spot_img
spot_imgspot_img
17.5 C
Vaslui
23-mai-2024

Doctoritele spãgare din Vaslui pot scãpa de dosarele de coruptie

- Advertisement -

Curtea Constitutionalã a decis cã SRI nu va mai putea face interceptãri în dosarele penale, desi presedintele institutiei, Augustin Zegrean, sustine cã “nimeni dintre cei care au fãcut fapte penale nu va scãpa de pedeapsã datoritã acestei decizii”. Zegrean a declarat cã procesele penale nu vor fi afectate de decizia CCR si a dat exemplul altor tãri unde interceptãrile nu sunt admise ca mijloc de probã în procesele penale. “Cu sigurantã vã spun ce vã spuneam si la început – nimeni nu poate scãpa ca urmare a acestei decizii. Urmãrirea penalã s-a fãcut si când nu existau interceptãri, urmãrirea penalã se va face întotdeauna si cred cã legea trebuie sã spunã cine poatã sã o facã. Stiti cã în Anglia nu pot fi folosite interceptãrile ca probã în proces? Si nimeni nu a fost condamnat vreodatã doar pe o înregistrare. Dacã o înregistrare nu este sustinutã de probe, nu poate nimeni sã fie condamnat”, a spus Augustin Zegrean. Dacã aceastã decizie a CCR ar fi venit ceva mai devreme, la nivelul judetului Vaslui probabil cã nu am fi avut dosare ca acela în care mai multe doctorite de la Spitalul Judetean de Urgentã sunt acuzate de luare de mitã, dosarul politistilor corupti de la Albita sau cel în care o clinicã privatã din Bacãu este acuzatã de faptul cã dãdea certificate psihologice în Vaslui, pe bazã de mitã. În toate aceste cazuri, procurorii vasluieni au avut sustinerea SRI Vaslui. Ca atare, se spune cã toate interceptãrile vor fi contestate de avocati, astfel cã se va ajunge ca dosarele sã se închidã de la sine.

Presedintele CCR a spus cã odatã cu aceastã decizie “nu se schimbã lumea”, si cã urmãrirea penalã se va face de cãtre procurori si politia judiciarã. “De la aceastã decizie a Curtii nu se schimbã lumea, ci doar urmãrirea penalã se va face de cãtre cei care trebuie sã facã urmãrirea penalã, adicã procurorii si politia judiciarã. Noi nu am fãcut nimic dezastruos în decizia aceasta. Am înlãturat doar douã-trei cuvinte, respectiv “si alte organe specializate ale statului”, pentru cã nu se întelegea cine erau aceste organe, acum am aflat si noi cine era organul acela specializat al statului care fãcea interceptãrile”, a spus presedintele CCR. Curtea Constitutionalã a României a motivat decizia legatã de interzicerea Serviciul Român de Informatii sã desfãsoare activitãti de supraveghere tehnicã, sustinând cã SRI nu are atributii de cercetare penalã.

Reactie de soc în SRI: toti smecherii cu dosare de coruptie vor scãpa, de acum încolo

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a anuntat cã Serviciul Român de Informatii va pune în aplicare decizia Curtii Constitutionale pe tema interceptãrilor, dar avertizeazã cã aceasta va avea un impact cert asupra securitãtii nationale.

“Curtea Constitutionalã decide în numele legii. Asa începe orice decizie a Curtii Constitutionale din România. Din acest motiv, Serviciul Român de Informatii nu a comentat, nu comenteazã si nu va comenta decizia CCR care declarã articolul 138 din Codul de Procedurã Penalã neconstitutional. Pentru Serviciul Român de Informatii, principalul instrument în misiunea noastrã în serviciul cetãtenilor este Legea. Pragmatic, evaluarea noastrã este cã aceastã decizie are un impact cert asupra securitãtii nationale, având în vedere corelarea dintre prevenirea amenintãrilor la securitatea nationalã si contracararea fenomenelor infractionale asociate. Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentãrii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infractiuni precum cele de spionaj-trãdare, terorism, criminalitate organizatã transfrontalierã, contraproliferare, criminalitate informaticã si, nu în ultimul rând, fapte de mare coruptie, ce reprezintã amenintãri grave la adresa securitãtii nationale. În acest sens, considerãm cã vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justitiei, în mod special cele privind infractiuni la adresa securitãtii nationale si în care s-a cooperat cu SRI, iar institutia noastrã a depus eforturi umane si materiale considerabile”, a spus seful SRI.

La Vaslui, marile dosare de coruptie au fost deschise cu sprijinul SRI

În 2011, la Albita exploda o mare bombã: zeci de politisti de frontierã erau ridicati si dusi la audieri la Bucuresti. Cu sprijinul serviciilor de informatii, au fost plasati investigatori sub acoperire, aparaturã tehnicã de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrãri suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat faptele de coruptie în care erau implicati politistii de frontierã din Albita. În 2015, mai multe doctorite de la Spitalul Judetean de Urgentã erau ridicate si duse la audieri, fiind interceptate telefonic pentru faptele de coruptie. Dacã avocatii vor contesta interceptãrile telefonice, cel mai probabil, persoanele implicate vor scãpa fãrã nicio acuzatie, având în vedere cã interceptãrile nu vor fi acceptate de instantã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.