spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
18-mai-2024

Cu o mânã pe sapã si cu cealaltã pe carte: Robert si Rares au dat clasã la Evaluarea Nationalã

- Advertisement -

DETERMINATI…Robert Gheorghitã Irimiea si Rares Constantin Mîtã sunt doi copii deosebiti, absolventi ai Scolii Gimnaziale ”Luiza Zavloschi” din Buda, comuna Osesti. Au obtinut medii foarte mari la Evaluarea Nationalã: 9,82, respectiv 9,40. Reusita lor este cu atât mai importantã cu cât elevii fac parte din douã familii amãrâte, iar pe lângã învãtat, mai au si alte preocupãri: sunt implicati în activitãtile agricole, au grijã de animale si participã si la alte treburi din gospodãrie. Au fost pregãtiti de cadre didactice cu vocatie, care meritã toatã aprecierea. Este vorba despre Daniela Pântea (prof. de limba românã) si Alexandra Chirilã (profesor de matematicã). În ceea ce îi priveste pe Robert si Rares, acestia meritã sã fie sprijiniti în continuare, trebuie sustinuti financiar, moral, din toate punctele de vedere. Sunt, fãrã îndoialã, copiii de care România are nevoie, care pot schimba lucrurile în bine în aceastã tarã, si asta pentru cã fac parte din categoria oamenilor care nu se sperie de muncã si nu asteaptã ajutor pentru a iesi la liman. Sunt simpli si curati sufleteste, iar lupta pentru a realiza lucruri mãrete reprezintã o normalitate pentru ei, cãci au înteles cã îndeplinirea oricãrui vis presupune sacrificii si efort. Ei nu au primit nimic “de-a gata”, cãci mama si tata nu au avut nici banii, nici pilele necesare pentru a le îndeplini dorintele. Sunt copii inteligenti, ambitiosi si, poate, peste ani, vor reusi sã rãzbatã si sã ajungã sus, acolo unde deocamdatã au acces doar “privilegiatii”. Ei si altii asemenea lor sunt viitorii adulti care ar putea sã transforme societatea în care trãim într-un loc mai bun si, de ce nu, bazat pe ascensiuni meritorii, indiferent de nivel si domeniu.

Robert Gheorghitã Irimiea s-a descurcat excelent la Evaluare, obtinând nota 10 la matematicã si 9,65 la limba românã. Face parte dintr-o familie necãjitã, dar unitã. Ambitia a mostenit-o de la pãrinti, care s-au încãpãtânat sã facã din copiii lor oameni mari, chiar dacã si-au rupt de la gurã. “Am muncit pe brânci pentru a-i tine în scoli, dar a meritat. Vom face eforturi si de acum înainte, sunt niste copii tare buni”, a spus mama lui Robert. Femeia are de ce sã fie mândrã: cel mai mare dintre fii este preot la Bârzesti, mai are o fatã care a absolvit Facultatea de Medicinã Dentarã – specializarea Tehnicã dentarã, iar în aceastã perioadã fiica mijlocie sustine examenul de Bacalaureat, fiind absolventã a Liceului Pedagogic din Iasi. Robert este decis sã meargã la Stiinte ale Naturii, la Liceul “Costache Negruzzi” Iasi, visul lui fiind sã ajungã medic. Mezinul trece în clasa a II-a. “Am obtinut aceste note bune datoritã perseverentei. Am înteles încã din primul moment cã scoala este cea mai importantã. Fratii mei au învãtat la fel de bine, deci notele mari sunt o traditie la noi în familie. Nu as fi reusit fãrã ajutorul doamnelor profesoare de matematicã si limba românã, care au fost adevãrate modele pentru mine. Nu a fost foarte usor, desi am pus mereu cartea pe primul loc, am si muncit în gospodãrie, mi-am ajutat pãrintii la vie si cu animalele”, a povestit viitorul licean. Robert a participat la numeroase competitii, de la care s-a întors cu diplome. Acesta le-a transmis câteva gânduri colegilor si profesorilor: “Le multumesc mult domnilor profesori pentru cã m-au ajutat la examen si mi-au dat o educatie de calitate. Colegilor le doresc în continuare mult succes la liceu si sã învete cât mai bine”.

