spot_imgspot_img
14.9 C
Vaslui
08-mai-2024

Elevii din Vaslui, despre modificãrile anuntate de ministrul Educatiei Nationale: doar o parte sunt binevenite

- Advertisement -

Doar o parte din noile modificãri anuntate de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, sunt bine primite de elevii din Vaslui. Chiar dacã vor rãmâne fãrã vacanta de o sãptãmânã între semestre, acestia considerã cã mãsura luatã este binevenitã deoarece actul instructiv educativ nu va mai fi proportionat ca pânã acum. Aceeasi pãrere o au si despre decizia ca elevii de clasa a VII-a sã sustinã simularea Evaluãrii Nationale, însã ar fi preferat ca aceasta sã fi fost adoptatã în urmãtorul an scolar, nu în cel de acum, când mai este doar o lunã pânã la simulare. Ceea ce nu văd cu ochi buni, însă, este decizia de a restructura subiectele simulărilor, introducând un procent considerabil de itemi de tip obiectiv.  „A fost anunțată într-un mod inoportun, cu mai puțin de o lună înaintea simulărilor, acest lucru reprezentând un dezavantaj pentru elevi, care amplifică sursele de stres la care sunt deja expuși. Așadar, doar o parte dintre aceste măsuri sunt binevenite”, a transmis Victor Munteanu, elev al Liceului “Stefan Procopiu” si inspector delegat al Consiliului National al Elevilor în Consiliul Judetean al Elevilor Vaslui.

Potrivit structurii anului școlar 2019-2020, semestrul I va avea 15 sãptãmâni de cursuri, dispuse în perioada 9 septembrie 2019-20 decembrie 2019. Astfel, vacanța de iarnã va dura între 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020 și va avea o duratã de 3 sãptãmâni. În perioada 26 octombrie-3 noiembrie 2019, clasele din învãțãmântul primar și grupele din învãțãmântul preșcolar vor fi în vacanțã. Vacanța de iarnã va dura între 21 decembrie 2019 și 12 ianuarie 2020 și va avea o duratã de 3 sãptãmâni, fiind și vacanțã intersemestrialã, evitându-se astfel, potrivit Ministerului Educației Naționale, fragmentarea accentuatã a anului școlar. Pânã acum, elevii au beneficiat și de vacanțã intersemestrialã, în perioada 2 – 10 februarie. Semestrul al II-lea va avea 20 de sãptãmâni de cursuri, dispuse în perioada 13 ianuarie 2020 – 12 iunie 2020. Vacanța de primãvarã va fi în perioada 4 aprilie 2020 – 21 aprilie 2020, apoi elevii revin la cursuri pe 22 aprilie pânã pe 12 iunie 2020. Pentru clasele de finalizare a învãțãmântului liceal, anul școlar va avea 33 de sãptãmâni de cursuri și se va încheia pe 29 mai 2020. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar va avea 34 de sãptãmâni de cursuri și se va încheia pe 5 iunie 2020.

“Anunțul a fost cam pe repede-înainte”

“Noua structură a anului școlar 2019-2020 vine cu modificări destul de importante pentru învățământul românesc. Ideea scoaterii vacanței intersemestrială este una destul de bună deoarece actul instructiv educativ nu va mai fi proporționat ca și până acum. Haideți să privim retrospectiv. Am plecat în vacanță cu câteva zile înainte de sărbători și ne-am întors exact cu o zi înainte de celebrarea marelui poet, Mihai Eminescu (15 ianuarie). După care am mai stat la școală încă trei săptămâni, timp în care a apărut epidemia de gripă (altă zi liberă, 25 ianuarie) și iarăși am luat vacanță la începutul lui februarie. Al doilea subiect delicat, aș spune eu, se referă la introducerea simulării și pentru elevii de clasa a VII-a. Eu nu văd ceva rău în asta, ba chiar este benefică, dar anunțul a fost cam pe repede-înainte având în vedere că a venit doar cu o lună înainte de a susține simulările și colegii lor de clasa a VIII-a. Eu, personal, aș fi introdus această prevedere în noul an școlar. De asemenea, decizia de a restructura subiectele simulărilor, introducând un procent considerabil de itemi de tip obiectiv, a fost anunțată într-un mod inoportun, cu mai puțin de o lună înaintea simulărilor, acest lucru reprezentând un dezavantaj pentru elevi, care amplifică sursele de stres la care sunt deja expuși. Așadar, doar o parte dintre aceste măsuri sunt binevenite. Acum, că mi-am exprimat punctul de vedere, doresc să le urez colegilor mei de liceu și de gimnaziu, mult succes la examene! Știu că nu este chiar atât de ușor în ceea ce privește gestionarea emoțiilor pentru că și eu mă aflu în situația lor, însă am mare încredere în ei că își vor da toată silința să obțină un rezultat pe măsura așteptărilor!”, a transmis Victor Munteanu, inspector delegat al CNE în Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.