spot_img
spot_imgspot_img
15.2 C
Vaslui
18-mai-2024

Cum si-a bãtut joc primarul Murgeniului de banul public, raport exploziv al Curtii de Conturi!

- Advertisement -

SMECHERUL DE LA PRIMÃRIE… Controlorii financiari ai Curtii de Conturi ai judetului Vaslui au fãcut un control complet la primãria orasului Murgeni, pe perioada 2014-2018, iar rezultatele sunt socante. În perioada primarului Ioan Buta, „nu a existat o corelare între nivelul încasãrilor din impozite si taxe locale pe parcursul anului si modul de executie al cheltuielilor, rezultând decalaje între încasãri si plãti, respectiv nu au fost prezentate documente din care sã rezulte cã au fost analizate cauzele care au condus la un grad relativ scãzut de colectare al unor impozite si taxe”. Camera de Conturi Vaslui a constatat cã, în cele douã mandate ale lui Buta,nu s-a efectuat „o analizã cu privire la gradul de încãrcare cu sarcini a salariatilor cu atributii privind impozitele si taxele locale (gradul mediu de ocupare al posturilor în perioada 2014-2018 fiind de 80%), corelat cu numãrul mare de contribuabili gestionati (aproximativ 7.074) si neocuparea tuturor posturilor prevãzute în organigrama si statul de functii al entitãtii”. Adicã, în toti acesti ani, Buta s-a bucurat mai mult de banii de la bugetul de stat, fãrã sã se ocupe de încasarea banilor la impozitul local.

Controlul Camerei de Conturi aratã cã în perioada 2014-2018 nu au fost aplicate principiile transparentei si publicitãtii cu privire la activitatea de colectare a veniturilor la bugetul local. Astfel, titlurile executorii emise de organul fiscal local nu au fost publicate în mod oficial si transparent, nefiind afisate pe pagina de internet a primãriei Murgeni. Primarul nu a vrut sã-si supere alegãtorii, astfel cã toate titlurile executorii au fost trecute la secret, se poate spune dupã controlul Curtii de Conturi. „Nu s-a procedat la publicarea pe pagina de internet proprie a listei debitorilor, care au înregistrat obligatii fiscale restante”, constatã controlul.

Locuitorii plãtesc impozitele, în functie de cum doreste primarul Buta, aratã raportul

Sefii Primãriei Murgeni au permis „limitarea efectuãrii de încasãri a impozitelor si taxelor locale, prin achitarea acestora de cãtre contribuabili prin casierie ori prin virament, dar nu si electronic prin POS-plata cu cardul”. „În perioada 2014-2018, managementul administrãrii fiscale a impozitelor si taxelor locale (la primãria Murgeni, n.r.) nu a fost unul performant si nu s-a sprijinit pe o strategie fundamentatã de crestere a gradului de colectare a veniturilor provenite din impozitele si taxele locale datorate de contribuabili bugetului local, corelat cu neasigurarea unei transparente decizionale în administrarea creantelor locale, desprinzându-se urmãtoarele concluzii: desi au fost elaborate prognoze privind veniturile, acestea nu s-au dovedit suficient de solide si predictibile, cu influentã asupra cresterii gradului de realizare a veniturilor bugetului local, astfel cã la nivelul entitãtii, în perioada analizatã, au existat diferente între veniturile planificate si veniturile efectiv încasate, deoarece: la elaborarea bugetelor nu s-au respectat în totalitate regulile bugetare cu privire la fundamentarea veniturilor proprii cel mult la nivelul realizãrilor din anul precedent; fundamentarea si aprobarea veniturilor bugetelor locale nu s-au efectuat întotdeauna în strictã corelare cu posibilitãtile reale de încasare a veniturilor estimate a se realiza, unele surse de venit au fost supradimensionate; de asemenea nu au fost prezentate documente din care sã reiasã analizarea cauzelor care au condus la gradul relativ scãzut de realizare al unor impozite si taxe; fundamentarea veniturilor bugetare nu s-a bazat pe inventarierea si evaluarea materiei impozabile si a bazei de impozitare”, spun controlorii financiari.

La Murgeni, primarul Buta s-a orientat mai mult spre cheltuielile de personal, decât spre dezvoltarea orasului!

„Cu privire la influenta pe care o are dezvoltarea economicã, s-a concluzionat cã atentia managementului entitãtii a fost îndreptatã spre acoperirea cheltuielilor de personal, în defavoarea cheltuielilor de capital”, aratã raportul. Ca atare, s-a constatat cã în cadrul Serviciului Financiar „nu au fost elaborate mecanisme de îmbunãtãtire a activitãtii de administrare si colectare a creantelor locale”. Si mai grav, primãria Murgeni nu este deloc transparentã. „Pagina web a unui oras, desi are o sectiune destinatã fiecãrui compartiment, cea referitoare la taxe si impozite locale, nu a fost actualizatã cu informatii specifice pentru a oferi posibilitatea contribuabililor de a avea acces în timp real, corect si de la distantã asupra informatiilor privind impozitele si taxele datorate, din care exemplificãm: titlurile executorii emise de organul fiscal local pentru care comunicarea prin postã nu si-a atins impactul sau nu a fost posibilã; lista debitorilor care au înregistrat obligatii fiscale restante, etc.; nu au fost întreprinse actiuni de constientizare socialã cu privire la asumarea obligatiilor declarative ale contribuabililor, având ca si consecintã nedeclararea sau declararea partialã sau superficialã a proprietãtilor”, constatã un raport care îl face praf pe primarul Ioan Buta. Adicã, edilul Murgeniului este interesat de orice altceva, mai putin de aplicarea legii, pentru cã actiunile sale au afectat foarte grav comunitatea.

Se cere mai multã transparentã pe pagina de web a orasului Murgeni

Controlorii Curtii de Conturi au întocmit o scrisoare, prin care cer primarului Buta sã aibã un comportament transparent. Printre altele, se cere ca primarul sã analizeze „gradul de încãrcare cu sarcini a salariatilor cu atributii privind impozitele si taxele locale si luarea mãsurilor ce se impun în vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru implementarea principiilor transparentei si al publicitãtii în actul de administratie publicã prin actualizarea site-ului orasului cu informatii utile contribuabililor privind impozitele si taxele locale, publicarea pe pagina de internet proprie a listei debitorilor, persoane juridice care înregistreazã obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.