Copiii îi ajutã pe pãrinti în fiecare zi

Rares a fost la fân înainte de Evaluarea Nationalã

Rares Constantin Mîtã a obtinut media 9,40 la examenul national. La matematicã a fost notat cu 9,80, iar la Limba românã cu 9. Povestea lui se aseamãnã foarte mult cu a lui Robert. Provine dintr-o familie necãjitã, iar când nu învatã, munceste. Cu o sãptãmânã înainte de Evaluarea Nationalã a fost cu pãrintii si fratii la strâns fânul de pe câmp. De fapt, munca în agriculturã si grija animalelor din gospodãrie reprezintã activitãti zilnice pentru viitorul licean, care a fost admis la Seminatul Teologic “Sfântul Ioan Gurã de Aur” Husi. “În acesti patru ani m-am strãduit sã învãt cât mai bine, am încercat sã mentin o relatie bunã cu toti colegii, astfel cã i-am ajutat când am putut, dar si ei m-au ajutat pe mine. Ne-am încurajat unii pe altii”, a spus Rares. Pasionat de limba românã, matematicã, englezã, a participat la numeroase concursuri, printre care “Pe urmele lui Stefan cel Mare” si Olimpiada ruralã de limba si literatura românã. “Chiar dacã îmi ajut pãrintii, am încercat sã nu neglijez învãtãtura, pentru cã, asa cum spune proverbul, dacã <<Ai carte, ai parte>>.”, a mai spus Rares. Acesta a avut si un mesaj pentru profesori si colegi. “Vreau sã le urez colegilor mult succes, sã nu se dea bãtuti, sã învete cât mai bine la liceu. Domnilor profesori le multumesc în mod deosebit pentru cã m-au ajutat sã iau note bune si vreau sã le urez succes în continuare, sã-si desfãsoare activitatea în bunã ordine”, a încheiat Rares.

Cadre didactice sufletiste si cu vocatie

Cadrele didactice care le-au îndrumat pasii spre succes sunt Daniela Pântea (prof. de limba românã) si Alexandra Chirilã (profesor de matematicã). Dacã Daniela Pântea, care i-a pregãtit pe cei doi si pentru concursuri si olimpiade de la care s-au întors victorisi, este din satul Buda, prof. de matematicã face naveta în fiecare zi de la Vaslui. Desi este la început de drum, fiind la catedrã de doar trei ani, Alexandra Chirilã a reusit sã demonstreze cã este un dascãl valoros si dedicat. Înainte de examen, câteva ore pe zi, i-a luat pe elevi acasã, la Vaslui, pentru a-i pregãti suplimentar. Munca nu a fost zadarnicã, mai ales cã cei doi copii i-au adus bucuria unor note atât de mari.

”A fost o concurentã foarte frumoasã între ei”

“Copiii au obtinut pe parcursul întregului an scolar si, putem spune, pe parcursul întregului ciclu gimnazial rezultate foarte frumoase la toate materiile, remarcându-se în mod deosebit la Limba si literatura românã, inclusiv matematicã. Sunt elevi seriosi, constiinciosi, cu portofolii foarte frumoase, au lucrat teste, nu doar la clasã, dar si în particular, acasã, fãrã profesor, s-au pregãtit intens. A fost o concurentã foarte frumoasã între ei, când aveau o reusitã îsi strângeau mâna frumos, erau bucurosi. Asta i-a ajutat foarte mult, i-a motivat, i-a stimulat. De asemenea, familiile lor i-au sprijinit, mai ales mamele. Sunt copii ai Bisericii, foarte credinciosi, nu lipsesc la nicio slujbã duminica si în zilele de sãrbãtoare, se împãrtãsesc regulat, se spovedesc. Le dorim amândurora succes! Sunt niste copii foarte buni si cred cã Dumnezeu le va ajuta pe mãsura râvnei si a strãdaniei lor”, a spus Daniela Pântea, profesor de limba si literatura românã.

“Am vãzut în ei un potential imens”

“Succesul elevilor este determinat de câtiva factori favorizanti. În primul rând, de capacitatea elevului de a se concentra în momente mai stresante, munca elevului si a cadrelor didactice în atingerea obiectivelor scolare, profesori dedicati muncii lor indiferent de salariul mic obtinut la final de lunã. Sã nu uitãm de relatiile familiilor cu scoala. Desi copiii provin din mediul rural si nu au conditii de trai favorabile, fiind nevoiti sã participe si la muncã pe câmp si la treburi gospodãresti, au dat dovadã de multã perseverentã si au demonstrat cã se poate. Am vãzut în ei un potential imens. Desi la început au fost mai timizi, cu timpul au început sã aibã o atractie fatã de matematicã. Totusi, nu mã asteptam la o notã maximã. Sunt foarte multumitã de ei si le urez tot binele din lume!”, a declarat Alexandra Chirilã, prof. de matematicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.