spot_imgspot_img
13.6 C
Vaslui
08-mai-2024

DNA la Primãria Vaslui si la Politia Localã. Nimeni nu stie ce cautã… | FACSIMIL

- Advertisement -

SEMNAL DE ALARMĂ

SOC… Emotii pentru Vasile Pavãl înainte de campania electoralã. La mijlocul lunii iunie, o echipã de procurori de la DNA Iasi a venit în vizitã la Primãria Vaslui de unde a ridicat mai multe documente. Concomitent si la Politia Localã Vaslui s-a întâmplat acelasi lucru. Surse judiciare spun cã se cautã un eventual prejudiciu ca urmare a mãririi nejustificate a salariilor din Primãrie, în februarie 2017, înainte de a apãrea legea salarizãrii care i-au transformat pe functionarii din administratia publicã localã în oameni prosperi cu salarii între 4.000 si 12.500 de lei. Documentele ridicate, asa cum se aratã într-o adresã oficialã înaintatã ziarului nostru de cãtre Primãria Vaslui, sunt state de platã si state de functii (organigrama).

DNA -Serviciul Teritorial Iasi a luat în vizor Primãria Vaslui. În luna iunie 2020, procurorii au descins la Politia Localã si primãrie, de unde au ridicat state de platã si organigrame aferente anilor 2016 si 2017, dar si mai vechi, cum ar fi cele din 2013 sau 2014. Procurorii încearcã sã punã cap la cap modul în care primarul Vasile Pavãl a mãrit salariile, dupã ce a fost aprobatã în Parlament legea salarizãrii (aprilie 2017). Numai cã la Vaslui, prima mãrire semnificativã a salariilor a fost fãcutã în februarie 2017, când unele salarii din primãrie aproape s-au dublat si a urmat apoi o nouã mãrire în august 2017, ca urmare a legii salarizãrii. Surse judiciare spun cã tocmai aceste mãriri din februarie 2017 sunt verificate la sânge si din acest motiv au fost ridicate statele de platã si organigramele aferente anilor 2016 si 2017, pentru a putea fi comparate. O altã directie vizatã este si modul neuniform în care s-au repartizat salariile mãrite, de exemplu, ale celor din serviciile externe, cum ar fi: Politia Localã, Directia de Asistentã Socialã (DAS) sau Directia Administrare Piete, Târguri si Oboare (DAPTO), care se pare cã au fost “uitate” la prima mãrire. Doar aparatul si serviciile aflate direct în subordinea primarului au primit cadou de Dragobete, ceilalti trebuind sã astepte pânã în august 2017.

DNA a descins simultan si la Politia Localã si la Primãrie

Initial, Serviciul Personal, condus de economistul Mariana Selaru, a cerut unitãtilor externe din Primãrie statele de platã si organigramele, motivând colegilor cã are nevoie pentru Curtea de Conturi. Era sfârsitul lunii mai când s-a întâmplat aceastã operatiune. S-au strâns atunci documentele de la DAS, DAPTO sau Politia Localã si, probabil, din primãrie, iar sefa Personalului le-a pus în masinã si surprizã, nu a ajuns la Curtea de Conturi si la DNA Iasi. La douã sãptãmâni dupã acest episod, douã echipe de procurori si politisti au descins concomitent la Primãrie si Politia Localã pentru a cere documente suplimentare. Au solicitat state de platã si organigrame din 2013 si 2014. Primarul Vasile Pavãl recunoaste cã DNA Iasi a solicitat documentele respective. Iatã ce rãspuns am primit, în urma unei solicitãri fãcutã de reporterii nostri: “Ca urmare a adresei dumneavoastrã, înregistratã în cadrul institutiei noastre cu nr. 45.444/03.07.2020, prin prezenta vã aducem la cunostintã cã, Serviciul Judetean Anticoruptie Iasi (!?) a solicitat institutiei noastre, documente si înscrisuri privind activitatea Politiei Locale Vaslui, acestea constând în state de platã si state de functii”.

Sunt cãutati turnãtorii

Politia Localã nu neagã cã i s-a cerut documente, însã surse din interior cred cã ancheta DNA este un pic mai amplã si nu-i vizeazã doar pe ei, ci toate serviciile din cadrul Primãriei. Mai mult, ei cred cã, de fapt, sunt mai multe reclamatii la DNA si politistii locali se uitã peste umãr si cautã denuntãtorii. La fel si angajatii din propriul aparat al primarului cautã “turnãtorii” din sistem, fiindcã stiu cã DNA investigheazã de obicei afaceri mari, în care prejudiciile sunt de ordinul milioanelor de lei, nu chestiuni minore. Si cum DNA a solicitat doar statele de platã si organigramele, se poate trage concluzia cã acuzatiile nu pot fi decât de abuz în serviciu cu prejudiciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri