spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
Vaslui
25-mai-2024

De ce se SINUCID zeci de gălăţeni în fiecare an

- Advertisement -

* Cei mai mulţi dintre sinucigaşi sunt bărbaţi * Spânzurarea este tehnica folosită cel mai des * În România există un număr de telefon gratuit unde persoanele cu gânduri suicidare pot suna pentru consiliere de specialitate

Perpetuarea omenirii de-a lungul timpului se explică prin faptul că cei mai mulţi dintre indivizi au considerat că există suficiente motive pentru a trăi. Sunt totuşi şi persoane care decid, într-un moment al existenţei lor, să renunţe în mod voluntar la viaţă. Zeci de astfel de cazuri au loc şi la Galaţi în fiecare an. Deşi sinuciderile fură anual mai mulţi gălăţeni decât o fac diabetul sau boala Alzheimer, problema suicidului este trecută mai mereu sub tăcere.

Suntem cu 70.000 mai puţini decât înainte de Revoluţie, dar ne omorâm în acelaşi ritm

Aproape 2.300 de gălăţeni s-au sinucis în ultimele trei decenii, adică o medie de 76 de persoane pe an. În 2014, în mod identic cu anul 2013, datele Serviciului de Medicină Legală arată că 75 de persoane au ales această cale extremă. Analizând datele pentru fiecare an în parte, vedem că în 1984 au fost semnalate 74 de decese prin sinucidere. Chiar dacă la prima vedere cifrele par asemănătoare, incidenţa acestui comportament a crescut în ultimele trei decenii. Acest lucru deoarece în 1984 judeţul Galaţi număra peste 600.000 de locuitori, cu aproape 70.000 mai mulţi decât în prezent.

Cei mai „negri” ani

„Citind” printre cifre, sare în ochi faptul că perioadele marcate de schimbări sociale majore au o influenţă clară asupra graficului sinuciderilor. În 1990, adică imediat după căderea oficială a regimului comunist, numai 44 de gălăţeni voluntar pe drumul fără întoarcere. Perioadele cele mai întunecate pentru gălăţeni par a fi anii 2002 şi 2003, atunci când au fost înregistrate 115 şi, respectiv, 124 de sinucideri, multe peste media anuală.

Bărbaţii, mai predispuşi

Din cele aproximativ 800 de sinucideri înregistrate la Galaţi în ultimul deceniu, aproape 700 au fost săvârşite de bărbaţi. Lucrurile se prezintă în mod similar şi în celelalte judeţe din ţară. De altfel, aceasta pare să fie un tipar global. Metodele „hard” alese de bărbaţi nu dau greş de cele mai multe ori, în timp ce metodele la care recurg femeile sunt mortale în mai puţine cazuri. Astfel, în timp ce majoritatea sinucigaşilor sunt bărbaţi, cele mai multe tentative le aparţin femeilor. Psihologii spun că alegerea unor metode „soft” are de multe ori un substrat psihologic demonstrativ, persoana în cauză încercând astfel să atragă atenţia asupra sa.

sursa: http://www.viata-libera.ro/prima-pagina/67988-de-ce-se-sinucid-zeci-de-galateni-in-fiecare-an

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.