caricaturistilor Profesionisti din România 1998, Premiul I Sibiu 1998, Premiul Special al turistului de presã al Armatei 2001, Premiul 2 al Primãriei sectorului 2 Bucuresti 2001, Premiul „Deceptia secolului” – Palm Bay, Florida, SUA 2001, Marele premiu al trustului de presã al Armatei Bucuresti 2003, Premiul 3 Seul – Coreea, Premiul de Excelemtã Urziceni 2006, Premiul de Excelentã „Liviu Oros” Deva 2007, Premiul special „Nasreddin Hodja” Istanbul 2007, Premiul I Salonul Umorului „Oltenii sI restul lumii” Slatina 2017,Premiul Special Salonul de Caricaturã Târgu Jiu 2017, Premiul I Festivalul de Umor Drobeta Turnu Severin 2018 etc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.